Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami. Původních sedm řad nedávno doplnila mini série s podtitulem Rok v životě. Osudy „Gilmorek“ mohou diváci sledovat každý den odpoledne na Prima Love.

-reklama-


Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lorelai Gilmorovou (Lauren Grahamová), která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory (Alexis Bledelová). Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardově univerzitě, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lauren v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety.

Gilmorova děvčata, FOTO: FTV Prima

Gilmorova děvčata měla premiéru na podzim 2000 a proslavila se díky chytrým dialogům, efektnímu mixu komediálních a dramatických scén, a také proto, že dokážou oslovit diváky napříč generacemi.. Postupně vzniklo 7 sérií a celkem 153 epizod. Seriál si nejdřív vydobyl kultovní status, postupně se stal obrovským popkulturním fenoménem a je všeobecně považován za jeden z nejlepších pořadů v historii televize. Devět let po ukončení vysílání seriálu vznikla čtyřdílná mini série Gilmorova děvčata: Rok v životě, ve které se Rory potýká s neúspěšnou žurnalistickou kariérou i komplikovaným osobním životem. Každá epizoda má zhruba 90 minut a odehrává se během jednoho ročního období.

Gilmorova děvčata se stala ideálním odrazovým můstkem pro několik dnešních televizních a filmových hvězd, jako jsou Melissa McCarthy (Ženy sobě, Drsňačky, Špión), Jared Padalecki (Lovci duchů) a Milo Ventamiglia (Hrdinové, This Is Us). Seriál vymyslela scenáristka, režisérka a producentka Amy Sherman-Palladino (Roseanne, Bunheads, The Marvelous Mrs. Maisel), která proslula rychlými dialogy, obskurními popkulturními narážkami a dlouhými nepřerušenými záběry mluvících postav. Sherman-Palladino říká, že hlavním tématem Gilmorových děvčat byly od začátku rodinné vztahy: Lorelai se narodila do rodiny, která se jí příliš nezamlouvala, a tak se rozhodla odejít a založit si vlastní. Udělala to především kvůli dceři Rory. Ironií osudu se Rory vcelku líbí rodina, kterou Lorelai opustila. Také prozradila, že se jí podařilo seriál prosadit slovy: „Je to o matce a dceři, které jsou spíš jako dvě kamarádky než matka a dcera.“ Producenti po její nabídce hned skočili, ale jakmile vyšla z místnosti, svěřila se svému manažerovi, že nic dalšího zatím nevymyslela.

Inspirací pro inteligentní a humorné dialogy seriálu byly bláznivé americké komedie z 30. let 20. století a filmy s Katharine Hepburn a Spencerem Tracym. Slogan seriálu zní: Život je krátký. Mluv rychle. Kontrastem k rychlým dialogům je pomalý děj. Amy Sherman-Palladino se řídila heslem „ať je malé velkým, ať je velké malým“, které se naučila během práce na oblíbeném sitkomu Roseanne. Důležité události se často odehrávají mimo obraz a diváci se o nich dozvídají z dialogů – protože není podstatné, co se děje, ale jakým způsobem na to budou hlavní hrdinky reagovat.

Alexis Bledelová získala roli Rory navzdory tomu, že neměla žádné zkušenosti před kamerou. Lauren Grahamová se od začátku zdála být perfektní volbou pro roli Lorelai, ale situaci komplikovalo, že byla vázaná na natáčení jiného seriálu s názvem M.Y.O.B. Protože se nepodařilo najít jinou vhodnou herečku ani týden před plánovaným začátkem natáčení Gilmorových děvčat, Lauren Grahamová roli získala. Amy Sherman-Palladino doufala, že „konkurenční“ seriál nebude nijak zvlášť úspěšný a rychle ho zruší – to se taky stalo. Alexis Bledelová a Lauren Grahamová se poprvé setkaly až večer před začátkem natáčení.

Amy Sherman-Palladino říká, že role Lorelai je neskutečně těžká, protože její představitelka musí být zábavná, rychle mluvit, zvládnout dobře hrát, být sexy a přitažlivá ale ne nepřístupná, silná ale ne nepříjemná. Do postavy Lorelai promítla tvůrkyně vlastní osobnost. Její manžel Daniel Palladino se také podílel na natáčení Gilmorových děvčat a prohlásil, že ho vůbec nepřekvapuje, že Amy a Lorelai jsou jako dvojnice – a jsou si velice podobné.

Na začátku seriálu Lorelai pracuje jako pokojská, ale touží si otevřít vlastní hotýlek. Postupně se vypracuje na pozici manažerky. Děj se také dlouho točí okolo otázky, jestli se Lorelai dá dohromady se svým kamarádem, majitelem místní kavárny Lukem Danesem. Lorelai zároveň stále přitahuje otec Rory. Na úplném konci sedmé série se Lorelai dává dohromady s Lukem.

Rory je na začátku seriálu ambiciózní dospívající dívkou, která touží vystudovat prestižní univerzitu a prosadit se jako novinářka. Na konci seriálu získává práci reportérky. V průběhu seriálu má Rory tři vážné známosti. Dean Forrester pochází přímo ze Stars Hollow, Jess Mariano je sečtělý a dobře se vyzná a Logan Huntzberger je charismatický a pochází z vyšší vrstvy. Na úplném konci sedmé série odjíždí z města sama.

Do role Sookie byla původně obsazena herečka Alex Borsteinová, která mluví postavu Lois v původním znění animovaného seriálu Griffinovi. Ale protože byla vázaná na natáčení komediálního pořadu MADtv a nemohla se uvolnit, roli získala Melissa McCarthy. Všechny scény z pilotní epizody, ve kterých vystupuje Sookie, se pak musely přetočit.

Role majitele kavárny Luka byla původně zamýšlená pro ženu, ale producenti se ozvali, že je v seriálu málo mužských postav. Majitel kavárny Luke měl mít původně v příběhu jenom vedlejší roli. Herec Scott Patterson později prozradil, že bral natáčení pilotní epizody jako „test chemie“ mezi Lukem a ostatními postavami. Producentům se v roli natolik zalíbil, že Luke získal mnohem více prostoru.

Scott Patterson, FOTO: FTV Prima

Liza Weillová se původně ucházela o roli Rory. Přestože se na ni nehodila, zaujala Amy Sherman-Palladino natolik, že speciálně pro ni vymyslela úplně novou postavu ambiciózní Paris.

Sean Gunn, který hraje místního podivína Kirka Gleasona, se objevil ve vedlejší roli v superhrdinských filmových hitech Strážci galaxie Vol. 1 a Strážci galaxie Vol. 2. V obou filmech se také pohyboval před kamerou jako „předobraz“ digitálně animovaného Rocketa. Jeho bratr James Gunn filmy režíroval.

Sean Gunn, FOTO: FTV Prima

Na scénářích Gilmorových děvčat mimo jiné pracovali: Jenji Kohan (Tráva, Orange is the New Black), Bill Prady (Dva a půl chlapa, Ženatý se závazky), Jane Espensonová (Buffy, přemožitelka upírů, Bylo, nebylo), Rebecca Rand Kirshnerová (Buffy, přemožitelka upírů, Machři a šprti) nebo Janet Leahyová (Šílenci z Manhattanu, Roseanne, Na zdraví). Hudbu k seriálu složila zpěvačka Sam Phillipsová. Amy Sherman-Palladino byla její velkou fanynkou už předtím, než se Gilmorova děvčata začala natáčet.

Fanoušci si dlouho mysleli, že když Gilmorova děvčata popíjejí kávu, herečky mají ve skutečnosti prázdné šálky. Ale Lauren Grahamová prohlásila, že v jejím šálku káva nikdy nechybí. Na rozdíl od její postavy Rory, Alexis Bledelová prý nemá ráda kávu a během natáčení ve skutečnosti popíjela kolu.

Rory občas mluví španělsky, i když ne úplně dokonale. Alexis Bledelová ve skutečnosti pochází z částečně hispánské rodiny, vyrůstala ve španělsky hovořící domácnosti a považuje španělštinu za svůj první jazyk. Anglicky se naučila, teprve když začala chodit do školy.

Alexis Bledelová a Milo Ventimiglia, kteří si zahráli Rory a Jesse, spolu tři roky chodili i ve skutečnosti. Jess se měl původně objevit jen v několika epizodách. Ale producenti si natolik oblíbili jeho představitele Mila Ventimigliu, že mu nabídli smlouvu na 6 let. Herec se rozhodl podepsat kontrakt na pouhé 2 roky a po jeho uplynutí ze seriálu odešel. V jednu chvíli se dokonce uvažovalo o spin-offu – seriálu spřízněném s Gilmorovými děvčaty. Měl se jmenovat Windward Circle a jeho hlavním hrdinou měl být Jess, který se přestěhoval do Kalifornie se svým odcizeným otcem. Kvůli vysokým finančním nákladům nakonec spin-off nevznikl.

Milo Ventimiglia a Alexis Bledelová, FOTO: FTV Prima

Úvodní znělkou Gilmorových děvčat se stala nová verze písničky Where You Lead od Carole Kingové z roku 1971. Carole Kingová nahrála novou verzi společně se svou dcerou, zpěvačkou Louise Goffinovou, a zahrála si v několika epizodách majitelku obchodu s hudebninami.

Natáčení jedné epizody trvalo 8 pracovních dní. Natáčelo se 14 až 20 hodin denně. Kvůli složitým dialogům a dlouhým záběrům se scény musely často mnohokrát opakovat. Lauren Grahamová prohlásila, že nikdy před Gilmorovými děvčaty ani po nich tolikrát znovu netočila nějakou scénu. Alexis Bledelová prozradila, že na jednu ze scén bylo potřeba 38 pokusů. Kvůli složitým dialogům navíc nemohli herci improvizovat.

FOTO: FTV Prima

Když se v Americe vysílala sedmá série, spekulovalo se o tom, že Gilmorova děvčata končí. Poslední epizoda byla natočená tak, aby fungovala jako finále seriálu – a zároveň začátek nové kapitoly a série v případě, že budou Gilmorova děvčata pokračovat. Kdyby měl seriál pokračovat, producenti by museli vyjednat nové smlouvy s herečkami Lauren Grahamovou a Alexis Bledelovou. Lauren Grahamová prozradila, že po odvysílání poslední epizody přesto existovala 50% šance, že vzniknou další díly.

Krátce se uvažovalo o 8. sérii, která by byla zkrácená na 13 epizod. Lauren Grahamová řekla, že na další sérii Gilmorových děvčat nedošlo především proto, že ona a Alexis Bledelová se pro sebe snažily vyjednat o něco volnější pracovní rozvrh – jenže bez nich dvou už by to nebyla Gilmorova děvčata. Lauren Grahamová a Alexis Bledelová se jako jediné objevily ve všech epizodách Gilmorových děvčat.

-reklama-