Češka Lucie Samcová se stane velvyslankyní EU na Islandu, píše Deník N

© Pixabay

Velvyslankyní Evropské unie na Islandu bude osmatřicetiletá Lucie Samcová z Česka. Uvedl to server Deník N.

„Moje priority a práce se budou týkat hlavně ekonomické spolupráce, ekonomického restartu a řešení pandemie covidu-19,“ řekla serveru Samcová.

„Před deseti lety jsem pracovala na Evropské radě v odboru, který se zabýval přístupovými rozhovory EU s Tureckem, Chorvatskem a také Islandem. Byla jsem jen juniorní úřednice, ale tehdy jsem se poprvé setkala s islandskou problematikou a začala se o tu zemi více zajímat,“ uvedla.

Island se sice následně členskou zemí EU nestal, ale je součástí Evropského hospodářského prostoru, v němž je zaručená svoboda pohybu zboží, lidí, služeb a kapitálu.

Novou velvyslankyní při EU se stane Edita Hrdá, od října nahradí Jakuba Dürra

Novou velvyslankyní Česka při EU bude diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky.

Samcová působí v Bruselu už 15 let. V minulosti například reprezentovala EU na půdě Organizace spojených národů (OSN) v Ženevě jako vedoucí politického odboru unijní delegace. Před získáním postu velvyslankyně EU na Islandu byla zástupkyní vedoucí odboru migrace a lidské bezpečnosti Evropské služby pro vnější činnost (ESVA).

Samcová bude pátým člověkem z Česka na pozici unijního velvyslance. Na konci července unie jmenovala českého diplomata Tomáše Szunyoga do pozice velvyslance EU v Kosovu. V Angole na této pozici slouží Tomáš Uličný a v Guyaně působil Robert Kopecký. V Iráku a následně v Namibii vedla unijní misi Jana Hybášková.

Čech Tomáš Szunyog nastoupí do pozice velvyslance EU v Kosovu

Rada EU dnes jmenovala českého diplomata Tomáše Szunyoga do pozice velvyslance EU v Kosovu. Stal se tak čtvrtým Čechem na pozici velvyslance Evropské služby pro vnější činnost. Szunyog do funkce nastoupí od září.

Kalendář