„Máme nový bazén, hurá!“ Ale je zle: Kvůli Babišovi

26.08.2020 13:31

Pro Louny je to velká událost. Otevření nového plaveckého bazénu. I proto rada města rozhodla pozvat na slavnostní otevření 11. září premiéra Andreje Babiše, předsedu hnutí ANO. Jeho hnutí v roce 2018 volby vyhrálo, i když jen těsně, a má v Lounech pět zastupitelů. Je však v koalici s uskupením Pro lepší Louny, jejíž součástí je i TOP 09. Ta má dokonce obsazen post starosty. V koalici je i ODS. Takže se daly očekávat problémy. A ty nastaly. Právě z topky a ODS se ozvaly značně odmítavé hlasy k návštěvě premiéra. Od skalních antibabišovců. Co to udělá s koalicí?

„Máme nový bazén, hurá!“ Ale je zle: Kvůli Babišovi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nově postavený bazén v Lounech

Minulý týden mimořádná Rada města Louny přijala usnesení k pozvání premiéra ČR ke slavnostnímu otevření nové plavecké haly. „Domníváme se, že město Louny se může novým bazénem před vládní návštěvou nejen pochlubit, ale vzhledem k našim programovým prioritám bychom rádi s panem premiérem mluvili i o dalších aktivitách směřujících k rozvoji našeho města,“ píše se v tiskovém prohlášení lounského hnutí ANO, které upozorňuje, že důležitým bodem jednání bude i výstavba nové sportovní haly u té současné, neboť současné kapacity pro sportující mládež a kluby jsou nedostatečné.

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí

„Je to největší investiční akce za posledních třicet let. Navíc stavba je to nádherná, budeme ji chtít přihlašovat do různých soutěží. Dalším důvodem je, že město obdrželo čtyřicetimilionovou dotaci z ministerstva školství. Myslíme si, že je to svým pojetím tak nádherná stavba, že je dobré, aby ji premiér České republiky viděl,“ vysvětlil důvody pozvání místostarosta Loun Milan Rychtařík z hnutí ANO.

Jak si ale v tiskové zprávě hnutí ANO postěžovalo, „mimořádnému zasedání rady města předcházela koaliční schůzka, kde někteří zástupci ODS a TOP 09 (Pro lepší Louny) kategoricky odmítli spojit slavnostní otevření nové plavecké haly s návštěvou premiéra.“ O koho jde, je snadné zjistit, když se zájemce podívá, jak dopadlo hlasování v radě města. Pět bylo pro pozvání premiéra (kromě zástupců ANO tak hlasoval i místostarosta Honc z USZ a dokonce i zástupkyně ODS Eva Maťátko). Proti byli dva. Michal Kučera z TOP 09 a Jan Kerner z ODS. A to není vůbec, ale vůbec žádné překvapení. Oba jsou totiž názorově kovaní antibabišovci.

Lhaní je pro něho stejně přirozené jako pro ostatní lidi dýchání. Nezastaví se před ničím

Michal Kučera, bývalý místopředseda TOP 09, byl v minulém volebním období poslancem a jeho názor na Andreje Babiše se dá nazvat klasicky topákovský. Tedy velmi, velmi kritický a v průběhu let sepsal na adresu současného premiéra řadu negativních poznámek. Jedna z posledních byla koncem července na twitteru, kdy se podivil: „Víte, že je Andrej Babiš předsedou Národní rady pro duševní zdraví. To už se skutečně nemůžeme divit ničemu.“ Podobných ataků vůči Babišovi však můžeme najít mnoho, například před několika lety si jako poslanec stěžoval, že Babiš mluví jako mimozemšťan.

Jan Kerner je bývalý dlouholetý starosta Loun, od roku 2002 do roku 2012. Ten k možné premiérově účasti na otevření bazénu pro PL.cz uvedl: „Návštěva premiéra ve městě by mi nevadila. Vadí mi jeho účast na otevření bazénu, kdy si jako vždy u podobných akcí s drzostí sobě vlastní bude neprávem připisovat zásluhy na nové stavbě. Vše je ještě podtrženo kandidaturou místostarosty za ANO do Senátu, což dělá z výsostně městské akce akci nepokrytě předvolební,“ upozornil.

Jeho názory na Andreje Babiše jsou minimálně stejně ostré jako Michala Kučery. O tom přesvědčil ve svém projevu v roce 2018 i delegáty kongresu ODS ve svém diskuzním příspěvku s vypovídajícím názvem Co může dělat demokrat na prahu diktatury? „Myslím, že v této místnosti takových sedí většina. Zažili jsme diktaturu, pak přišla svoboda. Několik desítek let se podílíme na veřejném životě, ať již na úrovni komunální, krajské nebo celostátní. Něco se nám povedlo, něco ne. Někdy jsme vyhráli, někdy prohráli. Prostě taková obyčejná demokracie, ne dokonalá, ale naše,“ řekl. „Teď jako by to všechno končilo. Stát se začíná měnit v režim. Obrovská koncentrace moci v rukou jednoho člověka nevěští nic dobrého. Lhaní je pro něho stejně přirozené jako pro ostatní lidi dýchání. Nezastaví se před ničím,“ domníval se Kerner. 

„Ještě horší je, jak málo to většině lidí vadí. Úplně nejstrašnější je pak sledovat, s jakou lehkostí se lidé dávají do služeb toho zlověstného mocenského útvaru. Z naivity, z touhy po moci, pro peníze. Je to úplně nová situace. Jako bychom sklouzávali směrem k normalizaci,“ sděloval delegátům a dal jim i několik doporučení. Například: „Být ve střehu. Neskákat na špek režimním demagogům. MF a LN, probabišovské režimní plátky, studovat jen s nejvyšší obezřetností při vědomí jejich podřízenosti diktátorovi. Nejlepší by bylo je nekupovat.“

Kerner také radil v oblasti politiky, kde mimojiné uvedl: „Být si vědom, že kdo se odváží postavit diktátorovi a kandidovat ve volbách proti němu, bude to mít nesmírně těžké a musí se připravit téměř na cokoliv... Říkat nahlas, že koalice s ANO v komunálních a krajských volbách není správná věc. Přes všechny argumenty, které zaznívají od těch, kdo tyto koalice vytvořili na krajské úrovni a budou se do nich hnát letos na podzim po komunálních volbách. Koalice s ANO je smlouva s ďáblem.“   

Je to legitimně zvolený premiér. Bazén je významná stavba, která si propagaci zaslouží

Přes tato slova vstoupila pak o pár měsíců později, na podzim 2018, lounská ODS do koalice i s hnutím ANO. A nyní má dokonce „nejvyšší ďábel“ přijet na otevření bazénu. Co to udělá s koalicí? „Vzhledem k tomu, že v radě města jedna radní ODS návštěvu podpořila, nepředpokládám, že to vyvolá nějaké pnutí v koalici,“ je přesvědčen Rychtařík. „Berme to tak, že Andrej Babiš je legitimní premiér České republiky. Kolegům jsem říkal, že pokud by byl premiérem Kalousek nebo Fiala, tak bych byl pro jejich pozvání. Prostě je to premiér. Jako takový sem jede, nikoliv jako předseda hnutí ANO. Takto je potřeba to vnímat,“ konstatoval. „Je to pro nás významná stavba a událost, ostatně za třicet let se tu v Lounech nic nepostavilo, spíše se prodávalo. A těch bazénů se v republice zase neotevírá tolik. To si zaslouží určitou propagaci. A vzhledem k tomu, že chceme další investice, plánujeme další projekty, i proto chceme pozvat tyto lidi, abychom jim je mohli prezentovat,“ vysvětlil.

A jak koalice podle něj funguje? „S TOP 09 jsme se relativně rychle dohodli. Co se týče ODS, tam to trochu skřípe. Paradoxně na člověku, který se dvakrát pokoušel dostat do komunálu, předseda lounské ODS pan Vaic, a voliči mu jak v roce 2014 i 2018 vystavili stopku. Do zastupitelstva se nedostal. Přesto chce být hybatelem a chce to ovlivňovat,“ prozradil Rychtařík. „Samozřejmě že občas to v koalici zaskřípe a názory jsou rozporuplné. Ale pro mě je důležité, že se věci posouvají. Rozhodně nebudeme ten článek, který by na základě návštěvy premiéra České republiky chtěl rozbít koalici,“ uvedl Rychtařík.

Otázkou však zůstává – jak případná návštěva premiéra (zatím je pouze pozván, účast dosud nepotvrdil) proběhne, zda se při ní neodehrají nějaké protesty, a zda se lounská koalice neotřese v základech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…