Los Del Río: Macarena

Nesporným světovým úspěchem roku 1996 byla píseň, kterou natočila mužská španělská dvojice.

Macarena je píseň o ženě stejného jména. Jako rumba byla v originálu napsána v roce 1993 dvojicí španělských hudebníků říkajících si Los del Río. V devadesátém šestém se jenom v Americe prodalo pozdější verze přes 4 milióny kopií Macareny.

Macarena je v této podobě napsána v  rytmu zvaném clave, což je rytmický vzor používaný v afrokubánské hudbě. Macarena pak dosáhla vrcholu amerických popových grafů 3. srpna 1996, stala se monsterhitem. V původní podobě byla tak nějak v normě, byla natočena jako rumba a ve španělštině, ale v rukou dvojice producentů říkajících si Bayside Boys Mix se proměnila ve verzi vhodnou do tanečních klubů, která tvrdě porazila všechny své soupeře. V žebříčku Billboard Hot 100, což je nejprestižnější žebříček prodejnosti singlů ve Spojených státech amerických, se držela 60 týdnů, více, než kterákoli jiná v historii.

A kdo jsou Los Del Rio? Dva Španělé, Antonio Romero a Rafael Ruiz, oba se narodili v roce 1948. Vystupují spolu už od roku 1962. Macarena vyvolala celosvětovou taneční epidemii a mnozí byli později šokováni, když se dozvěděli, že píseň je o dívce jménem Macarena, která se, když je její přítel mimo město, velmi baví s jeho nejlepšími dvěma kamarády.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.