České loděnice v Děčíně mají kvůli epidemii koronaviru málo pracovníků. Firma by ráda navázala na dřívější spolupráci s děčínským učilištěm

28. srpen 2020 14:13

Nedostatek pracovníků trápí České loděnice v Děčíně. Teď pracují na obřím tankeru pro holandského zákazníka a mají nasmlouvanou další výrobu. V loděnicích zaměstnávají především svářeče a řemeslníky z Ukrajiny. Ti se teď ale do České republiky dostávají kvůli pandemii koronaviru obtížněji. Firma by proto ráda navázala na dřívější spolupráci s děčínským učilištěm.

„Pracujeme v tuhle chvíli s počtem cca 50 lidí, ale tím, že máme podepsaný další kontrakt, bychom potřebovali tu kapacitu postupně začít navyšovat až na těch 70, 75 lidí,“ říká ředitel loděnice v Křešicích Pavel Hvězda.

„Tím, jak se uvolnily hranice, tak samozřejmě lidé chtěli po 6 měsících odjet domů za rodinami. Teď je problém s nájezdem nových pracovníků,“ naráží Pavel Hvězda na to, že v loděnicích v Děčíně zaměstnávají většinou pracovníky z Ukrajiny.

Odborníci z Ukrajiny ale v současnosti mají problém se do Čech kvůli práci dostat.

Ředitel společnosti České Loděnice Pavel Mráček by rád znovu navázal spolupráci s děčínským učilištěm řemesel, kdysi dávno taková spolupráce existovala. V loděnici byla budova, kde učňové vykonávali praxi.

„Nás samozřejmě by zajímala možnost, jestli by se nám podařilo obnovit ten systém spolupráce, ale to je skutečně čerstvá věc, takže to není v žádném stádiu rozpracovanosti,“ upřesňuje Pavel Mráček.

Výroba lodí v Děčíně před pár lety ještě skomírala, ale teď mají loděnice zakázek čím dál tím víc. Zatímco v roce 2017 měla společnost České Loděnice obrat 35 milionů korun, loni už to bylo 166 milionů.

Spustit audio