HN: Číňané chtějí pryč ze Smartwings

Odstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comOdstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.com

Čínská státní korporace CITIC se rozhodla odejít z majetkové struktury české letecké skupiny Smartwings, kde vlastní podíl 49,9 procenta. S

Čínská státní korporace CITIC se rozhodla odejít z majetkové struktury české letecké skupiny Smartwings, kde vlastní podíl 49,9 procenta. S odvoláním na své zdroje to píší dnešní Hospodářské noviny. CITIC se tak podle nich nebude podílet na záchraně Smartwings.

„Konkurz si nepřejí, ochota nalít tam další peníze je však hodně malá. Teď se vyjednává o prodeji jejich podílu,“ citují HN svůj zdroj obeznámený s průběhem jednání. Podle deníku nebyly aerolinie zatím úspěšné při vyjednávání s bankami o zajištění dalších peněz pro příští sezonu.

Číňané prý oznámili úmysl prodat svůj menšinový podíl v aerolinkách koncem července. Snaží se zároveň odejít alespoň s minimálním ziskem. Proto i cena, kterou podle informací HN požadují, odpovídá spíše době, kdy aerolinky celosvětově těžily z růstu letecké dopravy. Podle informací deníku Zdopravy.cz čeští akcionáři nabídku čínské strany odmítli jako přemrštěnou.

Zástupce CITIC v Česku Jaroslav Tvrdík v květnu pro HN uvedl, že Číňané koupili v roce 2015 svůj podíl za jednu miliardu korun.

„Podle původních představ měli Číňané i většinoví majitelé aerolinek, jimiž jsou Jiří Šimáně a Roman Vik (ten je také generálním ředitelem), nově vložit do Smartwings vyšší stovky milionů korun. Za dalších 900 milionů korun od bank se měl přes státní pojišťovnu EGAP zaručit stát,“ píší HN. Podle nich je nevyřešená situace mezi akcionáři pro úvěrující banky rizikem. Číňané prý navíc mohou blokovat navýšení základního kapitálu Smartwings, které bude pro celkové řešení potřeba.

„V žádném případě nechceme nechat společnost padnout. Na řešení s bankami pracujeme a v horizontu několika týdnů bychom měli být schopni předložit EGAP žádost o podporu,“ řekl Šimáně. Do přípravy restrukturalizace Smartwings zároveň vstupuje jako poradce firma EY. Šimáně věří, že se v příští sezoně bude díky nové vakcíně na Covid-19 více létat. Smartwings proto předpokládají, že se dostanou alespoň na úroveň 70 procent loňského roku.

Podle deníku E15 se CITIC chce zbavit i Pivovarů Lobkowicz.

Tagy CITIC smartwings
106 komentářů