V Brně budou kontrolovat čistotu vody. Přáli si to obyvatelé města

V Brně lidé rozhodli o investici tří milionů korun
 

Kvalitu vody v Brně budou zkoumat odborníci z Vysokého učení technického, zjistí přítomnost znečišťujících látek. Budou se tak podílet na projektu, který vzešel od obyvatel města z participativního rozpočtu. Město za něj zaplatí téměř tři miliony korun.

Výsledkem ročního měření bude studie o přítomnosti znečišťujících látek jak v pitné vodě ve vodovodu, tak na výstupu z čističky. Uvedl to dnes v tiskové zprávě náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Jde o přání obyvatel Brna

Předloňský ročník participativního rozpočtu Dáme na vás vyhrál s více než 2 500 hlasy nápad Zdeňka Herblicha. Projekt předpokládá, že v pitné vodě zůstávají nežádoucí látky, které nynější čisticí procesy nedokážou zachytit. Může jít například o zbytky léků, pesticidů, hormonů nebo o mikroplasty.

Každý měsíc nové vzorky

VUT bude jednou měsíčně odebírat vzorky na několika místech ze zdroje pitné vody i z vody odpadní a kanalizační sítě. „S kvalitou vody souvisí zdraví člověka, což je v této době obzvláště důležité. Studie ukáže, jaká situace se znečištěním vody opravdu je a zda jsou stávající procesy schopny se s tím vypořádat,“ řekl Koláčný.

Uvedl také, že se pro zajištění kvalitní vody budou případně hledat nová řešení.

O brněnskou pitnou i odpadní vodu se starají Brněnské vodárny a kanalizace, což je firma vlastněná městem a francouzskou společností Suez Enviroment. Pitná voda pochází z podzemního zdroje v Březové nad Svitavou a Vírské nádrže.

KAM DÁL: Jak premiéři Klaus a Mečiar rozváděli Československo: vila Tugendhat vstoupila do dějin obou našich států.