Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

NBA rozjela vlnu bojkotů proti policejnímu násilí. Ve hře jsou obrovské finanční ztráty

Sport

  5:12
PRAHA/ORLANDO - Hráči šesti týmů NBA udělali dosud nejsilnější krok v boji proti rasové nespravedlnosti, když se rozhodli bojkotovat středeční zápasy play off. Tento protest se rychle rozšířil do dalších profesionálních soutěží vyjma hokejové NHL. Basketbal se v zámoří nehrál ani dnes v noci.

Basketbalisté Toronto Raptors si zahrají druhé kolo play-off NBA. foto: ČTK

Hvězdy NBA nepřijely do Orlanda jen kvůli dohrání sezony přerušené pandemií koronaviru, chtěly přispět k sociální reformě a bojovat proti rasismu. Hráči jednoho z největších favoritů na titul, Milwaukee Bucks, ve středu ukázali, jak daleko jsou schopni zajít, když nenastoupili k zápasu play off proti Orlandu.

O pár hodin později byly také další dva zápasy play off odloženy a NBA se podruhé během půl roku úplně zastavila. Další sporty basketbal následovaly podobně jako na začátku března. Tentokrát to ale bude primárně na hráčích, jestli a kdy se basketbal znovu rozběhne.

„Největší problém je, že nevíme, jestli hraní v bublině pomáhá tomu, co se děje v celých Spojených Státech,“ říkal ještě ve středu odpoledne křídelník Bostonu Grant Williams, když se vyrojily první spekulace, že Boston s Torontem zvažují bojkot čtvrtečního prvního vzájemného semifinálového duelu Východní konference.

O pár hodin později pak přišla zvláštní scéna. Hráči Orlanda se rozcvičovali na palubovce, spolu s nimi i rozhodčí a všechno včetně televizních přenosů bylo připraveno odstartovat.

Momentka z utkání Dallasu s Los Angeles.
Tyler Herro za Miami střílí přes Viktora Oladipa z Indiany.

Jenže Magic chyběl soupeř, hráči Milwaukee zůstali v šatně. Z ní vyšli až o pár desítek minut později, aby vydali prohlášení.

„Máme dost zabíjení a nespravedlnosti. Vyzýváme k akci odpovědné lidi, aby už nedocházelo k projevům rasového násilí. Dnes se nemůžeme soustředit na basketbal,“ řekl novinářům za celý tým rozehrávač George Hill.

Jde o reakci na víkendový incident, při němž policie ve městě Kenosha ve státě Wisconsin (60 kilometrů od Milwaukee) vážně zranila střelbou do zad devětadvacetiletého Afroameričana Jacoba Blakea. Ten utrpěl vážná zranění, nyní je od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav.

Policisté se ho snažili zadržet, když nastupoval do auta, a pak na něj začali střílet. V autě seděly po celou dobu tři Blakeovy děti. Ve státě Wisconsin se po incidentu opakují nepokoje, které probíhaly v minulých měsících.

Přidali se další, Ósakaová ale nakonec otočila

Na basketbalové milionáře navázaly ligy ženského basketbalu WNBA, basebalové MLB a fotbalové MLS. Všechny tyto soutěže odložily své středeční zápasy.

V individuálních sportech způsobilo poprask odstoupení japonské tenistky Naomi Ósakaové ze semifinále turnaje v New Yorku.

„Cítím, že jsou tady důležitější věci než tenis, které je potřeba okamžitě řešit. Jestli se mi díky tomu podaří zahájit debatu ve sportu převážně pro bílé, je to krok správným směrem. Z pokračující genocidy černochů z rukou policie už je mi ale na zvracení,“ řekla bývalá světová jednička, která ale o patnáct hodin později vzala svá slova zpět.

Naomi Ósakaová v zápase proti Petře Kvitové na Turnaji mistryň.

„Po mém oznámení a dlouhých rozhovorech s WTA a (Americkou tenisovou asociací) USTA jsem souhlasila s jejich žádostí, aby se v pátek hrálo. Rozhodli se, že všechny zápasy přesunou na pátek, což podle mě zajistí našemu hnutí více pozornosti. Ráda bych WTA a turnaji poděkovala za podporu,“ vysvětlila.

Pořadatelé prestižní generálky na grandslamové US Open následně dokonce odvolali celý čtvrteční program a vyhlásili jednodenní pauzu. Zatímco se zprávy o bojkotu zápasů šířily po sociálních sítích jako lavina, hráči a trenéři týmů NBA se sešli v hotelu a diskutovali o dalších krocích.

Ve hře byl dle informací zámořských novinářů i bojkot zbytku sezony, v hlasování se však většina týmů vyslovila pro dohrání zbytku ročníku.

Na následném druhém setkání se včera rozhodlo, že čtvrteční program (další tři duely) se ještě odloží, o víkendu by se ale již mělo dál pokračovat.

O bojkotu zbytku sezony se přitom mluvilo už v červnu, když veřejnost řešila smrt Breonny Taylorové a George Floyda. Ve hře jsou však také obrovské finanční ztráty spojené s potenciálním nedohraným ročníkem, už teď je analytici NBA vyčíslili na zhruba půl miliardy dolarů.

„Doufám, že se dohraje. Každý tým se ale musí rozhodnout, co chce dělat. Myslím, že není nic špatného odvádět co nejlepší práci ve svém zaměstnání a zároveň bojovat za správnou věc,“ řekl trenér Orlanda Steve Clifford, jehož tým mohl bez boje získat cennou výhru v sérii s Milwaukee, na podporu věci ale Magic kontumaci nepřijali.

Aby se něco změnilo, zřejmě muselo dojít k nějakému zásadnímu kroku, jaký předvedli Bucks. Ti si na sociálních sítích vysloužili povětšinou pochvalu včetně té od největší basketbalové hvězdy současnosti LeBrona Jamese.

Pár kritických hlasů se ale našlo. Podle nich se už basketbaloví milionáři v bublině „nudí“ a hledají způsob, jak se mohou vrátit do normálního života. Všechny strany se ale shodnou, že bude potřeba víc než jen bojkot sportovních utkání. „Potřebujeme, aby se všechny velké instituce postavily za naše hodnoty,“ napsal na Twitter bývalý americký prezident (a první tmavé pleti) Barack Obama.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!