Hlavní obsah

Kdo zavinil únik toxických látek z klatovské firmy do vody, policie nezjistila

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

Kdo je zodpovědný za loňský říjnový únik stovek litrů toxických chemikálií z klatovské firmy Holz Schiller, které se pak dostaly po řece až do Prahy, kriminalisté nezjistili. Případ proto podle šéfky klatovského státního zastupitelství Jiřiny Vítovcové odložili. Pachatel tak zůstává neznámý.

Foto: Právo

Hasiči během ekologické havárie museli zajišťovat náhradní zdroj pitné vody pro Plzeň.

Článek

„Rozhodnutí ještě není pravomocné, poškozené subjekty si mohou podat stížnost,“ doplnila Vítovcová.

Upozornila také na to, že dřevařské firmě hrozí postih od správního orgánu, kam policisté případ postoupili kvůli závadám v bezpečnosti práce a při skladování nebezpečných látek.

Zjištěné nedostatky ale podle vyšetřovatelů nebyly v příčinné souvislosti s únikem toxických látek.

Do Berounky se dostala nebezpečná chemikálie, Plzeň už bere vodu odjinud

Domácí

Detektivové případ prověřovali jako trestný čin ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Okruh podezřelých zpočátku zúžili jen na zaměstnance firmy, jenže pak zjistili, že do areálu podniku mohl snadno vniknout i někdo zvenčí a toxickou látku vypustit například ze msty.

Asi 200 litrů chemikálie přeteklo z impregnační vany a odtokovým potrubím na dešťovou vodu se dostalo do Drnovského potoka, jednoho z přítoků Úhlavy, jež zásobuje Plzeň pitnou vodou. Z Úhlavy uniklá látka kontaminovala Berounku a později se dostala i do Vltavy. Stopy po ní detekovali vodohospodáři dokonce i v Labi.

Nejíst ryby 

Plzeň dočasně používala vodu z Radbuzy. Odborníci nedoporučovali jíst ryby z Úhlavy a Berounky, stejně jako nedoporučovali zalévání touto vodou, napájení dobytka ani koupání v řekách. Vysoce toxická látka v řece zabíjela ryby.

Že impregnační vana přetéká, zjistil noční hlídač kolem půl třetí ráno, když zaregistroval nezvykle hlasité šplouchání. Delší dobu mu pak trvalo, než našel kohout, kterým přitékající chemikálii zastavil. Nikomu nic nehlásil, až ráno, když přišel mistr do práce. „Netušil jsem, o jak hrozný sajrajt se jedná,“ tvrdil policistům.

Zaměstnanec, který ten den impregnační nádrž obsluhoval, se při výslechu dušoval, že přívodní kohout po jejím napuštění uzavřel v osm večer. Vana podle něj byla volně přístupná zvenku, neboť v té době nebyl oplocen celý areál.

Náměstek primátora Plzně Pavel Šindelář tehdy zástupce firmy kritizoval za to, že havárii nehlásili. Město se to dozvědělo jen díky tomu, že se dřevaři snažili čistit následky havárie saponátem. Napěněná voda pak byla důvodem k tomu, že se začalo zkoumat, co v ní je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám