Most vypoví smlouvy parkovištím, chce sjednotit ceny i systém ve městě

  11:38
Mostecký magistrát se chystá zrušit nevýhodné a letité nájemní smlouvy provozovatelům parkovišť a sjednotit parkovací systém ve městě. Do konce roku proto ukončí smlouvy soukromým provozovatelům na čtyřech placených parkovištích na pozemcích města.

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V ulicích Františka Kmocha, Okružní, Jana Zajíce a Albrechtická bude od začátku příštího roku parkoviště o celkové kapacitě 252 míst spravovat městská policie. Majitelé parkujících vozů by alespoň z počátku neměli pocítit žádnou změnu.

„Naše rozhodnutí vychází z generelu dopravy ve městě, který ukazuje, že by bylo výhodné, aby správu parkovišť mělo pod sebou přímo město. Aby jejich správa byla jednotná a byl zde i jednotný systém jejich fungování. Stávalo se, že parkoviště na pozemcích města, která byla od sebe vzdálená jen několik desítek metrů, měla zcela odlišné tarify,“ uvedl k chystanému kroku náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol (ProMOST).

Podotkl, že některé historické nájemní smlouvy byly v mnoha případech pro město velmi nevýhodné. Parkoviště pod správou strážníků by měla začít fungovat už od prvního ledna.

V další etapě chce radnice sjednotit i cenovou politiku na svých parkovištích, která bude odstupňovaná například podle zabezpečení parkovací plochy. Postupně chce pod správu městské policie předat i parkoviště, jež nyní provozují Technické služby Mostu. Ty by měly v budoucnu zajišťovat už jen jejich údržbu.

„V první etapě budeme řešit i případný odkup zařízení, jako je technika či závory, které na parkovištích nainstalovali jejich současní provozovatelé. Počítáme i s investicemi do nových oplocení či kamerového systému,“ doplnil náměstek.

Kapacita parkoviště u areálu Benedikt se navýší

Fungování parkovišť na soukromých pozemcích se momentální kroky radnice nedotknou. Jejich provoz zůstává zcela na jejich vlastnících. Motoristé v Mostě se brzy dočkají ale i rozšíření parkování. Například právě parkoviště v ulici Františka Kmocha by se mělo rozšířit pomocí parkovacích nadstaveb.

O více než sto parkovacích míst se navýší i kapacita parkoviště u příměstského rekreačního areálu Benedikt. Ke konci letošního roku totiž vypověděly technické služby nájemní smlouvu autobazaru, který fungoval na části odstavné plochy.

„S ohledem na situaci, kdy lidé v letních měsících nemají kde parkovat, jsme dali podnět technickým službám, aby ukončily nájemní smlouvu na pozemcích města. Nové centrální parkoviště pro Benedikt by mělo být dostatečné pro návštěvníky areálu,“ uzavřel Hrvol.