Lady Carneval

Psal se rok 1968 a Karel Gott měl letět do Rio de Janeira na písňovou soutěž. Neměl však ještě píseň a tak požádal své dva přátele, Karla Svobodu a Jiřího Štaidla, zda by mu ji nenapsali. Ti si pak prý podle Karla Svobody koupili láhev myslivce, zasedli a píseň byla na světě. Jmenuje se Lady Carneval a oběma českým umělcům, Karlu Gottovi a Karlu Svobodovi – otevřela cestu do světa. 

Hudební skladatel Karel Svoboda patřil zcela nepochybně mezi naše nejlepší autory, a to jak v oblasti populární hudby, tak i v oblasti hudby filmové, divadelní a muzikálové. Dnes už je ve všech těchto oborech považován za legendu, v české filmové hudbě patřil k mediálně nejvděčnějším osobnostem. S jeho jménem je v tisku nejčastěji spojován výraz hitmaker, výraz výstižný a přesný. Karel Svoboda byl totiž víc než jen výrobcem kvalitních hitů. Jako jeden z mála překročil svou tvorbou hranice naší země a dočkal se i mezinárodního úspěchu.

Nejvíce úspěchů na mezinárodní scéně přinesla Karlu Svobodovi spolupráce s Karlem Gottem. Datuje se od roku 1968 a během následujících dvaceti let přinesla oběma umělcům desítky stěžejních titulů Gottova repertoáru a zasloužený mezinárodní věhlas. Otevřela jej zřejmě nejúspěšnější píseň Karla Svobody Lady Carneval s textem Jiřího Štaidla. Mimořádný úspěch této písně vynesl Karlu Svobodovi postavení jednoho z nejžádanějších autorů české populární hudby. Karel Gott ji později natočil v nové verzi.

Spustit audio