Vzácný odchov v ústecké zoo! Narodila se tu dvě mláďata nosálů bělohubých
Foto: ZOO ÚSTÍ NAD LABEM
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V pavilonu exotária došlo k vzácnému odchovu – narodila se dvě mláďata nosálů bělohubých. Tento druh naše zoo chová od roku 2016, kdy vystřídal své předchůdce nosály červené. První odchov se podařil již o rok později, kdy přišla na svět dvojčata.

Po zkušenostech z předchozích let jsme přistoupili k zvláštnímu režimu během odchovu. Na začátku června, kdy na samici začaly být zřetelné znaky březosti, byl samec umístěn mimo expozici. Samice je při odchovu velmi náchylná na okolní vjemy, proto také došlo k uzavření horního patra pavilonu exotária, kde se expozice nosálů bělohubých nachází. Samice porodila mláďata v porodním boxu, umístěném na stěně vnitřní expozice. V pátek 18. června došlo k prvnímu zaznamenání akustických projevů mláďat. Samice trávila většinu prvních týdnů s mláďaty uvnitř boxu. Zhruba po měsíci se již malí nosálové opatrně vydávali na obhlídku nejbližšího okolí. S přibývajícími dny a týdny se však stávali nebojácnějšími a odvážili se již na zem i do spojovacího tunelu k venkovní expozici. V současné době je již pavilon zcela otevřen a návštěvníci s trochou štěstí malé a nezbedné nosály uvidí.

Pohlaví obou mláďat je prozatím neznáme. V nadcházejících dnech proběhne veterinární prohlídka, která zmapuje jejich zdravotní stav a určí i zmiňované pohlaví. Prozatím odchov probíhá v pořádku a samice je v péči o potomstvo vskutku vzorná. Obě mláďata se ovšem v naší zoo příliš nezdrží. Jedná se o cenná zvířata, o která je v evropských zahradách velký zájem a pravděpodobně se tak oba jedinci brzy zapojí do evropského chovu těchto amerických šelem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru