Koncerty a výstavy na příští školní rok teď ruší některé ZUŠ. Ministerstvo je kvůli koronaviru nedoporučuje

27. srpen 2020 10:35

Před začátkem školního roku řeší mimořádná hygienická opatření i základní umělecké školy. Například v Krnově mají připraveno hned několik variant, za jakých se budou nebo nebudou konat například předehrávky a koncerty žáků pro rodiče. Manuál ministerstva školství některé akce nedoporučuje a je většinou na vedení škol, jak přesně se rozhodnou.

„Myslím, že každé vystoupení je určitý milník,“ říká paní Markéta. Její dcera se už čtvrtým rokem učí hrát na kytaru. Paní Markéta by na koncert dorazila za jakýchkoliv omezení. „Jsem skeptik v nošení roušek, ale pokud je to nařízení, tak bych samozřejmě v roušce přišla,“ dodává.

Čtěte také

Na Základní umělecké škole v Krnově se učitelé dohodli na úplném zrušení absolventských koncertů, které se na konci loňského školního roku odložily. Manuál ministerstva školství totiž podobné akce nedoporučuje. I tak tady s některými koncerty ale počítají.

„V manuálu se přesně uvádí několik různých variant a verzí. První je ta, že se neuskuteční kvůli nějakým mimořádným opatřením, které vzniknou. Nebo naopak, že se uskuteční v plné míře samozřejmě za dodržení určitých hygienických podmínek a standardů, které jsou nastaveny. A pak je třetí varianta, že koncert uskutečníme online,“ potvrzuje ředitel Kamil Trávníček.

Naopak v Rýmařově zatím žádné akce neplánují. Podle manuálu ministerstva mají školy zamezit setkávání dětí s lidmi zvenčí. „Ale ZUŠ funguje právě tak, že ty skupiny mícháme. Čili jsme se s kolegy domluvili, že do odvolání neuděláme žádný koncert ani žádné představení, výstavy. Jsme prostě opatrní,“ dodává ředitel ZUŠ v Rýmařově Jiří Taufer.

Podle ministerstva školství pak zatím žáci od září plošně roušky nosit ve škole nemusí. Bude o tom ale vždy rozhodovat aktuální epidemiologická situace.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související