TOPlist

Asus ZenFone 7 Pro odhalen: ten s otočným fotomodulem (první dojmy)

zenfone 7 clanek

Asus loni v červnu představil poměrně populární smartphone ZenFone 6, který ihned zaujal díky netradiční konstrukci s otočným fotoaparátem. V naší recenzi jsme telefon chválili a o to více jsme byli zvědaví, jaké novinky přinese jeho nástupce. Ten se navíc na pultech obchodů objeví hned ve dvou variantách – základní ZenFone 7 doplní ještě vybavenější ZenFone 7 Pro, který už v redakci testujeme a máme pro vás první dojmy.

Asus Zenfone 7 Pro 5
Asus Zenfone 7 Pro (klasická varianta vypadá úplně stejně)

Po stránce designu se od sebe oba telefony nijak neliší, rozdíl je pouze v použitém čipsetu – ZenFone 7 Pro běží na nejnovějším Snapdragonu 865+ a u hlavního fotoaparátu i teleobjektivu nabízí optickou stabilizaci obrazu. Oproti tomu základní ZenFone 7 je bez OIS a běží na Snapdragonu 865. Pro varianta láká na kombinaci 8 GB RAM (LPDDR5) a 256GB úložiště (UFS 3.1), zatímco základní model se bude prodávat se 128GB pamětí a 6 či 8 GB RAM. Více rozdílů mezi nimi nehledejte.

Displej bez výřezu

ZenFone 7 (Pro) není díky 6,67″ AMOLED displeji s Full HD+ rozlišením žádný drobeček (poměr stran je 20:9, podpora HDR10+). Potvrzují to i rozměry 165 x 77,3 x 9,9 mm a hmotnost 230 gramů. I přesto, že zobrazovací panel vyplňuje 92 % přední strany, nelze si nevšimnou o něco větších rámečků a brady. Displej má 90Hz obnovovací frekvenci a odezvu 1 ms. Potěšila mě rovněž velmi slušná čitelnost na přímém sluníčku, kdy je možné využít úrovně jasu až 1000 nitů (běžná maximální provozní hodnota je 700 nitů).

I když AMOLED displej podporuje funkci Always-On pro zobrazení informací o datu a čase & nových upozorněních, vedle USB-C konektoru najdeme i notifikační diodu, která už z dnešních smartphonů prakticky vymizela a je skvělé, že Asus na ni nezapomněl. Naopak 3,5mm audio výstup už byste na těle hledali marně.

Pro všechny, kteří rádi fotí

ZenFone 7 potěší všechny, kteří rádi fotí nejen hlavními fotoaparáty, ale také si často pořizují autoportréty. Díky motorizovanému otočnému modulu se třemi fotoaparáty totiž stejnou optiku, kterou používáte pro běžné focení, využijete i pro focení selfíček. Dobře, teleobjektiv v tomhle případě asi příliš neoceníte, ale klasický foťák či širokáč rozhodně ano. Otočný fotoaparát má ještě jednu výhodu – displej je zcela bez výřezu, což paradoxně potěší i ty, kteří selfíčka v oblibě nemají.

Asus Zenfone 7 Pro 3
Otočný modul s fotoaparáty je jedním z hlavních lákadel ZenFone 7

Hlavní fotoaparát se pyšní 64Mpx rozlišením (Sony IMX686, technologie Dual Pixel, velikost 1/1,73″), světelností f/1.8 a v případě Pro varianty i čtyřosou optickou stabilizací obrazu. Druhým do počtu je 12Mpx širokáč (Sony IMX363) se záběrem 113 stupňů a světelností objektivu f/2.2. Trojlístek uzavírá teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením (a až 12x hybridním), který je u Pro varianty rovněž opticky stabilizovaný. Chválím také za velmi rychlé ostření díky PDAF.

Oba dva telefony dokonce zvládnou nahrávat video v 8K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu s využitím elektronické stabilizace obrazu (pouze z hlavního fotoaparátu). Širokáč si poradí se 4K při 60 fps. Samozřejmostí je plynulý přechod obrazu při přepínání mezi jednotlivými kamerami. Na své si přijdou i příznivci slow-motion videa, které ZenFone 7 odbaví ve 4K rozlišení při 120 fps.

Třešničkou na dortu je přítomnost třech mikrofonů, které mají za úkol zajistit co nejlepší kvalitu zvuku nejen během telefonování, ale i při nahrávání videa. Na ukázkové fotografie a video si ale budete muset počkat až do chystané recenze, která vyjde už 1. září.

Otočný modul s řadou vylepšení

Nová generace otočného modulu disponuje ještě citlivějším a rychlejším motorkem, který zajišťuje překlápění, a rovněž i zesílenou konstrukcí kloubu. Výrobce navíc přidal i senzor pro detekci správného natočení a udržení v požadované pozici. Gyroskop, který se objevil už u předchozí generace také nechybí a v případě pádu telefonu zajistí rychlé zavření modulu s fotoaparáty. Povrch otočného modulu tvoří speciální pevná slitina kovu, která je na omak velice příjemná.

Asus Zenfone 7 Pro 1
Asus Zenfone 7 Pro

Asus se chlubí, že vylepšený systém pro fotoaparáty vydrží až 200 000 přetočení. Pokud byste každý den s fotoaparáty otáčeli stokrát (což opravdu nebudete), měl by mechanismus vydržet déle než 5 let. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že by tohle řešení bylo Achillovou patou. Samotné přetočení modulu zabere zhruba jednu vteřinu.

Masivní baterie i podpora 5G

Kapacita vestavěného akumulátoru je rovných 5000 mAh a je jasné, že výdrž u téhle novinky nebude problematickou částí. Potěší i rychlé nabíjení standardu Quick Charge 4.0, jen na to bezdrátové Asus stále zapomíná. Nicméně jak jsem se dozvěděl na prebriefingu pro vybrané novináře, v budoucnu bychom se konečně měli dočkat i smartphonu s logem Asusu a podporou bezdrátového standardu Qi. ZenFone 7 (Pro) lze díky USB-C konektoru využívat i jako powerbanku pro dobíjení dalších zařízení.

Asus do systému integroval pokročilého správce, který si klade za cíl z baterie „vytřískat“ maximum. Kromě těch přednastavených (výkon, vyvážený, úsporný, super úsporný) máte k dispozici i dva vlastní, jež si lze kompletně přizpůsobit k obrazu svému. Nastavíte si například vlastní úroveň jasu, obnovovací frekvenci displeje (60/90 Hz), či aktivaci/deaktivaci některých modulů (Wi-Fi, Bluetooth, 5G, GPS…).

Hardwarové parametry Asus ZenFone 7 Pro

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 10, čipset: Qualcomm Snapdragon 865+, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 585 + 3× 2,42 GHz Kryo 585 + 4× 1,80 GHz Kryo 585, GPU: Adreno 650, RAM: 8 GB, interní paměť: 256 GB, pam. karta:
Rozměry: 165 × 77,28 × 9,9 mm, hmotnost: 230 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,67", AMOLED, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2340 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.1, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 64 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/1.73", 0.8µm, PDAF, OIS, druhý: 12 Mpx, širokoúhlý, f/2.2, dual PDAF, OIS, třetí: 8 Mpx, teleobjektiv, 3× optický zoom, 12× hybridní zoom, selfie kamera: vyklápěcí konstrukce (otočný fotoaparát)

Ve výčtu hardwarových parametrů nechybí NFC ani podpora pro 5G, a to na obou dvou nanoSIM kartách. Třetí dedikovaný slot patří microSD kartě do teoretické maximální kapacity 2 TB. Slušné zvukové podání zajišťuje dvojice stereo reproduktorů. Přítomnost aktuálního Androidu 10 už asi nikoho nepřekvapí. Nad systémem se nachází uživatelské rozhraní s možností změny písma i kompletní grafiky.

Hardwarové parametry Asus ZenFone 7

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 10, čipset: Qualcomm Snapdragon 865, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 585 + 3× 2,42 GHz Kryo 585 + 4× 1,80 GHz Kryo 585, GPU: Adreno 650, RAM: 6/8 GB, interní paměť: 128 GB, pam. karta:
Rozměry: 165 × 77,28 × 9,9 mm, hmotnost: 230 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,67", AMOLED, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2340 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.1, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 64 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/1.73", 0.8µm, PDAF, druhý: 12 Mpx, širokoúhlý, f/2.2, dual PDAF, třetí: 8 Mpx, teleobjektiv, 3× optický zoom, 12× hybridní zoom, selfie kamera: vyklápěcí konstrukce (otočný fotoaparát)

Cena a dostupnost

Řada ZenFone 7 Asusu rozhodně ostudu neudělá. Po hardwarová stránce se jedná o špičkově vybavené smartphony s minimem kompromisů (zamrzí snad jen bezdrátové dobíjení, absence klasického audio konektoru a vzhledem ke konstrukci i chybějící voděodolnost). Jinak jde ale o velmi povedený smartphone.

Důležitým faktorem pro zákazníka ale bude cena. Tu zatím neznáme, nicméně jakmile ji zjistíme, do článku ji obratem doplníme. Asus ZenFone 7 by se měl na našem trhu začít prodávat v průběhu září ve dvou barevných variantách – černé Aurora Black a bílé Pastel White.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku