Hlavní obsah

Jak si vybrat podprsenku, která vám konečně sedne

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu času sice není vidět, přesto dokáže špatně zvolené spodní prádlo zkazit celý den. Nesprávnou velikost podprsenky nosí podle statistik osm z deseti žen. Jak vybrat takovou, která vám perfektně sedne, nebude vidět, a přitom vám dodá na sebevědomí?

Foto: archiv firmy

Podprsenka, Triola, 1099 Kč

Článek

První krok: Tvar podprsenky

Důležitým krokem při výběru podprsenky je samotný tvar. „Základní typy jsou tři - Plunge Bra, Balcony a Full Cup podprsenka. Plunge bra je ideální volbou pro ženy, které mají úzká ramena, trup i mezeru mezi ňadry.

Balcony zase vyjde vstříc ženám s širokými rameny, a tudíž i větší mezerou mezi prsy. Full Cup je ze všech podprsenek nejuniverzálnější, hodí se totiž pro všechny tvary těl, respektive prsů. Obdobně jako například podprsenka bez ramínek,” říká odbornice ze společnosti Marks & Spencer Eliška Čerychová.

Foto: koláž Novinky, Profimedia.cz

Tři základní druhy podprsenek

Oblíbené jsou také modely čistě krajkové a bezkosticové, které jsou ideální pro menší prsa a hodí se zejména na domácí nošení, kdy upřednostňujete pohodlí a lehkou oporu.

Pokud potřebujete podprsenku na výjimečné události, která je takřka neviditelná, vsaďte na samodržící varianty, které jsou ideální pro menší a středně veliká ňadra, jelikož neposkytují žádnou oporu.

Foto: archiv firem

1. Astratex, 799 Kč. 2. Astratex, 689 Kč. 3. Podprsenka, 999 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Obojí Marks & Spencer. 4. Bez kostic, Astratex, 769 Kč. 5. Podprsenka, 1199 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Obojí Triola. 6. Podprsenka, 1199 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Obojí Triola

Samovyšetření prsou může zachránit život

Zdraví

„Důležité je samodržící podprsenku oblékat na čistou, osušenou a ničím nenamazanou pokožku. To je zcela zásadní proto, aby držela a ani se nehnula. Pak záleží na tom, o jaký konkrétní druh podprsenky se jedná. Nicméně vždy je nutné udržovat lepící plochy čisté a zbytečně se jich nedotýkat, po použití je omýt jemně mýdlovou vodou a když je povrch suchý, uskladnit opět s původní krycí folií,” vysvětluje specialistka na spodní prádlo ze společnosti Astratex Markéta Lojdová.

„Podprsenku je třeba nejprve obléci přes prsa, aby hezky sedla, pak přilepit případné boční lepicí části. Pokud se jedná o typ bez bočních částí, ale se středovým zapínáním či šněrováním, pak opět nejprve napasovat na prsa, pečlivě přimáčknout, aby lepicí část zcela přilehla, a pak až stáhnout střed,” dodává Markéta Lojdová.

Druhý krok: Míry

Co se týče správného čísla podprsenky, vycházejte z toho, jakou podprsenku nosíte a jestli vám je příjemná.

Pokud máte možnost, nechte se přeměřit vyškolenými prodavačkami v obchodě, které vás mohou vyvést z omylu a stanovit vám zcela jinou velikost podprsenky.

Co se stane s ňadry, když přestanete nosit podprsenku

Zdraví

Měření obvodu by mělo probíhat za pomoci klasického krejčovského metru. Měřte těsně pod prsy. Pokud je to zapotřebí, nadzvedněte prsa a ujistěte se, že měříte obvod hrudníku skutečně těsně pod prsy, a že metr přiléhá k vašemu hrudníku a nikde neodstává.

Foto: archiv firem

1. Podprsenka, 1099 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Obojí Triola. 2. Podprsenka, 899 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Marks & Spencer. 3. Podprsenka, 1099 Kč. Kalhotky, 499 Kč. Marks & Spencer. 4. Podprsenka, 899 Kč. Kalhotky, 449 Kč. Marks & Spencer. 5. Marks & Spencer, 999 Kč

Samotné košíčky pak volte intuitivně a nebojte se vzít do kabinky více velikostí. Pokud totiž například zjistíte, že máte menší velikost obvodu, než jste si myslela, je pravděpodobné, že se vám zvětší velikost košíčků. V případě, že prsa „přetékají” vpředu i v podpaží, přidejte dvě velikosti košíčků.

Pokud vám vylézá prso pod kosticí či spodním lemem, zkuste zmenšit velikost obvodu a zvětšit velikost košíčku. Moc prázdné košíčky zase signalizují příliš velkou podprsenku. Zmenšete proto velikost košíčků, poté zkontrolujte velikost obvodu, může být nutné jej také zmenšit.

Třetí krok: Důležité detaily

Správně zvolenou podprsenku určují také následující detaily, které není radno zanedbávat. Například lem podprsenky na zádech by měl být rovnoběžný s podlahou a nevytvářet oblouk, který předznamenává, že máte obvod podprsenky příliš velký.

Sexy spodní prádlo, které nedá partnerovi spát

Styl

Také byste si měla dát pozor na to, aby se vám nezařezávala ramínka do ramen. Spodní lem podprsenky a košíčky by totiž vše měly držet samy o sobě a poskytovat tak potřebnou podporu. Ramínka by tak měla splňovat spíše ozdobnou funkci a podporovat správné umístění košíčků.

Pokud se vám zadní část podprsenky nepříjemně zařezává a vytváří faldíky na zádech, zvolte široce tvarovanou, nebo naopak speciálně vykrojenou zadní část, která vyhladí křivky zad.

Kostice by neměla vůbec zasahovat do prsní tkáně. Pokud tomu tak je, zmenšete velikost obvodu a zvětšete velikost košíčků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměřte se na: Přiznané spodní prádlo

Potrpíte si nejen na dobře padnoucí, ale i vyzývavé spodní prádlo? Pak se ho nestyďte ukázat ani na veřejnosti. Naučíme vás, jak nosit krajkovanou podprsenku,...

Výběr článků

Načítám