PREVIEW: Hvězdní centři na scénu! Kladno je favoritem na postup

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Baráž se nekoná, do Tipsport extraligy se tento rok bude z Chance ligy postupovat přímo. Tahle informace je pro Kladno zásadní.

Rytíři staví tým, aby uspěli v prvoligové konkurenci. A vypadá to vypadá, že můžou být zbytku soutěže odskočení. 

Tedy za předpokladu, že vyjdou zbývající přestupové cíle.

Kladno shání ještě obránce, vsadit chce na zahraniční borce. Defenziva opravdu potřebuje posílit, chybí především tvořiví beci na přesilovky.

No a pak jsou tu ještě dvě jména, která visí ve vzduchu. Zatímco Petr Vampola se k Rytířům nejspíš nevrátí (aktuálním favoritem na jeho zisk je zřejmě Slavia), pro Tomáše Plekance by šlo o logickou volbu. Kde jinde najít klid než doma na Kladně. 

Pokud jste vůči Rytířům skeptičtí a titulek se slovy favorit na postup vás pobavil, či snad dokonce rozhořčil, jen se podívejte na kladenskou sílu ve středu útoku. S případným návratem Plekance by dosáhla extraligových kvalit.

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 1. místo

Osobnost týmu – Jaromír Jágr

Těžko říct, kolik toho odehraje – a kdy se vůbec k týmu připojí. Už naznačil, že myslí především na play off. A tomu vše přizpůsobí. Loni v extralize pořád patřil k rozdílovým hráčům. Tak proč by legenda nemohla zářit i na jaře, až mu bude 49 let?

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (13/15): Andrej Košarišťan je jedním z očekávaných favoritů na trofej pro nejlepšího gólmana sezony. Vyrovná se mu snad jen přerovský Ondřej Kacetl. Košarišťan přichází do Kladna coby hvězda slovenské extraligy a současně jako slovenský reprezentant. V Košicích měl loni 93,4% úspěšnost zákroků. Navíc je v nejlepším věku... Takoví hráči do Chance ligy moc často nechodí. K tomu je na soupisce Adam Brízgala. Také on by v pohodě mohl být týmovou jedničkou. Pro všechny případy je připravený David Stahl, jenž v uplynulém ročníku příjemně překvapil v Ústí nad Labem. V brance bude možná největší síla Rytířů.

Obránci (10/15): Největší otazník kladenského týmu je v obraně, kde chybí hráč typu Jiřího Říhy. Rytíři by se určitě měli poohlédnout po posilách. Klíčovou postavou je zatím Martin Kehar, který udělal za poslední dvě sezony ohromný progres. Už to není vyloženě defenzivní specialista, dokáže podpořit i útok. Chce to, aby Matyáš Zelingr udělal výkonnostní skok. Má potenciál, aby patřil k týmovým tahounům. Prostor určitě dostane. Josef Zajíc uplynulou sezonu promarodil, na prvoligové poměry jde každopádně o nadstandardního hráče. Ondřej Mikliš vnese do hry důraz, navíc se nedopouští zbytečných chyb. Je to spolehlivý bek, ideální do třetí obranné dvojice. Zajímavé bude sledovat především Vsevoloda Sorokina, který má za sebou přes 130 zápasů v KHL. V minulosti se řada prvoligových klubů s ruskými hráči spálila, Sorokinovi je ale teprve 26 let, takže si určitě nejde do Česka jen tak zahrát. Bude si chtít udělat jméno.

Útočníci (12/15): Stačí vypsat jména centrů a hned vám musí být jasné, že Kladno má nejlepší ofenzivu v lize: Rostislav Marosz (byť dorazí až před play off), Marek Račuk, Tomáš Pitule, Adam Kubík. Pravděpodobný je navíc návrat Tomáše Plekance, který by byl nejlepším hráčem celé soutěže. On a Marosz dokážou sami rozhodovat zápasy. O něco menší konkurence je na křídlech, i tam je ale kvalita pořád ohromná. Prvoligový rekordman Vítězslav Bílek loni ukázal, že ještě není za zenitem. Očekává se od něj dvacet a víc branek. A pak je tu samostatná kapitola – Jaromír Jágr. Minimálně v přesilovkách bude ohromně platný. Mezi opory bude patřit i Nicolas Hlava. Jde o produktivního hráče, kterého navíc zdobí týmový přístup a bojovnost. Nebude dlouho trvat (pokud se tak už nestalo) a kladenští fanoušci si ho zamilují. Vyletět může Tomáš Guman. Antonín Melka dá hře myšlenku a Jakub Hajný zase bude věšet soupeře po mantinelech. Pokračuje také pracant Štěpán Bláha. Matyáš Filip loni patřil mezi nejlepší juniory Chance ligy, po rozpačitém sezoně se pak chce vrátit do formy jiný mladíček Šimon Jelínek.

Ostatní (6/10): Kladno je známé tím, že se formu snaží ladit až na play off. Proto v minulosti v základní části často klopýtalo. Vzhledem k tomu, že se bude rozhodovat až na jaře, se dá očekávat i pozdější nástup Jaromíra Jágra. Naštěstí pro Rytíře to ale letos vůbec nemusí být o Jágrovi. Tým je tak kvalitní, že si poradí i bez něj. Přesilovky mohou být smrtící, chce to jen sehnat nějakého ofenzivního beka. 

CELKEM: 41/55.

Soupiska

Brankář: Adam Brízgala, Andrej Košarišťan, Petr Jiroušek, David Stahl.

Obránci: Martin Kehar, Vselovod Sorokin, Jakub Štochl, Josef Zajíc, Matyáš Zelingr, Ondřej Mikliš, Jiří Ticháček, Ladislav Funk.

Útočníci: Vítězslav Bílek, Štěpán Bláha, Tomáš Guman, Jakub Hajný, Nicolas Hlava, Adam Kubík, Antonín Melka, Tomáš Pitule, Marek Račuk, Šimon Jelínek, Matyáš Filip, Ondřej Bláha, Rostislav Marosz, Tomáš Urban, David Routa, Matyáš Šapovaliv, Tomáš Bernat.

Změny v kádru

Příchody: Andrej Košarišťan (G, Košice), Vsevolod Sorokin (O, Taškent, RUS2), Ondřej Mikliš (O, Znojmo), Jakub Štochl (O, Chomutov), Tomáš Guman (Ú, Vítkovice), Adam Kubík (Ú, Mountfield), Nicolas Hlava (Ú, Chomutov), Tomáš Pitule (Ú, Chomutov), Marek Račuk (Ú, Prostějov), Šimon Jelínek (Ú, Slavia), Vítězslav Bílek (Ú, Slavia), Ondřej Bláha (Ú, Ústí n/L), Matyáš Filip (Ú, Ústí n/L), Rostislav Marosz (Ú, Liberec).

Odchody: Lukáš Cikánek (G, ?), Denis Godla (G, Litvínov), Brady Austin (O, Nižnij Novgorod, KHL), André Lakos (O, ?), Brendon Nash (O, ?), Michal Barinka (O, ?), Ladislav Romančík (O, Bratislava Capitals, EBEL), Brendan O´Donnell (Ú, Slovan Bratislava, SVK), Petr Vampola (Ú, ?), Marek Hovorka (Ú, Jastrzebie, POL), Jakub Strnad (Ú, Ml. Boleslav), Ladislav Zikmund (Ú, Sparta), David Stach (Ú, Plzeň), Tomáš Redlich (Ú, K. Vary), Patrik Machač (Ú, K. Vary), Tomáš Kaut (Ú, Prostějov).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Andrej Košarišťan
Košarišťan chce s Kladnem postoupit do extraligy a pak si ji za Rytíře i zachytat. Odchod oblíbence Lukáše Cikánka vyvolal u fanoušků rozporuplné reakce, Košarišťanovi ale přece jen patří budoucnost.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Citelný odchod – Jakub Strnad
Strnad jasně ukázal, že i v extralize může patřit k nadprůměru. V nejvyšší soutěži zůstává, upsal se Mladé Boleslavi. Pro Kladno je to ztráta. Byl to kapitán, který hrál skvěle v oslabení i při hře 5 na 5.

Koho sledovat? Šimon Jelínek
V sezoně 2018/2019 se stal nejlepším juniorem Chance ligy a výrazně přispěl ke kladenskému postupu. Jenže loni... Loni se na hostování v Ústí nad Labem trápil, přišel pád na zem. Zvedne se?

Mohl by zazářit – Matyáš Zelingr
Zelingr se zlepšuje každým rokem, teď je ale potřeba, aby udělal opravdu razantní výkonnostní skok. Směrem dozadu je spolehlivý, chtělo by to ještě přidat bodovou nadstavbu.

Talent – Jiří Ticháček
Loni patřil k tahounům reprezentační sedmnáctky, v ročníku 2003 je jen málo talentovanějších hokejistů než on. Drobný bek asi letos ještě v áčku moc příležitostí nedostane, čuchnout k mužskému hokeji by ale měl dostat. V přípravě si vede slušně.

Trenéři – David Čermák, Jiří Burger a Jan Kregl
Navzdory sestupu zůstává hlavním trenérem David Čermák. Pokračuje i Jan Kregl, jemuž se předpovídá hodně zajímavá budoucnost. Kdo však skončil, to byl Jindřich Lidický. Na jeho místo nastoupil Jiří Burger.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
Kladno 3:2 Sparta
Kladno 3:8 České Budějovice
Plzeň 3:1 Kladno
České Budějovice 7:4 Kladno
Kladno 2:5 Plzeň
Sparta 3:1 Kladno
Kladno 5:2 Slavia
1. září –  Slavia vs. Kladno
3. září – Jihlava vs. Kladno

Chronologická umístění
2012/2013 – TELH
2013/2014 – TELH
2014/2015 – 5. místo
2015/2016 – 5. místo
2016/2017 – 3. místo
2017/2018 – 2. místo
2018/2019 – 2. místo
2019/2020 – TELH

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz