Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švachula měl v kanceláři obrazy za miliony, radnice se o ně pře s autorem

  10:32
Radnice Brno-střed hledá peníze, kterými pokryje škodu v kauze Jiřího Švachuly. Drží v trezoru „jeho“ drahé obrazy a nabádá žalobce, ať prověří i expolitikovy firmy.
Obrazy Petra Kvíčaly si Jiří Švachula cenil na milion korun. Jejich autor je...

Obrazy Petra Kvíčaly si Jiří Švachula cenil na milion korun. Jejich autor je žádá zpět, radnice Brno-střed je však odmítá vydat (na snímku tajemník Petr Štika). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Někdejší místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (dříve ANO), jemuž nyní hrozí za podvod s veřejnými zakázkami 16 let vězení, si potrpěl na drahá vína a luxusní hodinky, kromě toho byl také sběratelem uměleckých děl.

Rád se chlubil, že ve své kanceláři na radnici má obrazy v hodnotě dvou milionů korun. Dokonce kvůli nim požadoval speciální zabezpečení. Šest maleb je nyní uložených v trezoru úřadu, který se jich odmítá vzdát.

O dvě z nich se přitom přihlásil jejich autor – známý malíř abstraktních děl a někdejší prorektor Vysokého učení technického v Brně Petr Kvíčala

„Švachula se veřejně chlubil, že každý z Kvíčalových obrazů má hodnotu půl milionu. Měl je vystavené v kanceláři. Autor mě kontaktoval s tím, že chce díla vrátit. Záležitost řešíme s naším advokátem. Pokud pan Kvíčala věrohodně neprokáže, že má na obrazy nárok, budeme usilovat o to, aby byly součástí zabaveného majetku, ze kterého může v budoucnu městská část získat náhradu škody v kauze Stoka,“ řekl tajemník radnice Brno-střed Petr Štika.

Kvíčala odmítá cokoliv komentovat. „Nechci být spojován s panem Švachulou ani jeho aktivitami,“ reagoval na dotazy MF DNES malíř, který patří mezi významné české výtvarníky. Před čtyřmi lety třeba pro Brno na Vánoce navrhl červené hrnečky s bílým potiskem znázorňující půdorysy každého náměstí, na nichž se adventní trhy konaly.

Švachula měl v kanceláři ještě další čtyři obrazy v celkové hodnotě milion korun od malíře Jana Kubíčka, který před sedmi lety zemřel. I jeho díla úřad uložil do trezoru.

„Švachula kvůli malbám požadoval vyšší zabezpečení kanceláře. Klíč od ní měl pouze on. Pokud dovnitř potřebovala uklízečka, musel být přítomen,“ vzpomněl si Štika.

Škoda činí 50 milionů, zabavený majetek je za 20

Důvod, proč se radnice nechce obrazů vzdát, je prostý. Škoda je zatím jen v první větvi kauzy vyčíslená na 50 milionů korun, hodnota zabaveného majetku se ale vyšplhala jen na 20 milionů.

„Není to dostatečná částka. Optimálně by měl být majetek ve vztahu ke škodě zajištěn do výše 1,3násobku,“ konstatoval advokát Brna-střed Radek Ondruš.

Městská část proto už navrhla, aby policie zabavila další majetek. „Tam, kde jsou dány důvody pro trestní stíhání osob, by měla postupovat stejně jako v případě dvou již obviněných obchodních společností. Nicméně před tresty odnětí svobody městská část jako poškozená preferuje náhradu škody, čímž podmiňuje svůj souhlas s uzavřením dohod o vině a trestu,“ naznačil možnost dohody advokát.

Radnice cílí i na podnikatelské aktivity, jichž se Švachula příchodem do politiky zbavil. Konkrétně jde například o vinotéku Garage Wine v Údolní ulici se širokou nabídkou pravého šampaňského a dalších exkluzivních vín nebo také Galerii Aspekt, jejíž historie sahá do začátků 90. let minulého století.

Ondruš požaduje po dozorujícím státním zástupci v kauze Stoka Radku Mezlíkovi, aby posoudil, jestli expolitik firmy dál neovládal. 

„Zda podnikání prodal jen ‚naoko‘, nebo byl jeho zájem zbavit se majetku vážný, musí vyřešit příslušné orgány. Z obchodního rejstříku je však zřejmé, že tak učinil až poté, co již pravděpodobně odstartovala činnost zločinecké skupiny a dlouho před zatýkáním. Ale jestli vše udělal, aby majetek skryl před policií, nebo z jiných důvodů, to musí říct policie,“ prohlásil Ondruš.

Luxusní hodinky, pero i veterán

Švachulův advokát Kárim Titz zopakoval, že od klienta nemá svolení cokoliv komentovat. „Můj mandát je vázán kauzou Stoka a obžalobou s tím související. V ní se nic zajímavého, co se týče bývalých podnikatelských aktivit pana Švachuly, nenachází a ani já sám o tom nic bližšího nevím,“ sdělil.

Brněnský sommeliér Viktor Volný, který vinotéku se Švachulou zakládal a nyní ji vlastní, se odmítl vyjádřit. Redakce se snažila kontaktovat i majitelku Galerie Aspekt Martu Šobovou, oficiální číslo je však nedostupné.

Státní zástupce Mezlík konstatoval, že policie zabavila všechen majetek, který mohla. Vyšetřovatelé zajistili několik nemovitostí, jež expolitik vlastnil. Třeba byt v Údolní ulici či rekreační stavbu na pozemku v Ochozu u Brna. 

Během domovní prohlídky pak objevili dvanáct luxusních hodinek. Nejdražší z nich pocházejí od švýcarské firmy Rolex – Švachula měl troje v celkové hodnotě 1,2 milionu. S nimi policisté zabavili i černé pero s uzávěrem ze žlutého kovu značky Montblanc v hodnotě asi 21 tisíc. Patnáct let také vlastnil veterána Mercedes Benz 420 SL 107 za 1,2 milionu.

„Samozřejmě, že už v minulosti se policisté zabývali majetkovými poměry Jiřího Švachuly. Skutečně následně zajistili majetek, který v té chvíli zabavit šlo. Co se týče případného obvinění dalších firem, k tomu se nemohu vzhledem k vyšetřování vyjadřovat,“ prohlásil Mezlík.

Soud se Švachulou začne 21. září. Jednacích dnů je nařízeno devět a poslední hlavní líčení je v plánu 10. prosince. Bude se primárně týkat první větve kauzy, v níž už státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí a firmy Kros-stav či MTC-stav. Podle vyšetřovatelů podváděli s veřejnými zakázkami. Na výčtu prací se nacházejí tendry v hodnotě od desítek tisíc korun až po modernizaci Tržnice na Zelném trhu za 70 milionů.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Trolejbus se zastavil na rušné křižovatce v Brně. Roztlačili ho cestující

23. dubna 2024  15:52

Nevšední zážitek mají za sebou cestující z brněnské trolejbusové linky z centra města do Slatiny....

Zchátralou vilu Brno místo privatizace přemění na muzeum židovské kultury

23. dubna 2024  12:33

Před pár týdny se v Brně otevřela návštěvníkům zrekonstruovaná Arnoldova vila, jež sousedí s mnohem...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Pokladní s brýlemi z pornofilmu v „nehobbyčejné“ knize. Pokřtí ji Čtvrtníček

23. dubna 2024  10:13

Před pár dny uplynulo pětadvacet let od smrti výjimečného moravského básníka Karla Křepelky....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...