Bike Tour 2020: Špindlerův Mlýn – bikepark i krásy Krkonoš

Na závěr letošního "biketourování" jsme si nechali nejznámější domácí středisko, krkonošskou klasiku Špindlerův Mlýn...

Autor: Andrea Drengubáková
Foto: Tomáš Rucký
Bike Tour 2020: Špindlerův Mlýn – bikepark i krásy Krkonoš

 

Špindl je taková krkonošská klasika, kdy si v jeden den můžete zajet do bikeparku a pak klidně za nějakým tím krkonošským přírodním skvostem, jako je třeba pramen Labe. Cyklovýlety vám tu usnadní lanovka na Medvědíně i ve Svatém Petru a kromě cyklistiky si tu s dětmi můžete projít naučné stezky nebo je zabavit na velkém dětském hřišti na Medvědíně.

Sedačková lanovka na Medvědín vám bezplatně vyveze i kola, případně i elektrokola, která si můžete zapůjčit v E-bike půjčovně Kolo pro život u dolní stanice lanovky. Jsme sice sportovci, ale tentokrát jsem i já podlehla kouzlu motůrku a v  půjčovně si vybrala celoodpružené elektrokolo a vědomí elektrické přípomoci mi dovolilo zvolit delší výlet, než obvykle. Vybrat si tu jinak můžete nejnovější modely elektrokol Rock Machine z řad trekkingových i trailovách e-biků.

S e-bikem jsme se vydali sedačkovou lanovkou na vrchol Medvědína a odtud jsme si vybrali jeden z doporučených cyklovýletů Špindlu – na pramen Labe. Vyrazili jsme tedy po trase K13, která nás po šotolinovém sjezdu zavedla k rozcestí, kde jsme zabočili doprava a po asfaltové cestě vyšlapali k Vrbatově Boudě na Zlaté návrší.

Jen pár metrů nad Vrbatovo Boudou najdete i Mohylu Hanče a Vrbaty, která připomíná tragickou událost, při které v lyžařském závodě v roce 1913 umrznul ve sněhové bouři Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata.

Ze Zlatého návrší jsme se projeli po krkonošské magistrále, která vede po hřebeni a dává dostatek času pokochat se jedinečnou krkonošskou tundrou.

Cyklotrasa nás dále dovedla na nepřehlédnutelnou Labskou Boudu, kde jsme si v připravených stojanech nechali kola (doporučujeme zámek s sebou) a dále pokračovali kilometr pěšky až k prameni Labe.

V polovině května je sice kruhová studánka pramene Labe ještě pod sněhem, své kouzlo ale má i močál, ze kterého Labe vyvěrá a slyšet tak můžete tajemné bublání horského pramene. Zpátky jsme se vydali stejnou cestou na Zlaté návrší a zpět do areálu přes Horní Mísečky. Cyklotrasa má dohromady asi 25 km a po celou dobu vede po zpevněné cestě, která je z 90 % asfaltová.

Protože jde o Národní park, vede tu většina cyklotras po asfaltkách, takže se tu toho dost dá objet i na gravelu nebo trekkingovém kole (vidět jsou i silničky). Až teda budete chtít trochu nakrmit svoje vidle, zajeďte do bikeparku ve Svatém Petru, na jehož stavbě tratí se podílí i (hlavně) biker Michal Maroši. Projet se tu můžete na pohodové a všestranné trati Freeride, dále na techničtější lajně  Deep Forest, na úseku Fly Agaric s pár lavicemi a taky na černé pohárové, která už je samozřejmě lepší se sjezdovým kolem a mě osobně stačila projet jednou, jinak mě na enduru ani moc neláká. 

Mojí favoritkou ve Špindlu je zmíněná Freeride, jejíž charakter se v průběhu jízdy několikrát změní. Freeride má spíš charakter lesního trailu, který na několika místech nabídne víc variant projetí, ať už po dřevěné lávce nebo kolem po pěšině. V horní pasáži nechybí dřevěné překážky, jako jsou různé dropíky, lavice nebo i velký dřevěný wallride. Nejzábavnější mi přijde prostřední část, kde to na flow trailíku pěkně sviští a dá se tu na několika místech i pěkně poskočit. Tuhle lajnu zvládne klidně i začínající biker!

Deep forest je do velké míry v lese „vysypaná“ a kameny jsou tu vyskládané tak, abyste neměli pocit, že držíte v rukách sbíječku a stavitelům trati bude děkovat i vaše vidle. I tenhle úsek, který je přiměřeně technicky náročný, patří ve Špindlu k mým oblíbeným. Ve spodní části se technicky trochu přitvrdí, ale nejde o nic, co by „full“ nezvládl a v nejspodnější prudší pasáži se bude líbit hlavně enduristům.

Kdo není ortodoxní zastánce zdravé stravy a rád zhřeší nějakou tou nesportovní „prasárnou“, může si dát svačinu v Bistru Medvědín u nástupu sedačkové lanovky. Kromě teplých a studených nápojů nabídne bistro muffiny, smažený sýr v housce a jeho parketou jsou párky v rohlíku na všechny způsoby posypané smaženou cibulkou (kolem 60 Kč), které vydají skoro za menší oběd.

Špindlerův Mlýn nabídne i další letní aktivity, jako jsou například terénní koloběžky na Medvědíně, elektrobuginy v centru města nebo trampolínový park.

Pro rodiny s dětmi jsou tu také oblíbené naučné stezky, které de facto představují pěší túru zpestřenou zajímavými informacemi a dílčími úkoly na několika zastávkách, takže jsou motivační zejména pro děti. Na Medvědíně jsou rovnou dvě naučné stezky, a zatímco loni jsme si tu prošli „Špindlmanovu misi“, letos jsme vyzkoušeli Medvědí cestu, která startuje na vrcholu Medvědína a protáhne vás po dřevěné lávce přes Svinské louže, dále přes Šmídlovu vyhlídku a zpátky do areálu se dostanete přes Horní Mísečky.

Medvědí cesta je dlouhá 8,6 km a na sedmi zastávkách se na ní dozvíte zajímavé informace o medvědech. Než se na Medvědí cestu vydáte, vyzvedněte si na pokladně u dolní stanice lanovky mapku pro plnění úkolů – na jednotlivých stanovištích budete totiž luštit tajenku a také šrafovat obrázky podle značek umístěných na dřevěných sochách. Za vyluštěnou tajenku dostanou děti na pokladně drobnou zaslouženou odměnu. Další dvě naučné stezky najedete u výstupu lanovky ve Svatém Petru, která zahájí provoz 29.5.

Dalším magnetem pro děti je bezesporu „lettering“ a pestré dětské hřiště u výstupu sedačkové lanovky na Medvědíně. „Lettering“, tedy obří dřevěná písmena Medvědín, simulují dětem jednoduché lezecké stěny a z nich se spouštějící klouzačky. Na dětském hřišti pak nechybí nejmodernější atrakce jako je nafukovací trampolína, „bagry“ v písku, dřevěné prolézačky, houpačky nebo houpačko-kolotoč pro dva. Vstup do dětského parku je zdarma.

Letošní novinkou Špindlu je akce „Lanovky zdarma“, která funguje tak, že pokud se ubytujete ve vybraných hotelech či penzionech, můžete se špindlerovskými lanovkami vozit zdarma po celou dobu pobytu. Seznam hotelů najdete zde.

 

Špindlerův Mlýn v kostce

 
Vzdálenost z Prahy                                                                      2 h

Celodenní jízdné bikepark dospělí                                                 490 Kč            

1 jízda lanovkou nahoru (na pokladně)                                         300 Kč

1 jízda lanovkou nahoru (3 a více dní dopředu online)           250 Kč

Celý ceník                                                                                  www.skiareal.cz

Provozní doba lanovky                                                               Denně 8–12 a 13-18 

Zapůjčení elektrokola (1 den)                                                      750 Kč (i s helmou)

Zapůjčení horského kola (1 den)                                                  350 Kč (i s helmou)

Zapůjčení sjezdového kola (1 den)                                               850 Kč

Webové stránky                                                                         www.skiareal.cz

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníVideo: Gravel výlet do Rakouska
    Video: Gravel výlet do Rakouska
  2. Ostatní závodyMarvanová zase řádí, tentokrát v Kyrgyzstánu, vyhrála Silk Road Mt. Race
    Marvanová zase řádí, tentokrát v Kyrgyzstánu, vyhrála Silk Road Mt. Race
  3. OstatníBiketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
    Biketour 2023: Kraličák – flowtrailový tobogán a hravá lesní technika
  4. OstatníJde to i bez Alp - Rakousko, jak ho neznáte
    Jde to i bez Alp - Rakousko, jak ho neznáte
  5. OstatníBikepacking do Glasgow - Maghalie Rochette dorazí na MS po vlastní ose
    Bikepacking do Glasgow - Maghalie Rochette dorazí na MS po vlastní ose
  6. OstatníBiketour 2023: Lienz – flowtraily v srdci Lienzských dolomit
    Biketour 2023: Lienz – flowtraily v srdci Lienzských dolomit

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744