Sbohem, léto! V posledním prázdninovém víkendu se ukáže déšť a teploty spadnou pod dvacítku
Ilustrační foto
Louny

Lounsko a Žatecko - Poslední dny meteorologického léta mnoho letní atmosféry nenabídnou. Naopak, spíše nám dají jasně najevo, že pan podzim, alespoň z meteorologického hlediska, již netrpělivě čeká za dveřmi. Takže pokud jste se těšili, že konec prázdnin strávíte na slunci, máte smůlu. Paní troposféra, kde probíhají prakticky veškeré počasové děje, má poněkud jinou představu o závěru srpna.

Než pozornost zaměříme na budoucnost, věnujme se na chvíli minulosti, konkrétně středě 26. srpna, kterou si podmanila hlubší tlaková níže, kterou irští meteorologové pojmenovali Francis, němečtí Kirsten. Na hřebeny Krkonoš přinesla orkán, resp. nárazy větru o rychlosti až 125 km/h, v Krušných horách byla situace lepší. Nejvíce foukalo na Klínovci, který čelil nárazům o síle až 95 km/h, podobně to vypadalo na střeše Českého středohoří, kterou je samozřejmě Milešovka, kde vítr v nárazech dosahoval nanejvýše 85 až 95 km/h. Celkem větrno však bylo i v nížinách. V Mostě-Kopistech anemometr ukázal až 70 km/h, v Kadani až 80 km/h.

PÁTEK 28. SRPNA

Během čtvrtečního odpoledne se vyčasilo, obloha zmodrala a slunce se na nás usmálo. Mohla za to tlaková výše postupující přes Česko k východu. Bohužel postupující velice rychle, na konci pracovního týdne bychom ji našli nad Černým mořem. Český vzdušný prostor tak bude moci obsadit tlaková níže se středem nad Severním mořem. Její jižní okraj bude zasahovat až nad západní Středozemní moře, a tak k nám pronikne teplejší vzduch od jihozápadu. Souběžně s tím se nad Alpami utvoří další tlaková níže, která k nám pošle mraky.

Shrnuto: Zpočátku, do cca 2:00 až 3:00, málo oblačnosti a hodně hvězd, poté začne přibývat vysoká oblačnost, později i méně vysoká a v pozdní fázi odpoledne dorazí zvlněná (pomalu se pohybující) studená fronta a nejspíše sprchne. Denní maxima 24 až 27 °C.

SOBOTA 29. SRPNA

První víkendový den totálně ovládne zvlněná studená fronta, která zdánlivě bude stát na jednom místě. Více méně od půlnoci až do půlnoci bude naším společníkem oblačná až zatažená obloha, byť srážkové úhrny budou nejspíše nulové až mizivé. Jinak tomu bude ve východnějších částech republiky, kde se dočkají bouřek i deště. Denní maxima 20 až 23 °C, ráno v minimu 16 až 13 °C.

NEDĚLE 30. SRPNA

I neděli strávíme se zvlněnou studenou frontou, alespoň u nás v severozápadních Čechách (třeba na Moravě a ve Slezsku, jakož i na Slovensku, se dočkají i slunečních paprsků). Takže znovu převážně oblačno až zataženo a tentokrát pravděpodobně i s deštěm... Denní maxima, bude-li pršet, jen mezi 16 až 19 °C, nebude-li pršet, tak o pár stupňů Celsia více (na letních 25 °C tak či onak zapomeňte), ráno v minimu 16 až 13 °C.

PONDĚLÍ 31. SRPNA

Prázdniny se rozloučí polojasnou až oblačnou oblohou s tím, že mraky budou abstinovat co se dešťových kapek týče. Denní maxima skromnější, 18 až 21 °C, ráno v minimu 14 až 11 °C.

1. ZÁŘÍ ANEB HOLA, HOLA, ŠKOLA (KONEČNĚ) VOLÁ!

Prozatím to vypadá, že vstup do školního roku 2020/2021 se ponese ve znamení povětšinou oblačné oblohy a možná se objeví i slabé, opravdu slabé dešťové přeháňky. Denní maxima 17 až 20 °C, ráno, až půjdou děti a studenti do školy, kolem 9 až 12 °C.

Sbohem, léto!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru