Koronavirem onemocnělo za týden 127 lidí. Číslo zvýšila jihlavská Dukla a také oslava na Žďársku

28. srpen 2020 14:00

Koronavirem onemocnělo za poslední týden 127 lidí z Vysočiny, o týden dřív byla nemoc covid-19 potvrzená u 70 lidí.

Od začátku pandemie se nakazilo 702 lidí s trvalým bydlištěm na Vysočině. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví.

Se stoupajícím počtem nemocných se začala Vysočina mezi kraji výrazně propadat v relativní nemocnosti. Nižší nemocnost už je v sedmi krajích včetně sousedních Jihočeského a Jihomoravského.

137 nakažených na 100 tisíc lidí

Na 100.000 obyvatel má Vysočina přes 137 nakažených. Nejlépe v republice je na tom Jihočeský kraj, kde na 100.000 obyvatel připadá 99,21 nakažených. Nejvyšší nemocnost je v Moravskoslezském kraji, kde na 100.000 obyvatel připadá takřka 450 nakažených.

Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čísla v uplynulém týdnu výrazně zvýšilo rozšíření nákazy mezi jihlavskými hokejisty nebo velká rodinná oslava na Žďársku. „Nárůsty jsou spojené s větší izolovanou skupinou a pak je tam běžný rozptyl,“ řekl Kos.

Dukla Jihlava

Podle manažera HC Dukla Jihlava Jiřího Jungwirtha se nákaza týkala mládežnických skupin. Potvrdila se u 21 hráčů a čtyř trenérů. Testy už prošlo mužstvo dorostu a starších žáků.

Někteří junioři ještě na výsledky čekají. Testováno bylo asi 90 lidí. Mužstva jsou v karanténě. „Tři mužstva spadla kompletně do karantény, prvním končí už 1. září,“ řekl Jungwirth.

Roušky

Hygienici na Vysočině podle Kosa zruší k 1. září mimořádné opatření vydané pro kraj, které mimo jiné nařizovalo nošení roušek ve zdravotnických zařízeních včetně lékáren. Nahradí je opatření platná pro celou republiku.

Od března už nechali hygienici na Vysočině testovat přes 20.000 lidí. Denní počty testovaných v posledním týdnu vzrostly. V posledních dvou dnech jich bylo 251, respektive 290. V neděli 23. srpna se podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) testovalo dokonce 326 lidí.

Testování a nemocní

V souvislosti s tím začala krajská nemocnice v Novém Městě na Moravě zařizovat nový systém testování. Do dvou měsíců by mohla hodnotit až 100 vzorků denně. S testováním začala v dubnu, kdy mohla hodnotit jen osm vzorků denně. Současné kapacity v celém kraji zvládnou asi 460 vzorků denně.

Podle údajů krajské hygienické stanice se nyní na Vysočině s covidem-19 léčí 194 lidí. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji 14 lidí, většinou klientů jihlavského Alzheimercentra, které s koronavirem bojovalo asi před měsícem, nebo domova v Břevnici na Havlíčkobrodsku, kde se koronavirus rozšířil v březnu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související