Reklama
Dnes je čtvrtek 25.04.2024     svátek má Marek

Symbol rozvíjení dialogu je v Jihlavě

Foto: Petr Klukan
Foto: Petr Klukan

27.8.2020 Aktuality/Komentáře (18), autor:
0

V pátek byla před kinem Dukla slavnostně odhalena Lavička Václava Havla. Dvě křesílka s kulatým stolem a lípou, národním stromem, je symbolem dialogu. 
„Pan Havel byl nejlepší prezident, kterého jsme měli,“ řekla o něm Jana Petrová, která se svým manželem přijela na odhalení až z Havlíčkova Brodu. V bílých tričkách s podpisem V. Havla a nezbytným srdíčkem byli snad první, kdo si ještě před oficiálním začátkem akce vyzkoušeli posezení v křesílkách.  


„Je to super a hodně bych stála o to, aby to bylo i v Havlíčkově Brodě,“ prohlásila s tím, že se bude hodně snažit sehnat sponzory. 
Originální památník má sloužit jako místo vyzývající k usednutí a přemýšlení, navazování nových kontaktů, rozvíjení dialogu či naslouchání myšlenkám druhých.
Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) se ve svém projevu pozastavila nad tím, že dvě židle se stolkem dokáží vzbudit tak velkou vášeň. Když totiž město informaci o lavičce zveřejnilo na sociálních sítích, „sesypala se obrovská vlna otázek i nenávistných komentářů. Byla bych ráda, kdyby lavička byla symbolem diskuze, jako něco, co nám chybí.“


Předseda Senátu Miloš Vystrčil poté v nadsázce uvedl, že „by bylo správné, kdyby Lavičky Václava Havla byly symbolicky v každé místnosti, kde o něčem rozhodujeme, kde o něčem diskutujeme. Potom by to fungovalo lépe, než to funguje.“ 
S příspěvkem vystoupila i radní Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!), která připomněla, že tu Lavička VH „nestojí z vůle úřední, nebo vůle politické, ale z vůle občanů.“ 
Herečka Lenka Schreiberová přinesla osobní vzpomínku na V. Havla a přečetla úryvek z jeho eseje.  


Závěr malé slavnosti, které se zúčastnilo na 150 lidí, obstaral přípitek hruškovicí. K němu představitelé města přizvali i mecenáše, který Lavičku VH prostřednictvím Nadace Vize 97 městu věnoval, jihlavského občana Jiřího Pospíšila. 

Diskuze k článku

Nový komentář

......."vášeň! na FB je taky diskuze.......celekm mne mile překvapilo, že lidé přemýšlí o tom co za hodnoty se jim snaží podsouvat......SV. Václav vadil, václav nevadí........lavička je moc pěkná, něco takového by potřebovali na sídlištích OKD byty.........jen se nabízí  otázka, zda si  lavičku občané města nezaplatili "oklikou" nedobrovolně sami:

https://www.e15.cz/magazin/firma-patrol-doji-mestskou-kasu-843199

 
km | 2020-08-27 15:54:42 | Reagovat
JIHLAVA MŮŽE BÝT HRDÁ NA SVÉHO POLITIKA
Mise na Tchaj-wan odlétá v sobotu. Vystrčila podpořili kolegové ze světa
MICHAELA RAMBOUSKOVÁ
Miloš Vystrčil s částí senátorské a podnikatelské mise oznamuje detaily cesty na Tchaj-wan. (Video: ČTK, ČTK)
27. 8. 14:53
Mise předsedy Senátu na Tchaj-wan odletí s podporou desítek poslanců, senátorů a kongresmanů z celého světa. Nátlak Číny na něj zkritizovala i EU.
Cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan podpořily desítky světových politiků, kteří podepsali prohlášení odsuzující tlak čínské strany vůči Vystrčilovi, jeho předchůdci Jaroslavu Kuberovi (ODS) i českým firmám. Vystrčil spolu s podnikatelskou a akademickou misí na ostrovní stát odletí v sobotu.
Pod prohlášením jsou podepsaní europoslanci, členové německého Bundestagu, parlamentu Velké Británie, Kanady, Francie, Litvy, Slovenska, Estonska, Austrálie a připojeny jsou také podpisy tří členů amerického Kongresu. Jejich seznam na svém Twitteru zveřejnila slovenská eruoposlankyně a spoluautorka výzvy Miriam Lexmannová.
Z delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Čínou zároveň odešel dopis podobného znění čínskému velvyslanci při EU. Naopak Pražský Hrad ústy mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka vydal prohlášení nesouhlasné.
Delegace na Tchaj-wan odletí v sobotu. Kromě senátorů a akademiků bude její nezanedbatelnou část tvořit 36 podnikatelů z různých oborů, kteří chtějí načerpat tchajwanské know-how, ale zároveň si i najít nový trh pro odbyt svých výrobků nebo nápadů. „Česká ekonomika potřebuje nakopnout a restartovat se správným směrem. A Tchaj-wan je čtvrtá nejinovativnější ekonomika světa,“ uvedl předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš.
 
Zdeněk | 2020-08-29 08:56:01 | Reagovat
ODPOVĚĎ.
Milý Znendo, myslím si, že Jihlavě je tento pan senátor naprosto volný. Samozřejmně až na několik jeho věrných vyznavačů
Vždyť senát jako takový má nálepku co by místo pro vysloužilé, odložené politiky.
kaa | 2020-08-29 12:17:40 | Reagovat
ÚSTAVA
Vážený stydlivý příteli demokracie,
Máme, nebo nemáme ústavu?
 
Zdeněk | 2020-08-29 17:00:50 | Reagovat
Mě stačí si přečíst kdo s panem senátorem cestuje a je mi vše jasné. Taková trochu dovolená na státní útraty.
kaa | 2020-08-30 09:46:40 | Reagovat
Co lžeš? Za peníze státu si létal Ovar do Číny. Zjisti si kdo platil cestu na Taiwan.
Martin | 2020-08-31 08:58:53 | Reagovat
.....prezident byl snad demokraticky zvolen......samozřejmě nemusíme být výsledkem potešeni........ale proč hned ovar???..........přiznejme si, že nekonec lepší než pan kníže, který v rámci zviditelnění vykřikuje Gipsy Lives Matter...........to už je opravdu pravdoláskařské blouznění........
km | 2020-09-01 05:51:11 | Reagovat
Protože Ovar
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/259551/zeman-na-vysocine-chlapecku-rikaji-mi-ovar.html
Martin | 2020-09-01 07:05:37 | Reagovat
hrdá???,nejvyšší hodnota dnešní doby je maximální zisk,za jakoukoliv cenu,, pohádkáři demokratičtí
....vyvěšují vlajky Tibetu, ale kšefty s komunistickou Čínou jim nesmrdí..........nakonec v Jihlavě měl spolufinancovat letiště čínský investor...........zatím to nedopadlo......buď ho odradila vlajka Tibetu vyvěšená sluníčkem :-)..........nebo pochopil, že je to ekonomický nesmysl.....narozdíl od vedení naší radnice........
km | 2020-08-29 20:10:52 | Reagovat
EMOCE ZEJMÉNA PRO-ZATÍM ANONYMNÍ ?
Nevezeme žádné tlusté kravaty.“ Mise zesnulého senátora Kubery dokončena
VÁCLAV DOLEJŠÍ
 
Česká výprava vedená šéfem Senátu Milošem Vystrčilem přistála v Tchaj-peji v neděli nad ránem středoevropského času.
7:45
Na Tchaj-wan dorazila česká delegace. Nikoliv vládním speciálem a navzdory Zemanovi s Babišem přistáli senátoři v Tchaj-peji.
Článek
(Od zvláštního zpravodaje v Tchaj-peji) Na palubě airbusu A350 tchajwanských aerolinek China Airlines se sešla celá opozice. Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS, místopředseda horní komory Jiří Růžička za TOP 09 a STAN, pražský primátor Zdeněk Hřib za Piráty, Petr Šilar z KDU-ČSL nebo nezávislý senátor Pavel Fischer.
Chtějí tak dát najevo svůj nesouhlas s vládní a hradní politikou podlézání komunistické Číně. A také dokončit misi bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který cestu na Tchaj-wan plánoval. Pak kvůli tomu čelil výhrůžkám z Hradu a od čínské ambasády v Praze, aby nakonec letos v lednu podlehl infarktu.
„Můžeme se stát zemí, která získá náskok, protože jsme měli odvahu a charakter. Ale rozhodně bych nechtěl, aby to bylo jediné téma. Zásadní je navázat spolupráci ve vědě, výzkumu a byznysu, vždyť Tchaj-wan má velmi inovativní a inspirativní ekonomiku,“ řekl Vystrčil po přistání v Tchaj-peji, kam dorazil v 11 hodin místního času (5 hodin středoevropského).
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Žádná zahraniční cesta po roce 1989 nebudila takové emoce jako tahle.
 
 
Zdeněk | 2020-08-30 12:09:09 | Reagovat
Skvělá sestava! Slovy klasika debil,blbeček,debil,blbeček....jenom tam vzadu,to je vyjímka,dva blbečkové vedle sebe.
Dvořák | 2020-08-30 17:15:44 | Reagovat
Ale to se pleteš soudruhu, to není cesta Ovara za čínskými soudruhy. :-)
Martin | 2020-08-31 09:00:02 | Reagovat
Chlapče nešťastný.
Dvořák | 2020-08-31 12:48:21 | Reagovat
Tady jasně vidíme, k čemu, nebo komu slouží náš současný Senát. Je proti oficiální zahraniční politice našeho státu. Jak je to možné? Tak komu vlastně Senát slouží a k čemu je? Není už nejvyšší čas se zabývat jeho zrušením?To by zde muselo existovat obecné referendum, ve kterém by se všichni občané mohli svobodně (o svobodě, demokracii atd pan předseda rád mluví v každé druhé větě či projevu) vyjádřit, ale to bohužel není, protože je tento podnik velmi dobře zakotven a pojištěn proti svému zrušení. Navíc se ho politici bojí jak čert kříže (nejsme Švýcarsko, kterým se jsme se chtěli po hadráku stát, ale bohužel dostali se tam lidé k moci, kteří jenom plkali a vše bylo jinak). To je neštěstí naší minulé a  současné tzv. demokracie.
Strejček Nimra | 2020-08-31 12:43:27 | Reagovat
TO - LERANCE
Vážený a milý strýci,
pluralita názorů jestiť známkou
DE - MOKRACIE
výborná ?
chvalitebrá ?
dobrá ?
Zaplať Pán-bůh
alespoň
DOST - STATEČNÁ
na gymplu v baší třídě viselo heslo

"VĚZ ŽE ŠTĚSTÍ JE VE SVOBODĚ
A SVOBODA V ODVAZE"

Perikles
takže hezký večír přeje:
Ing.arch. Zdeněk Gryc



 
Zdeněk | 2020-08-31 19:31:53 | Reagovat
Zdravím Zdeňku,
já když třeba nyní aktuálně slyším senátora Vystrčila, tak ten projev jsou jenom slova o demokracii, svobodě, nepodléhejme  Číně  atd. Vždyť toto už jsou tak zprofanované fráze, hanba mluvit. Ale skutek je jiný. O známkách za tyto hodnoty raději nemluvím, dopadly by velmi špatně.
Mne jenom mrzí, jak ta naše společnost je ukrutně rozdělená a jak tomu rozdělení mohutně přidává Senát svým složením a vystupováním. Jde vlastně proti vládě, PS a prezidentovi a oficiální zahraniční politice, konkrétně v případu Tchaj-wan. Vždyť je to taková pátá kolona. Navíc obyvateli není  vůbec oblíben. Samozřejmě mu jde na ruku ČT, ČRo a mnohá média, většinou financovaná z ciziny. 
Strejček Nimra | 2020-09-01 10:41:19 | Reagovat
Nedá mi to, abych se ještě nevyjádřil k jihlavské lavičce V. Havla u kina Dukla. Vy všichni fandové tohoto prezidenta si přečtěte knihu Jitky Vodňaské (bývalá milenka Havla a nyní úspěšná psycholožka) "Voda, která hoří" a mnohým se otevřou oči jaký to byl  ve skutečnosti člověk, řečeno slušně.
Strejček Nimra | 2020-09-09 08:54:52 | Reagovat
Oprava: Vodňanské
Strejček Nimra | 2020-09-09 08:56:19 | Reagovat
Reklama
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityNevidomého expředsedu Tyflo Vysočina viní z podvodu

Až osm let pobytu v káznici hrozí v případě prokázání viny u soudu dnes už bývalému předsedovi jihlavské pobočky Tyflo Vysočina a Organizace nevidomých Pavlu Hegnerovi (70) z Velkého ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityKraj v jihlavské nemocnici postaví nové parkoviště

Parkování v areálu jihlavské nemocnice je často terčem kritiky občanů. Ještě v letošním roce má proto v areálu nemocnice vzniknout nové parkoviště pro 183 vozidel. Parkoviště má nahradit ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityBývalý ředitel nemocnice Velev byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který čelí obvinění v rozsáhlé korupční kauze s nemocničními zakázkami, byl podle serveru Seznam Zprávy minulý čtvrtek propuštěn z ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityU výměny oken platí: Na kvalitě záleží

Jedním z nejdůležitějších parametrů nových oken jsou jejich tepelně izolační vlastnosti. Základními částmi okna jsou zasklení a rám. Výsledné vlastnosti závisí na kombinaci vlastností ...

Komentáře (1)
18.04.2024 AktualityNa památky UNESCO pošlou dotaci

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net