Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školy v Ústeckém kraji chystají izolační místnosti a ruší seznamovací kurzy

  7:07
Přestože vláda nakonec zrušila plošnou povinnost nošení roušek ve školách, k tradiční výuce bude mít letošní školní rok ve většině zařízení v kraji daleko. Kvůli koronaviru budou muset zaměstnanci i žáci dodržovat řadu opatření. V některých školách se bude u vstupu měřit teplota, v jiných se ruší školy v přírodě, exkurze či výlety.
Ředitelé na začátku školního roku řeší, jak oddělit děti. (ilustrační snímek)

Ředitelé na začátku školního roku řeší, jak oddělit děti. (ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Například vedení Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově po konzultaci s hygienickou stanicí v Teplicích zrušilo tradiční seznamovací kurz, který každoročně pořádalo pro nové žáky.

„Slouží k tomu, aby se děti poznaly jinde než ve škole a měly k sobě blíž. Každý rok jsme vyjížděli na týden do přírody, ale letos to nebude. Místo toho pro žáky v rámci jednotlivých skupin připravíme náhradní program za přísných hygienických opatření tak, aby se skupiny neprolínaly,“ sdělila ředitelka školy Hana Kutláková.

Podobně postupovalo i vedení teplického gymnázia, které zrušilo tradiční úvodní setkání s rodiči nováčků.

„Chceme trochu omezit pohyb rodičů a cizích osob po škole. Proto také letos částečně omezíme i přednášky odborníků z praxe u nás ve škole,“ řekl ředitel gymnázia Zdeněk Bergman.

Velké akce ruší i Speciální základní škola a praktická škola Pod Parkem v Ústí nad Labem, která se věnuje výuce handicapovaných dětí.

„Školy v přírodě letos organizovat nebudeme, stejně jako výlety do kin a divadel. Omezili jsme i vlastní kulturní akce, například Večer pro tiché tlapky letos nebude. Podobně jako den otevřených dveří,“ přiblížila ředitelka školy Martina Brhelová.

Vzhledem k tomu, že ve zmíněné škole pracují pedagogové s ohroženou skupinou, budou i bezpečnostně-hygienická opatření o poznání tvrdší než jinde.

„Výuka u nás bude probíhat v deseti hygienicky oddělených úsecích, kde se pedagogové ani žáci nebudou míchat. Děti se budou stýkat jen s omezeným počtem pracovníků a odděleně bude probíhat i školní družina,“ zmínila ředitelka.

„Jsme nadstandardně vybaveni ionizátory i dezinfekcí. Naši zaměstnanci vyfasovali ochranné pomůcky a vydali jsme i dokumenty, jak se mají chovat i při běžných respiračních onemocněních. V případě, že se u nich vyskytne jakékoliv respirační onemocnění bez souvislosti s covidem, třeba i rýma, po celou dobu musí používat roušky. Je třeba si uvědomit, že pracujeme s ohroženou skupinou dětí, často jsou po transplantaci, a jsou tak ohroženy jakýmkoliv virovým onemocněním,“ poznamenala ředitelka.

Novinkou budou izolační místnosti

U vstupu do budovy budou zaměstnanci měřit teplotu všem příchozím lidem. „V Ústeckém kraji se potýkáme i s jinými epidemiemi, měli jsme tu úplavici či žloutenku a měření teploty u vchodu nepovažuji za nijak diskriminační věc,“ sdělila ředitelka s tím, že rodiče dětí musí při vstupu do školy nosit roušky.

Škola má připravenou i takzvanou izolační místnost, kde budou odděleny děti s příznaky jakéhokoliv onemocnění do té doby, dokud si je nevyzvednou jejich rodiče či zákonní zástupci.

„S nimi tam bude samozřejmě pedagog, který používá respirátor, štít a rukavice,“ doplnila Brhelová. Stejnou místnost mají pro případ potřeby nachystanou i na gymnáziu v Teplicích.

„Reagujeme na manuál ministerstva školství, na kterém je mi sympatické, že 90 procent je označeno jako nezávazné doporučení. My si z toho opravdu vybíráme jen to, co shledáváme užitečným. Máme připravenou izolační místnost a nakoupili jsme vhodné prostředky k dezinfekci. V prostorách školy budou nejméně na patnácti místech stojany s dezinfekcí pro osobní hygienu,“ vypočítal ředitel Bergman.

Separování žáků v Teplicích respektovat nebudou

„Co ale nebudeme příliš respektovat, je, aby se žáci vyučovali jen ve svých třídních kolektivech. To by nám výrazně narušilo výuku, kterou organizujeme tak, že se žáci míchají do různých jazykových skupin, dělí se na předměty nebo se naopak spojují v seminářích. Nechceme žáky nijak separovat,“ odmítl ředitel.

V případě potřeby je prý škola stejně jako na jaře připravena studenty vyučovat i na dálku formou videokonferencí.

„My budeme dodržovat vše, co je povinné. Nakupujeme dezinfekci, máme zásoby štítů, jednorázových roušek i rukavic. V rámci možností a kapacity školy se budeme snažit, aby se studentské skupiny potkávaly co nejméně,“ řekla Hana Kutláková za gymnázium a střední průmyslovou školu v Duchcově.

Smíření s dodržováním bezpečnostně-hygienických opatření jsou i na ZŠ Všehrdova v Lovosicích.

„Obáváme se ale stravování. Ve městě totiž máme jednu centrální jídelnu, která slouží pro gymnázium, tři základní školy i cizí strávníky. To vidím jako velký problém. I když budou školy dodržovat všechna nařízení, děti se tam stejně promíchají,“ podotkla ředitelka Monika Zemanová

Na VŠFS začne akademický rok později

Nový akademický rok začne i Vysoké škole finanční a správní v Mostě později. Škola i studenti musí dohánět to, co na jaře nebylo možní splnit kvůli pandemii onemocnění covid-19.

„Letošní akademický rok začíná netradičně až 1. října. Důvodem je právě koronavirová situace. Vyšli jsme vstříc potřebám studentů a umožnili jim prodloužené plnění studijních povinností,“ říká Josef Švec, ředitel studijního střediska v Mostě.

Jak hlídáte, aby se nákaza mezi studenty a pedagogy nešířila?
Všech hygienicko-epidemiologických opatření důsledně dbáme, většinu z nich jsme přijali již při vypuknutí první vlny epidemie a zatím v tomto režimu setrváváme. Samozřejmě jsme také v době krize přešli na plnohodnotnou online výuku a určitě část jejích prvků využijeme ve standardním režimu. Například pro první ročníky našich studijních programů v angličtině připravujeme možnost online studia a některé přednášky tímto způsobem zprostředkujeme i studentům českých studijních programů.

Museli jste kvůli koronaviru něco výrazně omezit či zrušit?
Pochopitelně i nás různá omezení postihla, asi nejbolestněji pociťujeme, že po více než dvaceti letech nebudeme moci v Praze pořádat ples. Jinak doufáme, že akademické akce, jako jsou vědecké konference, odborné workshopy či přednášky zajímavých osobností, budeme moci za dodržení všech opatření pořádat i nadále.

Kolik jste do nového školního roku přijali do Mostu studentů?
V této chvíli máme přijatých studentů přibližně stejně jako loni a přijímací řízení dále pokračuje. Plánujeme, že ho uzavřeme až na konci října. Každý, kdo má zájem o studium, se tedy ještě může na našich webových stránkách přihlásit.

Jaké obory letos nabízíte?
V bakalářském studiu se může uchazeč přihlásit na marketingovou komunikaci, bezpečnostně právní studia a na náš nově postavený studijní program regionální rozvoj a veřejná správa. V navazujícím magisterském studiu je otevřená možnost studia marketingové komunikace a bezpečnostně právních studií.

Autor:
  • Nejčtenější

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Ústí zimák odpískalo, Děčín ještě váhá: Chybí nám už jen řidič ještěrky

26. dubna 2024  13:47

Zimní stadion poslali k ledu. Ústečtí basketbalisté zůstanou pro semifinále play off NBL věrní...

Na klinice po neshodách končí přednosta, nemocnice věří v setrvání lékařů

26. dubna 2024  12:26

Několik měsíců vyhrocená personální situace na Klinice anesteziologie, perioperační a intenzivní...

Lidé nechtějí větrníky. Referendum si zajistěte sami, vzkázali jim politici

26. dubna 2024  9:28

I přes protesty stovek občanů bude obec Mšené-lázně na Litoměřicku dále jednat o výstavbě větrných...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...