Tábor: Nová aranž chorálu se stane vpravdě světovou událostí

26.08.2020 12:09

Už dnes je zřejmé, že mimořádná hudební originalita v podobě nové aranže slavného chorálu Ktož jsú boží bojovníci - verze 2020 - bude událostí s mezinárodním rozměrem.

Tábor: Nová aranž chorálu se stane vpravdě světovou událostí
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Město Tábor původně avizovalo, že aranž klasického husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci nahraje 60 muzikantů a zpěváků z 6 kontinentů – studenti, absolventi, profesoři a spolupracovníci americké akademie Berklee College of Music v Bostonu, Juilliard School v New Yorku, New England Conservatory v Bostonu, Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, Státní konzervatoře v Praze ad.

Tento údaj už dnes neplatí.

V tuto chvíli můžeme konstatovat, že na unikátním projektu se podílí přes 125 hudebníků ze 41 zemí a 6 kontinentů. Informaci potvrdil Miroslav Váňa, rodák z Tábora, který je producentem celého projektu a na bostonské hudební škole působí. Za duchovní otce myšlenky lze považovat Miroslav Váňu spolu se starostou Tábora Štěpánem Pavlíkem.

Na hlavním produktu hudební práce, to znamená na orchestrální a zpívané verzi chorálu, se podílí 43 interpretů. „Všichni hudebníci svou účastí na projektu skládají poctu Městu Tábor k jeho šestistému výročí založení v roce 1420,“ uvedl Miroslav Váňa.

Díky nové aranži chorálu se posluchačům představí např. jazzové ikony, jako jsou Kenny Werner (USA) nebo Emil Viklický, bollywoodská megastar, producent Clinton Cerejo (India) a na Grammy Award nominovaní hudebníci Chandriku Tandon (India/USA) a Mohamed Araki (Súdan). Nechybí ani české zastoupení. Českou hudební scénu reprezentují taková jmena, jakými jsou národní legenda Petr Janda z Olympicu (chorál natočil jako duet se svým vnukem, saxofonistou Petrem Jandou nejmladším), český král swingu Petr Kroutil, klavírista a skladatel Tomáš Kačo, rock-metalový kytarista a producent světového formátu Miloš Dodo Doležal. Ten spolu se svým synem, Milošem Doležalem Jr, budou nahrávat hlavní vokální linky s Mladenem Djelmem z Tábora tak, aby skladba dostala správný slovanský „feeling".

„Díky práci na chorálu představíme jednu z nejnadanějších českých zpěvaček a skladatelek Doru Bondy. Táborští se seznámí i s vycházející hvězdou světového formátu Davidem Stewartem z kapely Migrant Motel. A abychom tu táborskou šestistovku pořádně oslavili, přidá se také multi-platinová legenda světové hudební scény Jordan Rudess z legendárních Dream Theater. Ten zahraje na svůj iPad/GeoShred,“ vyjmenoval další tvůrce Miroslav Váňa. „Neváhám prohlásit, že toto je zcela jedinečná skupina umělců, kteří oslaví výročí Města Tábora způsobem, který nemá v hudební historii České republiky obdobu,“ uvedl Miroslav Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…