Krajská nemocnice chce mít do čtyř let vyrovnané hospodaření, zatím je pořád ve ztrátě

26. srpen 2020 12:00

Karlovarská krajská nemocnice a. s. (KKN) skončila loni se ztrátou 164,94 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2018 je to o zhruba 100 milionů korun lepší výsledek. Nemocnice v Karlových Varech a Chebu, které společnost KKN spravuje, se chtějí do čtyř let dostat na vyrovnané hospodaření.

Budou k tomu ale potřebovat finanční podporu Karlovarského kraje, řekl dnes novinářům člen představenstva KKN Josef Mašek. „Ztráta je nižší, protože jsme dokázali zhruba o 16 procent navýšit příjmy od zdravotních pojišťoven. A pak je to v některých úsporách, protože v nemocnicích panuje velmi přísný režim při nákupu čehokoli a všechny jsou zodpovědně posuzovány, abychom zbytečně neutráceli,“ uvedl Mašek.

Nejvyšším výdajem, který do značné míry ovlivňuje dlouhodobě ztrátové hospodaření krajských nemocnic, jsou osobní náklady. Vloni činily 1,1 miliardy korun, přičemž se meziročně se zvedly o 11,7 procenta. Podle Maška tak KKN v podstatě kopíruje platy ve velkých zdravotnických zařízeních, kde jsou tabulkové platy.

Výsledkem ale je, že se nemocnicím daří udržet a v některých případech i posílit personál. Hospodaření letošního roku lze podle Maška zatím těžko předpovídat. Výrazně do něj zasáhla koronavirová pandemie, kvůli které měly krajské nemocnice asi 20 milionů korun neplánovaných výdajů.

Naopak pozitivně by se měla projevit kompenzační vyhláška, která navýší příjmy nemocnic z pojišťoven, ale i vysoký příspěvek z Karlovarského kraje, který letos už dosáhnul 150 milionů korun. Díky nim se KKN podařilo výrazně snížit výši závazků po lhůtě splatnosti. I tak má ale KKN po splatnosti závazky za asi 300 milionů korun.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio