Dobrá zpráva pro milovníky slivovice, švestek se letos sklidí dost. Jaká je úroda hrušek a jablek?

26. srpen 2020 08:44

Úroda některých podzimních druhů ovoce bude stejně jako u letních meruněk nebo třešní slabší. Sadaři začínají v těchto dnech se sklizní švestek nebo třeba některých druhů jablek. A spokojenost letos zavládne nejspíš jen s jedním druhem ovoce. 

„Tak tady vidím tak třicet kilo."
Se sadařem Miloslavem Kučerou stojíme v sadu v Lužanech na Jičínsku u stromku, který sice není nijak velký, ale švestek je na něm plno.

Čtěte také

A dokonce tak plno, že je na první pohled těžké určit, jestli je strom ještě hlavně zelený nebo jestli už modrá švestková barva nad zelení listů převažuje. Plodů je dost a sklizeň je bohatá.
„Něco jsme už sklidili a prodali. Ovšem to bylo v konzumní nebo kompotové zralosti. A prakticky příští týden začneme sklízet už ve zpracovatelské kvalitě na slivovici."

Farma v Lužanech není výjimkou - švestky se urodily napříč republikou, potvrzuje předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.
„Je to vlastně jediný ovocný druh, kde čekáme mírně nadprůměrnou úrodu. A první sklizené odrůdy to potvrzují, ta úroda je poměrně slušná. Takže to je dobrá zpráva jednak pro milovníky švestek, ale také slivovice."

Hrušky (ilustrační foto)

Pokud jde o hrušky, těch se v Česku urodilo také méně než vloni, v zemích Evropské unie je ale úroda mírně nadprůměrná a ceny by tedy stoupat neměly.

Horší situace je u jablek

Podle Martina Ludvíka bude úroda v Česku letos nižší zhruba o dvanáct procent.

Čtěte také

Ani v Lužanech se stromy pod tíhou jablek neprohýbají, říká Miloslav Kučera.
„Tam už to opravdu není tolik veselé. Poprvé v životě, a ovocnařím prakticky celý život, nám jablka zmrzla v pupenech na apríla, tedy 1. dubna. Tady bylo asi mínus osm a půl stupně. Tedy to, co máme na rovině nebo v dolíku, tak odešlo. Na stromech, které máme na svahu, tam nějaká úroda je."

Pokud jde o ceny jablek na podzimním trhu, sehraje rozhodující roli úroda v zemích, odkud Česko tento druh ovoce dováží - a to je hlavně Polsko a Itálie. V Evropské unii jako celku by ale letos mělo být jablek o něco méně než vloni. Definitivně jasno bude ve druhé polovině září.

Spustit audio

Související