Kouzlo

Tak mi to teda nandey, Kouzlo, Andělé, Sbírka zvadlých růží nebo Nahá – to jsou jen některé z hitů původně punkové skupiny Wanastowi Vjecy. Celou svoji existenci stála ve stínu své starší sestry, skupiny Lucie, přesto se dokázala prosadit na pozice nejvyšší, a to tak, že si její zakladatel dokonce v roce 2000 koupil zámek Bečváry u Kolína, který kdysi patři i legendárnímu generálu Laudonovi. Kterou písní Wanastowi Vjeci zvítězili na celé čáře už v roce 1991? 

Poslední album z roku 2016 se jmenuje Alchymie; je jedenácté, které jí vyšlo. Rocková skupina Wanastowi Vjecy, vznikla proto, aby jen něco pro někoho natočila, konkrétně písničky do dokumentárního filmu Vladislava Kvasničky „Aby si lidi wšimli“ o punkovém stylu v Praze. Stalo se tak v březnu roku 1988, jednou z oněch tehdejších čtyř písní je hit Tak mi to teda nandey.

Písničky se však samovolně rozšířily a najednou byli Wanastovi Vjeci zváni na vystoupení s kapelami Michael`s Uncle, Plexis, Tři Sestry a Orlík. Tehdy už ale tři roky existovala skupina Lucie. Obě skupiny, Lucii a Wanastowi Vjecy, založil kytarista, skladatel a textař Robert Kodym společně s kamarádem, jehož celé jméno je Petr Břetislav Chovanec. Lucie vznikla v roce 1985, Wanastowi Vjecy jako punkový protipól jejímu popu o tři roky později.

Jak vznikl název Wanastowi Vjecy? Koncem 70. let 20. století se rodina Petra Břetislava Chovance přestěhovala do Újezda nad Lesy, kde P. B. Ch navštívil zkoušku skupiny Pražský výběr a tehdy vzniklo špatným odposlechem písně Nafta nad zlato, později Olda je přítel můj, spojení Not vanasto. To dá později jméno jedné z nejúspěšnějších českých kapel 90. let. A jsou tu, Wanastowi vjecy a Kouzlo, píseň plná jemných zvuků drnkacích i bicích nástrojů. Jejími autory jsou kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr Břetislav Chovanec.

Spustit audio