Zápisník Pavla Otta: Schillerová ve Špilasu

Chvilka poezie Alenky Schillerové

Chvilka poezie Alenky Schillerové Zdroj: Facebook @SchillerovaAlena

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje důchodcům jednorázově vyplatit víc než tisícovku. Rozpočet 2021 by měl mít nižší schodek než 500 miliard korun (18. 8. 2020)
Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v České televizi (29. 6. 2020)
Miroslav Kalousek vyčetl vládě ve Sněmovně, že neví, kam chce směřovat peníze z navrhovaného schodku rozpočtu (23. 6. 2020)
4
Fotogalerie

Snad nedávná vedra probudila v šéfce rezortu financí Aleně Schillerové poetickou duši. Když jela domů do Brna, popřála všem, kdo si už sotva vzpomínají, jak ranní louka bosé nohy studí... Nic proti veršování, i jiným se to občas přihodí.

Literární kritici by ale nad výtvorem ministryně nejásali. Jistě by zasloužil vypilovat, aby kromě rozbředlého snění nad létem a náznaků jistých souvztažností čtenáři nabízel smysluplnější a hlubší zážitek.

Zkušenějším veršotepcem je předchůdce Schillerové v úřadu Miroslav Kalousek, jehož břitké básnické střevo zraje už desítky let. Připomněl člence vlády, že mu nedávají spát její dluhy, čímž myslel půlbilionový schodek státního rozpočtu. A trochu neomaleně její rýmy označil za pruzení. Ovšem Kalouskovu závěrečnému akordu, aby zůstala v Brně a třeba ve Špilasu, jakkoli může znít tvrdě, nelze upřít snahu mířit přímo k jádru věci.