Desítky tisíc německých hrobů se rozpadají před očima. Situace je alarmující
Studánka u Aše
Ústí nad Labem

ČR – Martin Dzingel, prezident Shromáždění německých spolků v České republice, v uplynulém půlroce se svým týmem zmapoval 15 tisíc německých hrobů v Karlovarském a Ústeckém kraji. Více než polovina z nich byla v katastrofálním stavu.

Hroby jsou nenávratně ničeny a nahrazovány novými. Často se na hřbitově povalují obnažené lebky či kosti. Památka na významné německé osobnosti i umělecky hodnotné funerální umění tak nenávratně mizí.

„Zdokumentovali jsme německé hroby, které se nacházely na 50 různých hřbitovech celkem ve 47 městech. Zahrnuli jsme všechna největší města na Karlovarsku i Ústecku a historicky významné lokální hřbitovy. Za posledních 75 let se takto zničily stovky hřbitovů s německými hroby. S nimi navždy mizí i často poslední důkaz o osídlení německojazyčným obyvatelstvem, které minimálně přispělo, nebo se přímo zasloužilo o vybudování měst, regionu, průmyslu,“ vysvětlil Dzingel.

 2708kzloucnapodklin

 Loučná pod Klínovcem

Martin Dzingel se stavem hrobů po Němcích zabývá už od roku 2015, kdy se mu během svého členství v Radě vlády ČR podařilo přispět k vytvoření pracovní skupiny na ministerstvu zahraničích věcí, která se situací začala aktivně zabývat. Prvním krokem bylo vydání příručky pro obce, jak postupovat – kde žádat peníze, jak hroby opravovat. Obce však do péče nejsou nijak zákonně tlačeny, a tak se až na výjimky situace ve všech zasažených krajích dál zhoršuje.

 2708kzvary

 Karlovy Vary

„Obce často nedělají nic, peníze z rozpočtu využijí na věci, které hoří nejvíc, například opravu silnic. Proto je třeba vyčlenit speciální položku ve státním rozpočtu, která bude pouze pro tyto účely. Česko se k péči o hroby po Němcích zavázalo ve Smlouvě o dobrém sousedství z roku 1992,“ vysvětlil Dzingel.

Situace je natolik vážná, že v jednotlivých městech dokonce vznikají lokální iniciativy lidí, kteří se do oprav pouštějí sami. Chtějí se zapojit a zajímají se o historii místa, kde žijí. Jsou to převážně právě mladí, kteří nemají s válkou spojené traumatické zkušenosti.

 2708kzlt

 Litoměřice

„V Krásném Březně byla plánována demolice hřbitovní kaple. Vytvořili jsem webové stránky, kontaktovali jsme média a podali žádost o zapsání kaple mezi kulturní památky. Místní to začalo zajímat, sledovali to, uvědomili si důležitost místa a nabízeli se sami k pomoci. Demolici jsme zastavili a za pár let se podařila i investice do její opravy za 4 miliony korun,“ řekl Martin Krsek, zastupitel, historik a kurátor Muzea města Ústí nad Labem. V Krásném Březně v Ústí nad Labem se mu po dvanácti letech podařilo dosáhnout obnovy hřbitovní kaple, jejíž otevření je plánováno na podzim roku 2020.

 2708kzjenikov

 Jeníkov

Vláda ČR si vážnost situace uvědomuje a vypsala grant za 1,8 milionu korun, který aktuálně běží. Je určen k podrobné dokumentaci celorepublikové situace. „Ta poběží dalších pár let. Mezitím může dojít k dalšímu nenávratnému ničení cenných míst,“ ukončil Dzingel.

 2708kzvysluni

 Výsluní

Na téma mizení cenných německých hrobů proto Shromáždění německých spolků v České republice upozorní také na putovní výstavě, která začíná v září 2020 v Praze, pokračuje v Karlových Varech a Ústí nad Labem. K výstavě vyjde brožura s fotografiemi včetně informací o historické a kulturní hodnotě jednotlivých hrobů a funerálních památek.

Autor: Andrea Študencová

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru