Albert zavádí digitální cenovky na 45 prodejen

pátek, 28. srpna 2020, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Albert se rozhodl rozšířit digitální cenovky na 45 prodejen v Praze a v Brně, celkem tak nyní v řetězci používá 280 tisíc elektronických cenovek.

Digitální cenovky řetězec testoval od začátku loňského roku, zdroj: Albert.

Digitální cenovky řetězec testoval od začátku loňského roku, zdroj: Albert.

Obchodní řetězec Albert se rozhodl zavést digitální cenovky na celkem 45 prodejnách. Po rozsáhlém testování v jedenácti prodejnách na několika místech v republice je od května do července postupně rozšířil na celkem čtyřicet pět obchodů převážně v Praze a Brně. Řetězec začal s testováním loni v lednu v hypermarketu v Praze v obchodním centru Galerie Butovice.

„Pilotní projekt potvrdil správnost naší cesty. Displeje řídíme centrálně, zaměstnancům tak odpadá nepříjemná část práce spojená s trháním papírových cenovek a jejich roznášením po prodejní ploše,“ říká Tomáš Kořínek, manažer projektu digitálních cenovek prodejen Albert. Digitální displej navíc  šetří papír a zákazníkům poskytuje více informací o produktu.

Díky pozitivním zkušenostem rozšířil Albert koncem loňského roku digitální cenovky do dalších deseti obchodů a v průběhu května až července přibyly v dalších více než třiceti. „Zavádíme je hlavně v odděleních s čerstvým sortimentem, kde je řada legislativních požadavků na údaje uvedené na cenovkách, a kde usnadní rychlé nastavení slev v průběhu dne, jako to děláme například poslední dvě hodiny před zavřením u pečiva. Celkem již využíváme v prodejnách více než 280 000 elektronických cenovek,“ dodává Tomáš Kořínek s tím, že díky tomu ročně ušetří na 45 prodejnách celkem 8 tun papíru za rok, což  představuje 1,6 milionů listů formátu A4.

Digitální cenovky ukazují kromě ceny i řadu dalších informací, například zemi původu, jakost nebo logo. Albert s nimi plánuje dále pracovat a rozvíjet jejich uplatnění, například pro lepší navigaci.

Pozitivně se k elektronickým cenovkám staví i další řetězce. Již v létě 2018 je ve velkém nainstaloval jako první na své prodejny Kaufland. Aktuálně je má v úseku ovoce a zeleniny na všech prodejnách. Podobně od května 2018 začal digitální etikety testovat řetězec Billa na prodejně v Poděbradské ulici v Praze, loni v červenci pak dokončil implementaci na dalších deseti prodejnách a další jejich rozšíření má v plánu letos.

V retailu je zatím nejdále Tchibo, které má digitální cenovky na všech svých prodejnách a využívají je také Alza. cz, Datart nebo CZC.cz.

Prodejci potravin zavádějí elektronické cenovky

pátek 2. srpna 2019

-zue-