Hlavní obsah

Herci ve vedlejších rolích, kteří si vedli lépe než hlavní

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se nějaký snímek povede, chválu většinou kromě režiséra sklízejí představitelé hlavních rolí. Jsou ale i případy, kdy herci ve vedlejších rolích hlavní postavy zastínili a film si málem, nebo dokonce úplně, „ukradli pro sebe“. Tady jsou některé příklady.

Článek

Vedlejší postavy nemusejí žít ve stínu těch hlavních. Stačí brilantní herecký výkon, dobře napsané repliky a všechno může být jinak. V kterých vedlejších rolích herci zazářili a sklidili větší ovace než představitelé hlavních hrdinů?

Heath Ledger (✝28) jako Joker

V Temném rytíři (2008) Christophera Nolana (50) se hlavní role – netopýřího muže Batmana – zhostil Christian Bale (46). Jeho výkon rozhodně nebyl špatný, ale na padoucha Jokera neměl. Obecně platí, že záporné postavy dávají hercům větší možnost se vyřádit, ovšem mají i svá úskalí. Heath Ledger se do role psychopata tak vžil, že musel brát léky na spaní a antidepresiva. Nevhodná kombinace ho v osmadvaceti letech stála život a on zemřel na předávkování. Za roli ovšem získal Oscara in memoriam.

Foto: Profimedia.cz

Temná role šílence značně zhoršila hercovy psychické problémyFoto: Profimedia.cz

Javier Bardem (51) jako zhrzený agent

Daniel Craig (52) je sice jako James Bond celkem snesitelný, ale na některé své předchůdce prostě nemá. Proto není tak těžké ho zastínit. Španělskému herci se to povedlo v bondovce Skyfall (2012) režiséra Sama Mendese (55). Zahrál si Bondova nepřítele Raoula Silvu, bývalého britského špiona, jehož jediným cílem je pomsta. Role slizouna, který se snaží působit, že má vše za všech okolností skvěle pod kontrolou, mu perfektně sedla.

Foto: Profimedia.cz

Jako Raoul Silva vyfasoval Javier Bardem blonďatou paruku a náležitě si to užilFoto: Profimedia.cz

Eliška Křenková (30) jako stopařka Bára

Dramatický film Všechno bude (2018) diváky příliš neohromil – akademické prostředí ho ocenilo víc. Na festivalu v Karlových Varech získal Slovinec Olmo Omerzu (35) cenu za nejlepší režii a stejného ocenění dosáhl i na Českých lvech. Tam zaujala i herečka Eliška Křenková ve vedlejší roli stopařky Báry. Její ztvárnění postavy se líbilo i divákům, ale mrzelo je, že její rozporuplná postava nedostala víc prostoru. Oproti představitelům hlavních rolí byla herečka ve velké výhodě: pro její parťáky Jana Františka Uhra (16) a Tomáše Mrvíka (18) to totiž byla první filmová zkušenost.

Foto: Profimedia.cz

Český lev Elišku Křenkovou zaskočil a chvíli nemohla dojetím promluvitFoto: Profimedia.cz

Renée Zellweger (51) jako Ruby Thewes

Válečné romantické drama Návrat do Cold Mountain (2003), které natočil režisér Anthony Minghella (†54), vyneslo blonďaté herečce Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Ne že by Nicole Kidman (53) hlavní roli nehrála dobře, ale tulačka Ruby dala filmu pořádnou šťávu. A po Bridget Jones a muzikálu Chicago (2002) to byla příjemná a osvěžující změna, kterou si užila i sama herečka. A letos získala dalšího Oscara za přesvědčivé ztvárnění životního osudu Judy Garland (†47).

Foto: Profimedia.cz

Renée Zellweger je opravdu mnohostranně talentovaná umělkyněFoto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová (71) jako Vilma

Zábavný film Ženy v pokušení (2010) Jiřího Vejdělka (48) se stal jednou z nejoblíbenějších českých komedií. Velkou zásluhu na tom má Eliška Balzerová – za svůj výkon získala Českého lva. Energická Vilma, která je i přes svůj věk neustále na lovu nových známostí a nebojí se svléknout, je nejvýraznější postavou snímku. Lenka Vlasáková (48) hraje její dceru a zůstala ve stínu, ale to se dalo tak trochu čekat i na základě povahy obou rolí, které snad nemohly být rozdílnější: živelná matka versus konzervativní dcera.

Foto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová Českého lva řádně oslavilaFoto: Profimedia.cz

Kryštof Hádek (38) jako feťák Kobra

Drama Kobry a užovky (2015) režiséra Jana Prušinovského (41) vyneslo Českého lva oběma bratrům Hádkovým (bratry jsou ve skutečném životě i ve filmu): starší Matěj (44) získal sošku za hlavní roli a Kryštof za vedlejší. A výkon mladšího Kryštofa byl strhující. Feťáka, který vykrádá chatky a ničí svému bratrovi život, sehrál opravdu přesvědčivě – skoro jako by si před výkonem vážně něco šňupnul.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Matěj a Kryštof Hádkovi – bratři ve filmu i ve skutečnostiFoto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio (45) jako Arnie Grape

Americké drama slavného Lasseho Hallströma (74) Co žere Gilberta Grapea (1993) je na brilantní herecké výkony bohaté. Mladý Johnny Depp (57) jako titulní postava byl skvělý, ale Leonardo DiCaprio jako jeho retardovaný bratr byl ještě o level výš – ohlasy byly nadšené a devatenáctiletý herec tenkrát získal svou první nominaci na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Od prvních rolí bylo jasné, že Leonardo DiCaprio je fenomenální herecFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám