Lidovec Mihola: Lukašenko v křeči. Je třeba konat. USA našly oporu v našem Senátu

27.08.2020 6:51

ROZHOVOR „Svobodné a demokratické volby není třeba obhajovat obušky, zavírat zástupce opozice před nimi a jiné vyštvávat po nich,“ konstatuje při hodnocení běloruských voleb Jiří Mihola, místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL. „Zásadní změna v Bělorusku oproti předchozím letům spočívá v tom, že se probudila občanská společnost. Lukašenkův autoritářský režim je v křeči, předvídat další vývoj je problematické, existuje více možných scénářů. Pokud se situace v Bělorusku nezmění k lepšímu, nelze se jen dívat a odsuzovat násilí a manipulace voleb pouze verbálně. Nástrojem jsou adresné sankce,“ domnívá se.

Lidovec Mihola: Lukašenko v křeči. Je třeba konat. USA našly oporu v našem Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Mihola

V Bělorusku vypukly velké protesty proti oficiálním výsledkům prezidentských voleb, které údajně vyhrál současný prezident Alexandr Lukašenko se ziskem 80 % hlasů. Opoziční kandidátka Cichanouská skončila s 10 % druhá. Můžeme již s určitostí mluvit o tom, že letošní prezidentské volby v Bělorusku byly zfalšované?

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

Svobodné a demokratické volby není třeba obhajovat obušky, zavírat zástupce opozice před nimi a jiné vyštvávat po nich. Vyjádření, že volby byly zmanipulované, že nebyly demokratické a férové, zaznívá z EU, z ČR, dokonce i z Ruska vyšlo vyjádření, že to s volbami v Bělorusku nebylo v pořádku. Jednoznačně kriticky se vyjadřovali i rodilí Bělorusové. Otázka skutečného poměru hlasů je složitější, i když leccos naznačují poprvé zveřejněné výsledky hlasování na běloruských ambasádách.

https://www.facebook.com/Mihola.Jiri/videos/316687939527028

https://www.facebook.com/Mihola.Jiri/videos/630731577850724

Objevují se zprávy o tom, že několik demonstrantů bylo údajně běloruskou policií uneseno a později byli nalezeni na různých místech mrtví, jeden z nich byl například oběšen. Je podle vás možné, že nejhorlivější odpůrce režimu nechává Lukašenko zavraždit?

Z médií vím, že při demonstracích byli bohužel i mrtví. K těm dalším, vámi zmíněným příkladům násilí a zločinu nemám dostatek informací.

V neděli v Minsku opět proběhla masová demonstrace, navzdory překážkám ze strany vlády se na ní objevilo přes 100 tisíc lidí. O čem to svědčí? Mohou lidé svrhnout Lukašenkův režim?

Zásadní změna v Bělorusku oproti předchozím letům spočívá v tom, že se probudila občanská společnost. Lukašenkův autoritářský režim je v křeči, předvídat další vývoj je problematické, existuje více možných scénářů.

Senátor Pavel Fischer nabádá, aby Česko neprodleně uvalilo sankce na konkrétní představitele Lukašenkova režimu. Je to cesta, kterou máme jít?

Pokud se situace v Bělorusku nezmění k lepšímu, nelze se jen dívat a odsuzovat násilí a manipulace voleb pouze verbálně. Nástrojem jsou adresné sankce.

Může s Lukašenkem pohnout zahraniční diplomatický tlak? Jakou roli zde hrají mocnosti jako EU, Rusko, USA?

Diplomatický tlak je nutný, ideálně by bylo potřeba, aby šel jedním směrem. Bez sankcí s velkou pravděpodobností nebude stačit, obávám se také, že mezi mocnostmi, jako jsou USA a Rusko, zřejmě nebude na řešení shoda.

Můžeme se v případě Běloruska dočkat stejného scénáře jako v roce 2014 na Ukrajině? Máte obavy ze zásahu Ruska? Nebo je běloruská situace jiná než ukrajinská?

Podle shromážděných informací a mých analýz není situace v Bělorusku srovnatelná se situací na Ukrajině. Věřím ale, že srovnatelný bude posun směrem k demokracii a svobodným volbám.

V Rusku byl možná otráven opoziční politik Alexej Navalnyj. Co si o tom myslíte?

Nepředjímám, chci výsledky nezávislého vyšetřování, ideálně ve spolupráci s OBSE. Je tady také relevantní vyjádření našeho ministra zahraničí, že by to nebylo poprvé, kdy současný režim v Rusku likvidoval představitele opozice a další nepohodlné osobnosti tímto způsobem. Definitivní závěry nelze nyní udělat, ale indicie k tomu, že byl Navalnyj otráven, tu jsou.

Jak se díváte na návštěvu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a její výsledky?

Pozitivní je zájem USA o nás, také to, že klíčovým slovem návštěvy byla bezpečnost, program byl velmi intenzivní. Výsledky mohly být lepší, kdyby byla větší aktivita z české strany. Šéf americké diplomacie našel podporu v Senátu, premiér diplomaticky balancoval a prezident dělal spíše dojem, že jsou mu bližší Čína a Rusko než USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…