Videorozhodčí v české lize bude nově informovat diváky, kdy a jaké přestupky přezkoumává

Videorozhodčí v české lize bude nově informovat diváky, kdy a jaké přestupky přezkoumává

Systém VAR se v české Fortuna:lize dočká dalšího drobného vylepšení. Z něho budou těžit zejména diváci, kteří budou mít lepší přehled ohledně toho, co a kdy se přezkoumává.

Videorozhodčí totiž hodlá nově komunikovat s režisérem velkoplošné obrazovky, na níž bude divákům vyobrazeno, které situace jsou zpětně kontrolovány.

„Ve chvíli, kdy dojde k nějaké přezkoumatelné situaci, tak diváci uvidí na velkoplošných obrazovkách potvrzení, že videorozhodčí situaci zkoumá. Vzápětí se objeví, o který druh přestupku se jedná, a na konci se zobrazí, proč rozhodčí rozhodl, jak rozhodl,“ vysvětluje výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta, jehož slova citoval web irozhlas.cz.

Aby došlo k úspěšnému zavedení nové technologie, musela být nejprve vyzkoušena. K testu došlo v úvodním kole během utkání Plzně s Opavou. Sudí zde po kontrole videem nařídil pro Viktorii pokutový kop, jemuž dokonce předcházel i červený karetní trest.

„Během utkání došlo pouze k jednomu zásadnímu přezkoumání. Po technické stránce nám spolupráce mezi videorozhodčím a režií stadionu fungovala. Je to pro nás důležité zpětná vazba, která nám pomůže při přípravě projektu do dalších zápasů,“ doplnil prostřednictvím webu irozhlas.cz mluvčí LFA Štěpán Hanuš.