Muž si nechtěl u voleb nasadit roušku Foto: Pixabay

Soudci i obhájci se rouškám vyhnou, návštěvníci jednání nikoliv

Roušky se od 1. září vrátí i k soudům. Nasadit si je budou muset návštěvníci z řad veřejnosti, pokud jim soud neumožní výjimku. Vyplývá to z formulace mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Povinnosti nosit ochranné prostředky dýchacích cest se naopak protentokrát vyhnou soudci, státní zástupci, obhájci, účastníci soudních řízení či svědci.

Ministerstvo spravedlnosti prozatím pro soudy nevydalo žádné doporučení ohledně toho, jak dodržování opatření zajistit. „O této věci budeme ještě jednat, možná koncem týdne bychom mohli vědět více,“ sdělila dnes na dotaz Andrea Šlechtová z tiskového oddělení úřadu.

Mimořádné opatření kvůli riziku šíření koronaviru od září zakazuje pohyb a pobyt bez roušek mimo jiné „ve vnitřních prostorech staveb, které jsou místnostmi, ve kterých vykonávají svoji činnost orgány veřejné moci a správní orgány, určené pro kontakt s veřejností a v době, kdy slouží pro tento účel“.

Z tohoto zákazu ministerstvo zdravotnictví výslovně vyjímá „soudce, přísedící, státní zástupce, obviněné a jejich obhájce, účastníky civilních, správních a ústavních soudních řízení a jejich zástupce, svědky, znalce, tlumočníky a další osoby, o kterých tak rozhodne soud, a to v místě a době soudního řízení“. Na jaře přitom v rámci koronavirových opatření všechny vyjmenované osoby roušky nosit musely.

Vynětí soudců a dalších z povinnosti nosit roušky má podle ministerstva spravedlnosti své opodstatnění. „V předchozím období si soudci stěžovali na to, že dlouhodobě mluvit s rouškou na ústech je pro ně vysoce nepříjemné až nemožné, dále že projevy účastníků, svědků, znalců s rouškou jsou často obtížně srozumitelné a také že soudci jsou zvyklí během jednání sledovat též neverbální projevy účastníků řízení včetně mimiky, což s rouškou prostě nejde,“ vysvětlila Šlechtová.

Doplnila, že podle formulace výjimky může předseda soudního senátu umožnit nenošení roušky i návštěvníkům z řad veřejnosti. „Předpokládali bychom, že půjde o případy spíše výjimečné, odůvodněné zvláštními okolnostmi a eventuálně podmíněné přijetím vhodných opatření, třeba dodržením rozestupu,“ uvedla. Jako příklad zvláštních okolností zmínila extrémní horko nebo to, že návštěvník bude astmatik.

(čtk)