Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Skvostný herec Michal Dočolomanský byl idolem žen. On sám dával přednost mužům

Skvostný herec Michal Dočolomanský byl idolem žen. On sám dával přednost mužům
Zdroj: Facebook
+ Dalších 17 fotografií
galerie
Michal Dočolomanský (†66) patřil ve své době k nejobsazovanějším slovenským hercům. I když zemřel předčasně před dvanácti lety, s jeho životem jsou dodnes spojovány dvě vášně, které mu zkomplikovaly život - kouření a láska k mužům.

Slovenský herec Michal Dočolomanský se narodil v roce 1942 v obci Niedzica na území dnešního Polska. Na Slovensko se rodina přestěhovala na konci války. V hercových dvanácti letech mu zemřel otec, který byl učitel. O malého Michala a dalších devět sourozenců se musela postarat maminka sama.

Začínal v ochotnickém divadle

V obci Svätý Jur, kam se rodina poté přestěhovala, vzkvétalo v té době ochotnické divadlo. Michala svět jeviště učaroval. První roli v divadelní hře získal už ve třinácti letech, když si zahrál v pohádce Christiana Andersena Sněhová královna.

Na Slovensku byl hvězdou

Ačkoliv se vyučil automechanikem, jeho zájmy směřovaly k umění a pohybu. Jeho vášní byla sportovní gymnastika, které se věnoval. Nakonec se přihlásil na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, kterou v roce 1966 úspěšně zakončil. Od té doby se stal členem Slovenského národního divadla. Od roku 1962 začal kromě divadla účinkovat i ve filmech. K těm nejznámějším českým patří Dny zrady, Adéla ještě nevečeřela či Tajemství hradu v Karpatech. Michal Dočolomanský se stal jedním z nejobsazovanějších a nejoblíbenějších herců na Slovensku. Pravidelně vyhrával divácké ankety o nejpopulárnějšího herce.

Celoživotní neřest ho nakonec zabila

V roce 2004 mu lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Herec byl silný kuřák - kouřil od třinácti let a podle svých slov obdivoval všechny, komu se podařilo přestat. On to nedokázal, i když se o to mnohokrát pokoušel. Nakonec boj s rakovinou v šestašedesáti letech prohrál 26. srpna 2008.

Přiznal, že je na muže

Svou manželku Martu, s níž měl dvě děti, potkal na vysoké škole. I když s ní byl dvacet let ženatý, opustil ji kvůli muži, což jeho děti nemohly překousnout a tátovi nikdy neodpustily. Posledních deset let života strávil s mladším přítelem Alexandrem Godem. Dočolomanský byl gay, což před světem desítky let tajil. V lecčem otevřený herec se o tématu své sexuální orientace bavit nikdy nechtěl - bál se, že by to ohrozilo jeho hereckou kariéru. Jelikož byl jeho partner v tíživé finanční situaci, ještě před smrtí údajně vydědil obě své děti, aby jeho byt připadl právě Alexandrovi. Ten ho poté prodal za šest a půl milionu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy