Dobrá zpráva pro milovníky slivovice, švestek se letos sklidí dost. Jaká je úroda hrušek a jablek?
Úroda některých podzimních druhů ovoce bude stejně jako u letních meruněk nebo třešní slabší. Sadaři začínají v těchto dnech se sklizní švestek nebo třeba některých druhů jablek. A spokojenost letos zavládne nejspíš jen s jedním druhem ovoce.
„Tak tady vidím tak třicet kilo."
Se sadařem Miloslavem Kučerou stojíme v sadu v Lužanech na Jičínsku u stromku, který sice není nijak velký, ale švestek je na něm plno.
Čtěte také
A dokonce tak plno, že je na první pohled těžké určit, jestli je strom ještě hlavně zelený nebo jestli už modrá švestková barva nad zelení listů převažuje. Plodů je dost a sklizeň je bohatá.
„Něco jsme už sklidili a prodali. Ovšem to bylo v konzumní nebo kompotové zralosti. A prakticky příští týden začneme sklízet už ve zpracovatelské kvalitě na slivovici."
Farma v Lužanech není výjimkou - švestky se urodily napříč republikou, potvrzuje předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.
„Je to vlastně jediný ovocný druh, kde čekáme mírně nadprůměrnou úrodu. A první sklizené odrůdy to potvrzují, ta úroda je poměrně slušná. Takže to je dobrá zpráva jednak pro milovníky švestek, ale také slivovice."
Pokud jde o hrušky, těch se v Česku urodilo také méně než vloni, v zemích Evropské unie je ale úroda mírně nadprůměrná a ceny by tedy stoupat neměly.
Horší situace je u jablek
Podle Martina Ludvíka bude úroda v Česku letos nižší zhruba o dvanáct procent.
Čtěte také
Ani v Lužanech se stromy pod tíhou jablek neprohýbají, říká Miloslav Kučera.
„Tam už to opravdu není tolik veselé. Poprvé v životě, a ovocnařím prakticky celý život, nám jablka zmrzla v pupenech na apríla, tedy 1. dubna. Tady bylo asi mínus osm a půl stupně. Tedy to, co máme na rovině nebo v dolíku, tak odešlo. Na stromech, které máme na svahu, tam nějaká úroda je."
Pokud jde o ceny jablek na podzimním trhu, sehraje rozhodující roli úroda v zemích, odkud Česko tento druh ovoce dováží - a to je hlavně Polsko a Itálie. V Evropské unii jako celku by ale letos mělo být jablek o něco méně než vloni. Definitivně jasno bude ve druhé polovině září.
Související
-
Konzervování potravin aneb jak si správně zavařit. Zkuste i netradiční kombinace ovoce a zeleniny
Ovoce a zeleniny je v létě dostatek. Obojí je nezbytnou součástí našeho stravování, ale málo druhů lze uchovat po delší dobu. Už naše babičky konzervovaly a zavařovaly.
-
Sadaři budou mít problém sehnat pracovníky na sklizeň ovoce. I to rozhodne o jeho ceně na pultech
O tom, jestli bude v obchodech dost ovoce a kolik za něj zaplatíme, nerozhoduje jen to, kolik jablek nebo hrušek se urodí. Úrodu totiž musí také někdo sklidit.
-
Pár dobrých rad před tím, než se pustíte do zavařování. A recepty na lehké letní dezerty s ovocem
Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Spor o windfall tax. ‚Nemanipulujte, nelžete,‘ říká ekonom Hampl akcionáři ČEZ. Ten chce žalovat stát
-
Dívka trhala borůvky a ztratila se, četníci ji umlátili, vzpomíná vnuk na dědův příběh z tábora v Letech
-
Komise rozdala čísla do eurovoleb. Koalice Spolu dostala 17, hnutí ANO kandiduje jako čtrnácté
-
Policie zadržela spolupracovníka lídra kandidátky AfD pro eurovolby. Měl předávat informace Číně