Hlavní obsah

Válka českých miliardářů o domácí mazlíčky. Ve hře jsou stovky milionů

Foto: Ožana Jaroslav / ČTK; František Vlček / MAFRA / Profimedia; koláž Seznam Zprávy

Tomáš Chrenek starší vs. Martin Štefunko.

Reklama

Miliardář Tomáš Chrenek si vyšlápl na známého investora Martina Štefunka. Chce po něm 280 milionů korun. Jde o část z kupní ceny, kterou Chrenek loni zaplatil za síť chovatelských obchodů Pet Center.

Článek

Souboj dvou známých byznysmenů odstartoval. U městského soudu v Praze leží žaloba společnosti Supernius Pet, za níž stojí jeden z nejbohatších Čechů Tomáš Chrenek spolu se svým synem a v kolonce žalovaní je šestice fyzických osob, mezi nimiž na prvním místě figuruje investor a bývalý šéf dozorčí rady operátora O2 Martin Štefunko. „Jde o žalobu o zaplacení peněžité částky ve výši 280 138 645 korun,“ potvrdila podatelna městského soudu.

Tomáš Chrenek

Spolumajitel Třineckých železáren nebo zdravotnické skupiny Agel.

Narodil se na Slovensku, základ jeho majetku pochází z privatizace.

Má rád lov, tenis a dýmky, žije na zámku v Kolodějích.

Podle informací redakce Seznam Zprávy Byznys stojí za žalobou spor o kupní cenu, respektive stav společnosti MVM Invest (MVM), která ovládá českou a slovenskou síť prodejen s chovatelskými potřebami Pet Center. Tomáš Chrenek loni v únoru MVM od Martina Štefunka a dalších investorů přes firmu Supernius Pet koupil a teď tvrdí, že mu prodávající nedali o kondici chovatelského řetězce všechny informace, čímž došlo k nadhodnocení kupní ceny. Ta se pohybovala kolem půl miliardy korun, a Chrenek tak žádá přibližně polovinu zpět.

Martin Štefunko

Investor, první ostruhy získal v Pentě, které vydělal miliardy korun.

Stál u založení sítě lékáren Dr. Max, řídil rozdělení O2 a vznik společnosti Cetin pro Petra Kellnera.

Je brilantní analytik, jeho švagrem je Daniel Křetínský, také pochází ze Slovenska.

„K probíhajícím obchodním sporům se nevyjadřujeme,“ uvedl za firmu Supernius Pet její mediální zástupce Karel Tejkal. Žaloba se podle informací redakce Seznam Zprávy Byznys opírá především o provozní ziskovost EBITDA v roce 2018, která byla podle ní uměle navýšena mimořádným bonusem od jednoho z velkých dodavatelů, aniž by o tom kupující věděli. Úměrně tomu narostla i predikce hospodářských výsledků do budoucna a tím také kupní cena.

„Vzhledem ke způsobům, jakým dělají byznys, mě to nepřekvapuje. Ale nejsem v detailu, řeší to můj právník,“ uvedl k žalobě Martin Štefunko. Jeho právní zástupce Jiří Hrabovský se omezil na konstatování, že se budou s dokumenty teprve detailně seznamovat.

Podle zápisů v obchodním rejstříku bublá spor delší dobu, teď ale přešel do žhavé fáze. Společnost PetCenter CZ, která patří pod MVM, například letos pozastavila výkon funkce jednatele Dalimilu Čechovi, jenž firmu vedl už před příchodem nových majitelů. Zároveň mu byla zaslána výzva k úhradě škody, která měla firmě vzniknout v důsledku porušení povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře. Vyčíslení provedla společnost Deloitte Advisory a ačkoli jsou čísla v rejstříku začerněná, půjde pravděpodobně o stejný model, na němž je vystavěná žaloba.

U soudu se tak mohou střetnout dvě těžké byznysové váhy. Tomáš Chrenek (53) je podle Forbesu 11. nejbohatší Čech s majetkem odhadovaným na 19 miliard korun, jenž v minulosti mnohokrát prokázal, že si nebere servítky. V posledních letech věří především v rozvoj zdravotnické skupiny Agel, otázky před dvanácti lety vyvolalo jeho zapojení do řetězce obchodů, na jejichž konci zbohatl zesnulý expremiér Stanislav Gross.

Proti němu může u soudu stát o čtrnáct let mladší Martin Štefunko, jenž vydělal stovky milionů korun jako manažer pracující pro nejbohatší Čechy. Už jako šestadvacetiletý řídil jednu z nejúspěšnějších transakcí skupiny Penta Investments - nákup Severomoravských vodovodů a kanalizací - a úzce spolupracoval s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem (například při rozdělení O2, které se ukázalo pro skupinu PPF jako velmi lukrativní). Má pověst brilantního byznysového mozku, na druhou stranu na něj většina spolupracovníků vzpomíná jako na muže, s nímž se těžko osobně vychází.

Je to tedy také trochu souboj mírně okázalého stylu Tomáše Chrenka a matematicko-analytického přístupu Martina Štefunka, který o sobě občas v nadsázce říká, že je trochu autista.

Reklama

Doporučované