Star Wars (Hvězdné války)
93/100 - 70×

Star Wars(Hvězdné války)

Kdysi dávno v předaleké galaxii… Touto legendární větou odstartovaly v roce 1977 Star Wars, jeden velký fenomén, který přetrvává doteď. Star Wars je příběh ve vzdálené Galaxii, kde spolu soupeří síly temných Sithů s dobromyslnými Jedii. Kdo zvítězí v galaktických bitvách? Spravedlivá republika, nebo lstivé Impérium?

USA | 1977 | Vysílá se
vysílání
11 sezón | | 120 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Fantasy
hrají
Laura Dern (Amilyn Holdo), James Earl Jones (Anakin Skywalker), Domhnall Gleeson (Armitage Hux), Jaime King (Aurra Sing), Shirley Henderson (Babu Frik), Jimmy Smits (Bail Organa), Wen Jiang (Baze Malbus), Bill Hader (BB-8), Bonnie Piesse (Beru Lars), Garrick Hagon (Biggs Darklighter), Nick Kellington (Bistan), Jeremy Bulloch (Boba Fett), Riz Ahmed (Bodhi Rook), Mark Hamill (Boolio), Anthony Daniels (C-3PO)

Kathleen Kennedy: Najít do týmu ženy jako režisérky je pro Star Wars absolutní prioritou

Kathleen Kennedy: Najít do týmu ženy jako režisérky je pro Star Wars absolutní prioritou

Pamatujete ty časy, kdy se nejdříve vymýšlel příběh, načrtly se zajímavé postavy a vytvářel se celý svět, aby vzniklo plnohodnotné dílo? Dnešní doba na to jde trošku opačně a bohužel už jednoznačně hlásá, že ve středu není příběh, nýbrž pohlaví toho, kdo bude daný projekt řídit.

1 50
26.8.2020

V posledních měsících jsme se nedočkali moc oficiálních zpráv od Lucasfilmu, což je rozhodně škoda, protože těch neoficiálních drbů, co se například přes letní prázdniny vyrojily u seriálu The Mandalorian, bylo tolik, že by možná i nějaké oficiální prohlášení studia nebylo na škodu. Nicméně vše si můžeme vynahradit nyní se samotnou prezidentkou Lucasfilmu.

Ta je samozřejmě pod velkou palbou kritiky kvůli předchozím Star Wars projektům. Pěkně to schytala za nesourodou a vyloženě špatně přijatou novou trilogii, z pohledu animovaných seriálů to v posledních letech taktéž nebyla žádná sláva. A samozřejmě korunu tomu dávají její občasné výroky, které zpravidla dělí Star Wars komunitu na dva nesmiřitelné tábory.

Nyní Kathleen Kennedy prohlásila, že je pro studio absolutní prioritou najít režisérky, které by se mohly chopit nějakých Star Wars projektů. Už na Epizodě IX spolupracovala jako pomocná režisérka Victoria Mahoney, na kterou je slyšet samá chvála. Deborah Chow se zase podílela na seriálu The Mandalorian a bude jednou z hlavních tvůrkyň i u seriálu o Obi-Wanovi. Tato režisérka si u Kathleen Kennedy vysloužila velkou pochvalu, protože prý odvádí fenomenální práci na seriálu o mistru jediovi.

(Síla provází ženy. Muži už mají smůlu. Foto: Disney)

Nesmíme samozřejmě zapomínat ani na Bryce Dallas Howard, která taktéž spolupracovala na Mandalorianovi jako režisérka. Kathleen Kennedy popisovala, jak vzrušující je pozorovat tyto talentované ženy, které konečně dostaly příležitost. A je tedy nutné přivést do týmu další takovéto ženy, aby se chopily dalších projektů. O své se snad brzy přihlásí i Leslye Headland, velice aktivní feministka proslulá svými výroky na internetu, která se bude podílet na novém Star Wars seriálu.

Rian Johnson a J. J. Abrams se se svými posledními díly moc nepředvedli, takže možná i oni se svým způsobem nevědomky podíleli na tom, že je nutná výměna stráží. Nesmíme ovšem zapomínat, že tu stále máme připravovaný film od Taiky Waititiho, na který dost možná bude dohlížet Kevin Feige. Nebo si pro nás snad připraví svůj vlastní projekt? A v neposlední řadě je tu i Jon Favreau, který má stále v ruce otěže seriálu The Mandalorian.

Muži tedy ještě ze Star Wars projektů zcela nevymizeli, ale zřejmě se na ně studio nyní nebude soustředit. Kathleen Kennedy dále prohlásila, jak velká je škoda, že Nia DaCosta se právě upsala snímku Captain Marvel 2. Podle prezidentky Lucasfilmu je to další úžasná a talentovaná režisérka, kterou už delší dobu sleduje. Kdo ví, třeba Nia DaCosta dostane své Star Wars po dokončení příběhu o Carol Danvers.

Na co by se mělo studio v dalších letech soustředit? Je Kathleen Kennedy tou správnou osobou, která by měla mít dohled nad Star Wars?

Zdroj: ComicBook.com

Diskuze /27

Edvin

Rád bych napsal jak je to strašné, jak jsem pobouřen a další podobné věci v tomto duchu… Pravdou ale je, že Disney v čele s Kathleen Kennedy už značku Star Wars vymáchala v takové hromadě hnoje, že už je mi to jedno. Prostě mě už osud Star Wars přestal zajímat. Byl jsem zanícený fanoušek skoro dvě desetiletí, ale během posledních pár let jsem tak nějak dospěl k zjištění, že pod taktovkou Disney mi už tato značka nemá co nabídnout.

Mandalorian byl dobrý, ale to je tak všechno. Na další sezónu se podívám, ale nemám příliš velké naděje, že se jim podaří udržet stejnou úroveň jako u té první. Na půl očekávám, že z Manda se stane gay, baby yoda bude holka a nově příchozí Ashoka tam bude šířit feminismus.

#6 surky3
26.8.2020 | 18:35:27
Turambar

Tahle ženská je hlavní důvod proč jde SW do kytek. Nechápu, že si po tom fiasku s novou trilogií udržela místo..

26.8.2020 | 19:30:54
percival2

Hele, napište to, jak to je. Feminismus, multikultura, kvóty. Zaklínadla dnešní doby.

26.8.2020 | 20:16:28
Levascue

Nemám nic proti tomu, kdyby měli režisérky stejnou šanci jako režiséři, ale vyloženě hledat ženy a odepsat muže, jen proto, že to je feministická pipka…ať si ty rádoby „Star Wars“ strčí někam.

26.8.2020 | 20:23:26
George Wayne

Mě osobně zaráží, že se ředitelka Lucasfilmu tímto vyjádřením vlastně přiznává k diskriminaci. Kdyby nějaký muž (v její funkci) prohlásil, že je jeho nejvyšší prioritou hledání mužských režisérů do svého týmu, tak by tohle prohlášení bylo jistě považováno za sexistické. V tomhle případě nic… Rozumím tomu, že se Disney snaží nalákat více žen ke značce Star Wars, ovšem přístup prezidentky Kennedyové mi připadá až moc zaujatý a její snaha o zpolitizování SW je tomu důkazem. Tohle vyjádření je jen špičkou ledovce… Namísto toho, aby se zajímala o to, co by bylo pro značku nejlepší, se zajímá hlavně o, dalo by se říci až patologickou, propagaci (radikálního) feminismu, jehož otisk se bohužel zarývá do téhle značky, která si pod taktovkou Disneyho zasloužila daleko lepší zacházení…

26.8.2020 | 20:37:27
surky3

Rozhodně sexismus ze strany Lucasfilm. Pokud je rozhodujícím faktorem pohlaví a ne kvalita, tak už se nedivím, že ty poslední filmy stáli za h*vno. Je mi obecně jedno jestli je režisér ženská nebo chlap. U drtivé většiny filmů stejně režiséra nikdo nezná. Ale práci vždy musí dostat nejlepší kandidát a to bez ohledu na pohlaví, rasu, orientaci atd.. Opravdu si nemyslím navíc, že je dobré aby někdo kdo třeba nikdy nic nerežíroval začínal s takovou značkou jako Star Wars. To se začíná v poslední době dost prosazovat, kdy nějakej herec nebo herečka si jdou střihnout režisérskou práci.

#1 Edvin: U Mandaloriana se všichni podělali jenom kvůli tomu zelenýmu prckovi. S pohledu čehokoliv jinýho to fakt dobrý nebylo. Příběh se dal zkrátit na polovinu. Lety vesmírem byly k smíchu a to pro každého kdo alespoň trochu něco ví o mechanice (prostě doba se změnila a je potřeba na to brát potaz) a herecké výkony mě taky nějak moc neoslnili. Jsou rozhodně lepší seriály. Vyzdvihnul bych ale u Mandaloriana jednu věc a to co dokázali udělat za pomocí unreal enginu.

#8 Edvin
26.8.2020 | 22:00:43
Blackhand47XD

The Force is female. Chápu. Takže – Jsem se ženou a žena je se mnou. Jsem se ženou a žena je se mnou. :D

webmaster
26.8.2020 | 22:50:01
Edvin

#6 surky3: Zrovna bez toho malýho bych se v seriálu klidně obešel :D

Ale třeba Cara Dune je pro mě teď asi ta nejvíc sympatická ženská v celém Star Wars za posledních 20 let (slušně napsaná, dobře zahraná, pěkná, namakaná a umí se hýbat). A máš pravdu, že vizuální stránká (a taky kostýmy) se jim opravdu povedla.

Každopádně, já bych ještě vyzdvihnul, že měli na celou show jen něco málo okolo 100 miliónů (což je v dnešní době fakt málo) a že nám i s tak malým rozpočtem byli schopni dodat dost slušnou show.

#12 tom99
27.8.2020 | 0:54:31
Lex Luthor

Sbohem Star Wars jo kdyby muž řekl, že hledá jen muže a ne ženy je to považováno za sexistické když to řekne žena o ženách nic se neděje stejně, jako když černoch řekne, že běloši jsou méněcenná rasa nic se neděje, ale kdyby to řekl běloch o černoších je z toho skandál bože kam to ten svět spěje dnešní doba se opravdu soustředí jen na pohlaví, rasu a sexuální orientaci nějaký talent je vůbec nezajímá rasista nejsem jsem pro rovnost, ale tohle co se teď děje mě štve.

27.8.2020 | 7:49:40
HellTsuku

Co tam ta ničitelka ještě dělá? Nj prostě Disney, radši než odvolat nechat jí takhle, aby nadále prznila tak skvělý vesmír jako byl SW. Budiž země lehké dobrému universu.

27.8.2020 | 7:58:44
Darnwell

Koukám, že hrobařce SW to pořád nestačilo a kope čím dál hlubší jámu.

27.8.2020 | 7:59:27
tom99

#8 Edvin: Upřímně bych se tím rozpočtem moc nechlubil, protože dle mého názoru 100 milionů je opravdu velká suma na osm epizod a dá se za to pořídit mnohem větší paráda. Když porovnáš s triky, exteriéry, kostýmy, lokacemi, množstvím komparzu třeba s Game of Thrones, kde operovali s podobným rozpočtem, tak je to nebe a dudy.

V případě Manda spíše investovali do technologií, jak to budou natáčet. Ale promiň, na čem u mě má Mandalorian velké mínus je to, že někdy některé epizody, scény působí amatérsky natočené, vizuálně prázdné apod. A jinak na závěr – S tou Carou Dune opatrně, ona nemusí být žena, může být jedno z 60 nově objevených pohlaví :-)

webmaster
27.8.2020 | 8:01:33
Camaris

Ja sem vcera objevil Project Stardust na twitteru (""Female-led website & community that celebrates feminine voices in the Star Wars universe & fandom" ) a uplne souhlasim s Edvinem. Do sw sem byl blazen od svych 11 let, bavili me porad i kdyz sem oslavil tricatiny, ale s timhle pristupem uz mi nemaji co nabidnout. Temer kazdy projekt, at uz film nebo hra, nebo serial, slouzi jen k propagande nejakych mensin a nazoru. Do toho likvidace nebo uprava vseho stareho, jako me nejoblibenjsi postavy luka a pomalu uz mi to zacina kazit i ty prijemny vzpominky z destvi.

27.8.2020 | 8:03:53
LMDizajn

Drby zo zákulisia hovoria, že KK tam držia len preto, lebo je žena a nemôžu ju vyhodiť, lebo by z toho bol problém. Ale, že veľa kompetencií jej odobrali, ale tie čo mala priamo v zmluve nemôžu. Preto mohla prijať feminazi Leslye Headland napriek tomu, že rada a kravatáci v Disney boli proti. KK má nárok na jeden projekt, ktorý bude čisto pod ňou a nikto jej do toho nič nemôže. Ale napríklad od Manda nemohla hovoriť nič, bola tam, aby to vyzeralo, ale nemala žiadne slovo.

Poviem Vám, že o Star Wars sa raz bude učiť na hodinách ekonómie. Ako značka, ktorá by predala aj čistú vodu, prerobila peniaze a už asi ani nikdy nevráti investíciu. Pretože dané peniaze, keby investovali aj len do SP500, tak by zarobili oveľa viac ako zarobili momentálne na SW. Po Epizóde 8 mi ale akosi už ani nie je ľúto. Radšej by som bol, keby už žiaden nový SW nebol, lebo len pokazia predchádzajúci dej a postavy. Mandalorian nie je výhra, on je dobrý len preto, lebo všetko ostatné je príšerné. Pre mňa je to taká nezávyslá umelecká produkcia z prostredia SW. Trochu sa bojím, čo sa stane keď tam prídu postavy z animovaných seriálov, ktoré mali veľký status a charakter. Najmä, ako taká ľavičiarka a aktivistka ako Rosario zahrá charakter ako bola Ahsoka. O tom, že je Rosario pekná a vizuálne sa na postavu hodí, nie je reč. Ale aký bude herecký výkon a či z jej postavy nespravia Luka z epizódy 8. Snáď si to Filony postráži.

27.8.2020 | 8:56:53
Svjatogor

Kathleen Kennedy soudím stejnými slovy, jakými jsem odsoudil Johna Boyegu už před nějakou dobou, a přidávám vznosný agnomen „Ničitelka Světů“. :-\

27.8.2020 | 10:35:49
Fifipek

Jedinou prioritou pro tu dámu by měla být zejména kvalita a to jak příběhu, scénáře, režie…prakticky tedy všeho, pokud má značka Star Wars ještě něco znamenat. Jestli film bude točit „modré TO s jedním varletem“ by mělo být všem strašně jedno, podstatné je, aby „modré TO s jedním varletem“ mělo dostatek zkušeností s tvorbou velký filmů a nepaběrkovalo jen u nějakých videoklipů, neboť na SW si vylámaly zuby i velká jména. Zejména však SW by mělo mít vizi a tu evidentně tahle paní nemá a nikdy mít nebude, takže bych pěkně počkal až si velký Kevin Feige udělá čas a za pár let doufejme postaví značku opět na nohy. A jestli to pak bude točit třeba Olivia Wilde tak budiž, hlavně ať to konečně už nějak vypadá......

27.8.2020 | 17:42:49
AzurovyAzure77

Ať se jsou všechny tyhle feministky bodnout. Místo vymýšlení kvalitního a logického příběhu budou řešit tyhle p***viny. Mor společnosti, fakt.

27.8.2020 | 18:07:16
Geek

Nahlédl jsem do komentářů a neměl jsem tak činit, vypadalo to v nich jako v Orwellových povinně denních dvou minutách společně demonstrované nenávisti. To přesvědčení některých, že díky několika centimetrů prochcaného masa jsou snad muži něčím víc je fascinující. Imho ženy ve SW nejsou problém, problém jsou nefunkční příběhy a také jejich repetitivnost, ploché charaktery, plus samozřejmě že trochu Síly a nějaká ta bitva ve vesmíru s ochutnávkou velikosti daného světa by také nic nezkazilo. To je konstruktivní kritika, jenže ne každý to dokáže a tak raději své mrzké já schová za vzletné, nicméně prázdné fráze o ničem.

27.8.2020 | 19:07:20
Geek

Nahlédl jsem do komentářů a neměl jsem tak činit, vypadalo to v nich jako v Orwellových povinně denních dvou minutách společně demonstrované nenávisti. To přesvědčení některých, že díky několika centimetrů prochcaného masa jsou snad muži něčím víc je fascinující. Imho ženy ve SW nejsou problém, problém jsou nefunkční příběhy a také jejich repetitivnost, ploché charaktery, plus samozřejmě že trochu Síly a nějaká ta bitva ve vesmíru s ochutnávkou velikosti daného světa by také nic nezkazilo. To je konstruktivní kritika, jenže ne každý to dokáže a tak raději své mrzké já schová za vzletné, nicméně prázdné fráze o ničem.

27.8.2020 | 19:07:20
Sctyri

Geek: Možná by ses měl naučit číst, ty ignorante. Já teda čtu v komentech nad tebou to co píšeš, že tam není… Paciente

27.8.2020 | 19:28:20
Graular

Máme problém s nefunkční značkou, ale absolutní prioritou je najít ženy do týmu. Excelentní řešení, bravo!

27.8.2020 | 21:51:26
Elian44

Ako ženu ma uráža, keď iná žena tvrdí, že sa musia dosadzovať ľudia náklade pohlavia a nie na základe schopností. Ak nájde schopné tak prosím, inak je to diskriminácia. Buď na to mám alebo nemám.

#24 percival2
28.8.2020 | 13:31:42
4391

Snad nejsem jediný, koho ta zpráva rozesmála :D To je totiž to nejlepší, co můžem dělat… Smát se těmhle kravinám.

29.8.2020 | 1:52:42
percival2

#22 Elian44: Mne to uráži i jako muže ;-)

29.8.2020 | 6:56:16
hoolio88

A já myslel, že prioritou by mělo být udělat dobrý SW film / seriál… Ani se nedivím, že ta poslední SW trilogie byla takový propadák. Dokud tomu všemu bude šéfovat tahle feministka, tak naděje na změnu k lepšímu není…

31.8.2020 | 13:24:06
SUFORAYSIS

KENNEDY SE S TEMA SVEJMA MAŘKAMA JEDNOU PROPADNE DO ZEMĚ!!! A STAR WARS JI JEBNE ROVNOU NA HLAVU :-) Však až skončí.......­.....FAVREAU s FILONIM si tam v tom bordelu udělaj POŘÁDEK......­.............­.............­.............­..

1.9.2020 | 23:16:14
Harper66

Ta babizna už měla dávno zametat chodníky v LA ne ničit značku SW!! Ať si založí svoje feministický hnutí, kde se těma ženskýma může třeba udávit.

26.4.2021 | 1:14:04
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Co se aktuálně děje

Adam Driver: Vykoupení Bena Sola nemělo nastat, změna nastala až v průběhu natáčení

Adam Driver: Vykoupení Bena Sola nemělo nastat, změna nastala až v průběhu natáčení

Ben Solo se v závěru sequelové trilogie dočkal pohádkového vykoupení a polibku na cestu do jedijského nebíčka. Nicméně prvotní plán byl úplně jiný. A neměl ho jen Colin Trevorrow, ale dokonce i J. J. Abrams. Kylo Ren se neměl vykoupit a naopak měl upevňovat svou pozici na temné straně Síly.

Zajímavosti

Herečka Padmé Amidaly odmítá, že by George Lucas natočil alternativní konec Epizody III

Herečka Padmé Amidaly odmítá, že by George Lucas natočil alternativní konec Epizody III

Je libo alternativní konec, kde Anakin porazí Obi-Wana, svrhne císaře a bude vládnout Impériu on? Nebo ještě ujetější konec, kdy Padmé Amidala se postaví svému manželovi a připraví ho o život? Natočila se někdy takováto scéna pro Epizodu III, nebo jde jen o fámy fanoušků?

Plakát

Plakát

Narozeniny herců

Filtr seriálů








Reklama