Hlavní obsah

Do sportovních dotací jsem se nepletl, řekl expremiér Sobotka soudu

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V kauze údajných manipulací se sportovními dotacemi pro rok 2017 na ministerstvu školství v pátek jako svědek vypovídal bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl, že konkrétní dotační programy neřešil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Obžalovaný bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (vlevo) u soudu. V popředí Bohuslav Sobotka, který je předvolaný jako svědek.

Článek

„Ne, já jsem se nepletl do toho, jak budou rozdělovány investiční programy,“ odpověděl Sobotka na dotaz soudkyně, zda věděl něco bližšího o porcování finančních prostředků do sportu.

Bývalý premiér nevyloučil, že se na něj kvůli dotacím lidé obraceli, například při jeho návštěvách regionů. „Odkázal jsem je na ministerstvo školství, aby si zjistili, jaké jsou podmínky dotačních programů. Jako předseda vlády jsem neměl ani čas se zabývat jednotlivými žádostmi,“ uvedl Sobotka.

Jméno tehdejšího premiéra zachytili kriminalisté v odposleších obžalovaného bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty a náměstkyně Kratochvílové, kteří jsou podle obžaloby hlavními postavami případu. Například když se tato dvojice ujišťovala, že dotace mají být přednostně přiděleny tam, kde na tom měli zájem vlivní lidé.

Valachová o rozdělování dotací věděla, hájil se Jansta před soudem

Krimi

V jedné části obžaloby se píše, jak Pelta v komunikaci s Kratochvílovou shrnul stávající hierarchii: premiér, Karel Březina (vlivný pražský politik a někdejší ministr bez portfeje za ČSSD) a sám Pelta prý funguje jen jako „podržtaška“. O Březinovi, zákulisní postavě sociální demokracie, Pelta vykládal, že je důležitý a je třeba mu vyjít vstříc, jelikož má styky právě s premiérem.

„Skutečnost, že Karel Březina disponoval seznamy preferovaných žádostí o investiční dotace pro premiéra Bohuslava Sobotku, ČSSD, hnutí ANO 2011 a některé konkrétní osoby, dokládají listiny nalezené při prohlídce jeho kanceláří na Magistrátu hlavního města Prahy,“ napsal Trčka v obžalobě.

Kratochvílovou by náměstkyní neudělal

Březina, který od července 2016 do května 2017 působil také jako poradce pro oblast sportu na ministerstvu školství pod Valachovou. Sobotkovy vztahy s Březinou ale soud dnes dopodrobna neřešil.

Expremiér uznal, že Březinu zná stejně jako obžalovaného předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu ze sociální demokracie. „Pan Březina se dlouhodobě pohyboval ve sportovním prostředí a mohl poskytovat určitou zpětnou vazbu,“ řekl na jeho adresu.

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Krimi

Sobotka se vyjádřil i ke jmenování Kratochvílové náměstkyní ministerstva školství. Ta se mu prý přišla tehdy představit, do té doby ji neznal. „Já bych spíše na to místo jmenoval někoho staršího a zkušenějšího, protože to nebyla vůbec snadná pozice,“ poznamenal expremiér. Dodal však, že personální otázky jsou věcí jednotlivých ministrů a ministryni Kateřině Valachové (ČSSD) do výběru nezasahoval.

Zástupci mají do dotací mluvit

Zejména advokáti obžalovaných se Sobotky ptali, jak vnímal Národní radu pro sport, kde zasedal Pelta s Janstou. Ti tvrdí, že na informace o dotacích měli nárok právě díky svým funkcím. „Národní radu jsem vnímal jako orgán, kde by se mělo diskutovat o podmínkách, pravidlech, systému, nastavení a cílech. Ale primární role rozhodování o finančních prostředcích je na příslušné státní instituci,“ sdělil expremiér.

Právník ČUS Sobotkovi předestřel Koncepci podpory sportu pro roky 2016 až 2025, kterou jeho vláda schválila v červnu 2016. Píše se v ní, že „efektivní sportovní politika nemůže být implementována bez osobní účasti zástupců sportu v rozhodovacích orgánech na státní, regionální i místní úrovni. Sportovci a sportovní odborníci se musí dlouhodobě podílet na implementaci a vyhodnocování sportovní politiky“.

„Jsem s tím ztotožněn. Domnívám se, že takhle by to mělo být. Zástupci sportu by se měli na státní i regionální úrovni účastnit na rozhodování,“ prohlásil Sobotka. Avšak dodal, že se jedná pouze o koncepční dokument, vedle nějž existují platné zákony a pravidla. A že pokud se koncepce střetá s legislativou, zákony mají navrch.

Kromě Pelty, Kratochvílové a Jansty v případu čelí obžalobě sekretář ČUS Jan Boháč, někdejší ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza a jako právnické osoby ČUS a Fotbalová asociace ČR. Všichni vinu odmítají. Hrozí jim pět až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám