Kdo si troufne na Gigathlon? Vyzkoušet ho můžete v Mělníce a okolí

Zcela výjimečný, dá se říct až ultimativní, multisportovní zážitek přináší opět Gigathlon....

Autor: Pressnews
Kdo si troufne na Gigathlon? Vyzkoušet ho můžete v Mělníce a okolí

 

 

Gigathlon, multisportovní světový unikát, o víkendu objeví Mělník a Kokořínsko. Je tady Giga víkend! Totiž unikátní sportovní klání Gigathlon. Původem švýcarský „vynález“ se v letošní podivné koronavirové sezoně koná pouze v české verzi. Po Lipně a Račicích ho teď 28.-30. 8. poprvé pohostí historické a vinařské město Mělník na soutoku Labe s Vltavou a jeho okolní kokořínské terény.

„Celkové vzdálenosti (250 km) téměř odpovídají loňské podobě, pouze metry převýšení trochu narostly,“ hodnotí tratě šéf závodu Jan Plachý z agentury Eventime. Poznání krajiny patří k důležitým aspektům závodu, který má charakter vytrvalostní i team-buildingový. Však i letos se chystají na start účastníci z několika evropských zemí, včetně obhájců loňského prvenství německé vytrvalkyně Anji Sturm z Regensburgu a českého bikera Michala Vláška, švýcarských šampionů, anebo pětičlenné formace Kalokagathia aliance s triatlonistou Tomášem Svobodou, dvojčetem olympijského vítěze Davida, dalším triatlonistou Karlem Zadákem a skvělým horským běžcem Ondřejem Fejfarem. Plaveckou část jako člen štafety odjede i aktuální česká jednička na delších triatlonových tratích Tomáš Řenč ze Slaného.

„Ukončil jsem svoji závodní kariéru na té nejvrcholnější úrovni, proto už to celé sám dát neplánuju, ale chci se dál bavit. A právě spojení s takovými osobnostmi do jednoho týmu mě láká a moc se těším,“ říká Karel Zadák, bývalý veslař a špičkový světový závodník Xterry, který se nyní věnuje trénování.

Klasická podoba Weekend Gigathlon je dvoudenní záležitost s pokaždé pěti porcemi sportovních aktivit, celkem už zmíněných 250 km a nejméně deset hodin na trati... Registrace a slavnostní zahájení proběhnou už v pátek v podvečer na náměstí Míru na Mělníku, většina účastníků nocuje a snídá společně v „giga“ stanech v místním kempu.

Sobotní 2 km plavání startuje v lomu Baraba už v 7 ráno, následuje 26 km na inline bruslích, pak 46 km na horském kole v přírodě, dalších 61 km na silničním kole a 16 km běhu, zčásti po silnici, zčásti v terénu. Po putování Kokořínskem končí první den na náměstí Míru v historickém centru města.

Druhý závodní den v neděli čeká v pořadí 47 km silniční kolo, 1 km plavání, 19 km inline, 24 km horské kolo a 8 km běh s cílem opět na náměstí Míru na Mělníku. Do depa tam musí bruslaři i bikeři vystoupat pěkně po svých.

Závodit lze hned v několika kategoriích. Pravými hrdiny jsou Single Gigathleti, kteří absolvují komplet program sami, resp. pouze s pomocí supportera, který se jim stará o podporu na trati a občerstvení - a jeho zabezpečení jako nocleh ve stanu a snídaně tvoří součást startovného.

Pak jsou tu Couple – páry, ať už partnerské nebo kamarádské, mužské, ženské i smíšené. Každý ze členů musí odjet každý den aspoň dvě z pěti disciplín. A nakonec tu máme Team of Five, pětičlenné štafety, v nichž každý (dvě musí být ženy!) jede jen tu svou.

„Nově letos vypisujeme lehčí pouze jednodenní verzi neboli Light Saturday, na jejíž účastníky čekají poloviční tratě (1 plavání -12,5 inline - 37 bike - 43 silnice - 8 běh, celkem v akci 101,5 km). Jet můžete Single, Couple anebo Team of Five. Tam stačí minimálně tři členové, kteří si závodní náklad rozdělí zcela libovolně,“ říká zakladatel a ředitel české verze Jan Plachý.

Nejlepší závodníci se očekávají v cíli na Mělníku v sobotu po 12. hodině a v neděli okolo 11.30, slavnostní vyhlášení se chystá na 14.30 tamtéž. A pozor – možnost přihlášek běží do poslední chvíle.

 

Více informací, videa a fotky z minulých ročníků najdete na www.gigathlon.com

 

Přečteno - 2929x Tagy: maratony2020 gigathlon rarčice mělník
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníPředstavujeme - naZávody.cz aneb registrujte se na závody snadno
    Představujeme - naZávody.cz aneb registrujte se na závody snadno
  2. OstatníOkolorepubliky má za sebou první ročník, nejrychlejší jej zdolal za 80 hodin
    Okolorepubliky má za sebou první ročník, nejrychlejší jej zdolal za 80 hodin
  3. PozvánkyZlínská 50 se pojede 4. října
    Zlínská 50 se pojede 4. října
  4. ZávodyFotogalerie: Author Šela Marathon 2020
    Fotogalerie: Author Šela Marathon 2020
  5. ZávodyFotogalerie: Malevil Cup 2020
    Fotogalerie: Malevil Cup 2020
  6. Ostatní závodyPrůdek odrazil blok Italů a poprvé vyhrál Bike Čeladná
    Průdek odrazil blok Italů a poprvé vyhrál Bike Čeladná

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744