Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokuty míří na „dědečkárny“ i jatka. Austrálie řeší stále častější porušování restrikcí

Autor: Darina Jíchová - 
27. srpna 2020
22:42

V posledních dnech Austrálie, zvláště pak stát Victorie, zaznamenala pokles nových případů koronaviru. Dál ale platí ta nejpřísnější opatření, porušování přijatých restrikcí se trestá vysokými pokutami. Ty dostane i na 80 pracovišť, která podle premiéra státu Daniela Andrews nařízení porušovala, a stala se tak semeništi koronaviru, informoval deník The Guardian. Policie zatím dávala pokuty jen jednotlivcům, už jich rozdala přes 20 tisíc.

Kolem 80 pracovišť včetně domovů důchodců, pečovatelských domů a dalších zdravotnických zařízení nebo jatek dostalo od regionální vlády státu Victorii důraznou důtku za nedodržování restrikcí přijatých kvůli druhé vlně koronaviru. Podle premiéra Andrews vedení těchto míst nezajistila bezpečné podmínky a napomáhala šíření koronaviru.

Penalizace pro jednotlivce

Andrews připomněl, že polovina aktivních případů koronaviru ve Victorii má vazby na domovy důchodců. Jeho vláda nyní jedná o tom, jak budou pracoviště potrestána, zatím se pokuty rozdávaly jen pro jednotlivce.

„Od počátku pandemie naši inspektoři provedli přes 5 tisíc návštěv různých pracovišť a udělili 203 důtek zaměstnavatelům, kteří svým zaměstnancům nebyli schopni zajistit bezpečné prostředí v době pandemie,“ prohlásil Andrews.

„Od konce července platí zatím ta nejpřísnější opatření, která se zaměřují na potlačení ohnisek na pracovištích, za těch několik týdnů inspektoři navštívili 916 zaměstnavatelů a udělili 78 napomenutí,“ premiér objasnil, že zatím nemá detailní informace, jaké restrikce byly porušeny.

V domovech důchodců vypomáhají zdravotní sestry

Za posledních 24 hodin Victoria zaregistrovala 113 nových nakažených a 23 úmrtí, celkem v Austrálii ze středy na čtvrtek přibylo 152 případů. Mezi oběťmi jsou lidé ve věku 60 až 90 let, 22 z nich má spojitost s jedním pečovatelským domem. Premiér Andrews se zavázal, že situace v domovech důchodců se od první vlny zlepšila, pomáhat tam chodí zdravotníci z nemocnic.

Proti tomuto kroku ale vystoupily odbory zdravotních sester, které se obávají, že by se sestry a ošetřovatelé mezi seniory mohli nakazit koronavirem. Podle nejnovějších dat 391 zdravotníků chytilo vir v domovech důchodců, od počátku pandemie se ve Victorii infikovalo 2800 zdravotníků.

„Čísla klesají, hlavně v menších regionech Victorie, doufáme, že podobný trend uvidíme i v Melbourne,“ prohlásil epidemiolog Allen Cheng. K problematice nezabezpečených pracovišť se ale nevyjádřil. Společně s Andrews však oznámil, že jednají o tom, jak bude vypadat rozvolňování restrikcí, ke kterému dojde 13. září. Premiér zdůraznil, že zatím neexistuje přesný plán. „Pracujeme na to, budeme lidi včas informovat,“ slíbil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa