Na Zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou pokračují opravy areálu za téměř 100 milionů korun

27. srpen 2020 09:05

Dělníci opravují areál Zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Návštěvníci se tak budou moci těšit například na novou jízdárnu nebo kočárovnu. Práce za desítky milionů korun by měly být hotové na podzim roku 2022. Podle vedení zámku opravy návštěvnický provoz neomezují.

„Teď probíhá odhalování konstrukcí a provádějí se sondážní práce," říká projektant Jan Chaloupský.

Čtěte také

Dělníci začali areál tady na zámku Karlova Koruna opravovat letos na jaře.
„Posuzujeme základové poměry, odkrýváme omítky a děláme přípravu na rozhodující práce. Opravujeme tady jízdárnu, kočárovnu, konírnu, vodárnu a ještě vstupní objekt u brány."

Podle ředitelky kulturních památek společnosti Kinský dal Borgo Martiny Kubešové jsou obnovované budovy v současné době nevyužívané.
„Ty budovy jsou v havarijním stavu a jak se zmínil již pan projektant, tak opravdu opravujeme objekty v zámeckém areálu, které jsou v tuto chvíli nepřístupné pro veřejnost."

Na Zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou pokračují opravy celého areálu

Cílem oprav je více připomenout historii koní.
„To znamená umístit sem i živá zvířata. Ta budou samozřejmě v konírnách. Jízdárnu budeme využívat jako multifunkční prostor pro společenské akce, divadla a koncerty. Dále opravou domku u vstupu do areálu získáme nové informační centrum a pokladnu."

Čtěte také

Práce by měly stát desítky milionů korun, dodává Martina Kubešová.
„Celkový rozpočet je stanoven na 98 milionů korun. S tím, že podíl vlastníka je zhruba 15 milionů korun a zbytek hradí Evropská unie."

Podle vedení zámku není návštěvnický provoz nijak omezen. Opravy by měly být hotové na podzim roku 2022.

Karlova Koruna
je zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec v západní části města Chlumec nad Cidlinou. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související