Pecky z Moravy mají pomoci i se suchem

Moravští nadšenci sbírají pecky ovocných stromů. Pěstují z nich semenáčky určené pro všechny, kteří chtějí vrátit ovoce do krajiny. A to vše dělají zdarma.

Tereza Kutínová z Brna si před sebe dala netradiční úkol. Před třemi roky založila společně s přáteli sdružení Pecky z Moravy.

Zásobník pecek, z nichž možná porostou stromy po celé Moravě.

Od dárců sbírají pecky z ovoce. Přesněji pecky, ze kterých pak vyrostou nové ovocné stromy, které pomohou i proti suchu v krajině.

Z pecek nadšenci pěstují semenáčky – a ty pak zdarma nabízejí všem, kdo je vysadí na své zahradě nebo třeba v aleji u cesty. O víkendu je využili tako v okolí Kostelíčku v Brně-Líšni.

„Mně přišlo, že je to vlastně nejlevnější varianta. Stromeček vyroste na místě, je pevný,“ vypráví Tereza Kutínová. A dodává, že mají i pozemky, na kterých stromečky pěstují.

Pecky mohou zájemci nosit na sběrná místa, která jsou v Brně třeba v Mahenově památníku a v některých dalších pobočkách Knihovny Jiřího Mahena. Přidávají se ale i další místa.

I takto vypadá nabídka různých druhů pecek.

A také podnikatelé – ozval se třeba výrobce marmelád, který dovezl několik desítek kilogramů pecek z meruněk.

O semenáčky se mohou zájemci hlásit třeba na facebookovém profilu Pecky z Moravy.

autor: Vlasta Gajdošíková | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.