https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kradeze-vody-jsou-malo-diskutovany-ale-rozsireny-problem.s-minimalnimi-postihy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krádeže vody jsou málo diskutovaný, ale rozšířený problém. S minimálními postihy

27.8.2020 15:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Výpadky v zásobování vodou se s prohlubujícími klimatickými změnami zhoršují a krádeže vody k tomu významně přispívají, protože nejsou dostatečně postihovány,“ říká Loch.
„Výpadky v zásobování vodou se s prohlubujícími klimatickými změnami zhoršují a krádeže vody k tomu významně přispívají, protože nejsou dostatečně postihovány,“ říká Loch.
Země se od jiných planet v našem okolí odlišuje přítomností velkého množství vody v kapalném skupenství a voda sama je tu vůbec nejfrekventovanější využívanou surovinou. I proto nepotěší, že 30-50 % vody kolem nás je kradeno. Kým? Na to se soustředil výzkum badatelů z univerzity v australském Adelaide. Píše o tom ScienceAlert.
 

Dopřát si plnou vanu několikrát za den anebo plnit opakovaně velký bazén si většina z nás jen tak nedovolí. Voda u nás totiž není zadarmo a zbytečné mrhání penězi si každý raději rozmyslí. Protáčejícím se cifrám na vodoměru se snažíme bránit. Ale ne všichni. Poměrně dost lidí se totiž snaží přiživit na vodních zdrojích, ze kterých vodu jímá bez povolení, kontroly objemů a přiměřených plateb. Adam Loch, který se na univerzitě v Adelaide profiluje na otázky globálních zdrojů a výživy upozorňuje, že krádeže vody jsou velmi starým a rozšířeným zločinem. Kterému ovšem není věnována patřičná pozornost médií ani zákonných činitelů.

Je to proto, že se voda z nelegálních odběrů těžko počítá. A také, že se nemálo vodních loupeží odehrává v rozvojových zemích, které jsou s vymahatelností práva dost na suchu. „Podle statistik Interpolu je globálně za rok uloupeno okolo 30-50 % vody, většinou pro zemědělské účely. Obecně to může znamenat odběr z veřejného zdroje nebo sítě bez poplatků anebo získávání vody způsoby, které jsou proti životnímu prostředí,“ říká Loch. Pokud jako zemědělec musíte za závlahu svých rostlin platit, jste v konkurenční nevýhodě před těmi, kteří si jen upíchnou hadici a čerpadlo do řeky. Ti pak produkují levněji, s tím, že jejich sobecké počínání neblaze dopadá na další lidi i další organismy v povodí.

Krádež vody se nelehce dokazuje, pokud neznáme původní objem. A obtížné je také vyčíslení případných škod. Důkazy nezákonného počínání většinou mizí doslova ve vyprahlé zemi. Na vině je podle Locha ale spíše náš společný postoj k vodě, které pro nás stále nemá – z hlediska legislativy - dostatečný význam. „Pokud je postih za krádež vody nižší, než třeba případná ztráta plynoucí z uschlé úrody, je každý pozitivně motivován k tomu, aby vodu kradl,“ říká Loch. Jsou to prý legislativní, regulační a administrativní tělesa, která tu selhávají.

„Výpadky v zásobování vodou se s prohlubujícími klimatickými změnami zhoršují a krádeže vody k tomu významně přispívají, protože nejsou dostatečně postihovány,“ říká Loch, podle kterého může pokračující absence solidních řešení vést až k nevratným změnám. Dokládá to i trojicí případových studií. V první se zaměřil na pěstitele marihuany z Kalifornie, posléze na jahodáře ze Španělska a nakonec na pěstitele bavlny z Austrálie. Všude byla voda vysoce ceněnou komoditou a všude si k jejímu nelegálnímu čerpání našli zemědělci cestu. S neblahými důsledky pro široké okolí, ale s minimálním postihem.

„Tyto tři obory pěstitelství byly velmi ziskové, takže se případný finanční postih za porušení zákona nedal srovnat s obratem společností viníků. I proto se jim to vyplácelo. Pokud budeme i nadále takové případy ignorovat, bude se situace s nástupem sucha jen dále zhoršovat. Vodu musíme začít skutečně chránit pro všechny, jinak ji nebude nakonec mít nikdo,“ uzavírá Loch.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

27.8.2020 16:45
To je nějaká příprava na další nově vznikající obor buzerace občanů?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.8.2020 17:37 Reaguje na Jirka Černý
O tom netřeba pochybovat. Ještě pan Adam Loch, který se na univerzitě v Adelaide profiluje na otázky globálních zdrojů a výživy zapomněl, že je kradena i voda dešťová tím, že je shromážděna a zadržena v sudu nebo třeba v nádrži a pak bez placení použita pro zalévání zahrádky, měla by totiž odtéct do potoka, řeky, či spodních vody a poté teprve být prodána k zalévání. Ještě že Austrálie je tak daleko, že tam nemám zahradu.
A co vzduch, pane Adam Loch, který se na univerzitě v Adelaide profilujete na otázky globálních zdrojů a výživy, ten smíme dýchat zadarmo, nebo ho také krademe?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.8.2020 11:35 Reaguje na Jiří Daneš
Jste výborný demagog. ;)
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.8.2020 13:56 Reaguje na Petr Eliáš
Co je demagogického na nesouhlasu s takovým nesmyslem, o kterém je článek? Komu patří voda v řece, nebo která právě naprší (ta voda v řece taky napršela, než stekla do řeky!)?
Samozřejmě, že manipulace s vodoměrem (blokování a pod.) je trestný čin zvaný podvodné obohacení, ale to se netýká hadice v řece, pokud neplatí z důvodu sucha všeobecný zákaz odběru z přírodních toků, ale na to netřeba dělat studie na vysoké škole, stačí si přečíst nařízení. Nebo že by Australané byli zločinci žádné zákony nerespektující, nebo úplně zpitomělá individua.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.8.2020 09:36 Reaguje na Jiří Daneš
To není žádný nesmysl.
Kde se objeví jedna hadice v řece, se dominovým efektem objeví do roka hadice pomalu z každé zahrádky kolem řeky nebo potoka. protože všichni chtějí, když je trošku sucho, aby rostliny na jejich zahradě rostly a neusychaly.
A na rozdíl třeba od socíku je dnes ponorné čerpadlo v každém obchodě se zahradními potřebami a vydělá se na něho za 1 - 2 dny práce. Těch odběrů, pokud by se to neregulovalo, by u nás bylo brzo tolik, že potoky a menší řeky procházející intravilánem by byly bez vody a vodní biotopy v nich zničeny už po takových 14 dnech bez deště.
Ono by k vyschnutí menšího vodního toku skrz město nebo vesnici úplně stačilo, kdyby všichni zahrádkáři z toho vodního toku intenzívně kýblovali vodu podobně jako to dělají v suchších oblastech na svých políčkách chudší asiati a pracovitější afričané, ale naštěstí současná naše evropská generace fyzickou práci už moc v oblibě nemá a kýblováním tak vezme vodu jen na nejnutnější zalévání.
Podle mně by to už pomalu chtělo v suchých letních dnech skutečné kontroly vodních toků procházejících oblastmi se zahrádkami a každou hadici s čerpadlem zanořenou do vody by to chtělo patřičně ohodnotit příslušnou pokutou.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

2.9.2020 07:57 Reaguje na Radim Polášek
..každou hadici s čerpadlem zanořenou do vody ..
ten kdo bere vodu načerno, tak má tu hadici dávno zakopanou v zemi. Takže ji stejně neuvidíš.
Samozřejmě jsou i vyjímky, že se jim s tím nechce dělat a vidět to je.
Odpovědět
BK

Bartoloměj Kučera

1.9.2020 14:59 Reaguje na Jirka Černý
Možná je to příprava na zpoplatnění vody z vlastních zdrojů (studny atp.) Moji koně pijí vodu z potoka a autor článku jim asi nechá namontovat vodoměr na hubu. Nebo podá trestní oznámení za krádež. :-)
Odpovědět

Jirka Černý

27.8.2020 16:45
To je nějaká příprava na další nově vznikající obor buzerace občanů?
Odpovědět
MM

Milan Milan

27.8.2020 20:26
Voda je dar od Boha, nemá se s ní kupčit, je otázka kdo a komu ji vlastně krade?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.8.2020 03:54
Mnohem závažnější jsou krádeže vzduchu. Lidé si ho berou zdarma, přestože by jim nějaká drobná platba za odebíraný vzduch nevadila. A díky vybíraným částkám by se dalo regulovat, aby bylo vzduchu dostatek pro všechny.
Odpovědět
MH

Miroslav Hoření

28.8.2020 16:25
Zlodějem vody je už ten, kdo prohlásil že voda je jeho majetek a všichni mu musí za vodu platit.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.8.2020 10:47
Podle mně by to chtělo se spíš zabývat krádežemi vody u nás v ČR než v Kalifornii, Španělsku nebo Austrálii. Konkrétně myslím to nepovolené čerpání z vodních toků a nádrží pro zalévání. Dokonce letos na to asi jedna rodina už dojela, viz ta smrt tří lidí v místním rybníčku kvůli elektřině probíjející z čerpadla.
Jinak ale, co se týká Španělska , by mě zajímal stav v okolí oněch x stovek hektarů skleníků pro pěstování rajčat a dalších plodin, jejichž stavbu dotoval o EU. Slyšel jsem, že ty skleníky vodu potřebnou pro provoz čerpají z podzemní vody a tak hladina podzemní vody, která tam byla před skleníky v hloubce 10 - 20 metrů klesla během provozu těch skleníkových systémů o hodně desítek metrů až na hloubku blížící se stovce metrů.
Odpovědět
BK

Bartoloměj Kučera

1.9.2020 15:01
Možná je to příprava na zpoplatnění vody z vlastních zdrojů (studny atp.) Moji koně pijí vodu z potoka a autor článku jim asi nechá namontovat vodoměr na hubu. Nebo podá trestní oznámení za krádež. :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist