Chrudimské noviny Neznámý příběh ze Železných hor

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Neznámý příběh ze Železných hor

Bojanov – V neděli 6. září v 16 hodin se příznivci vokální skupiny Nestejskáme si sejdou na bojanovské faře, aby si poslechli nový komponovaný pořad „Z mého rodného kraje“. Autor Jan Stejskal převedl svoji právě vycházející knihu „Příběh ze Železných hor“ do hudební kompozice a doplnil čtenými ukázkami.

Nejen na vystoupení skupiny Nestejskáme si, ale i na novou knihu se těší mnoho čtenářů. Někteří mají všechny dosud vyšlé knihy Jana Stejskala, a to už je pěkná řada literatury, která opravdu přibližuje historii našeho kraje poutavými příběhy slavných osobností nebo i těch, kteří se nedostali do zápisu kronikářů a zůstali pouze v povědomí lidí.

Na zadní straně knihy si přečteme:

Železné hory jsou známy turistům, rekreantům, geologům, ochráncům přírody a dalším, mnohokrát je zobrazili malíři-krajináři. Co ale víme o jejich obyvatelích, o významných osobnostech, které odsud pocházejí? …

 

Malíř Jindřich Prucha: Lichnice


Autor knihy představuje své dílo malebným popisem, který nezapře nadání pro literární tvorbu:

„Kniha zachycuje příběh sbormistra a členky pěveckého sboru, kteří připravují koncert na téma ‚Hudba Železných hor‘. Procházejí města, městečka a obce a seznamují se se slavnými i s méně slavnými rodáky – hudebníky, i s těmi, kteří sem přijíždějí naslouchat zpěvu ptáků a šumění lesů.

Řeka Chrudimka, hrady Lichnice, Oheb, tisíciletá klokočovská lípa a další poskytují možnost seznámit se i s historií těchto míst. Pohybují se v místech, která ve svých dílech zachytili malíři, fotografové, která jsou studnicí poznání pro geology, ochranáře přírody a jsou rájem chatařů, rybářů, jachtařů… Především však zde hledají stopy po významných osobnostech z oblasti hudby, jakými byli například Zdeněk Fibich, V. J. Tomášek, Vítězslav Novák, Otakar Ostrčil a další, včetně kantorů a žijících umělců.

Příběh, který se tu odehrává, se snaží zachytit atmosféru tohoto kraje, ukazuje na potřebu dobrých mezilidských vztahů, na potřebu lásky a radosti, k nimž kouzelný kraj Železných hor dává příležitost.“

A pokud vás zajímá, kde je možné knihu zakoupit, tak mi bylo předběžně sděleno, že v informačním centru na Resselově náměstí. Pokud budete chtít knihu i s věnováním autora, tak se můžete vypravit na nedalekou Seč, kde se 26. srpna koná křest této knihy. Upoutávku ještě v Chrudimských novinách objevíte.

Věra Nevečeřalová

Reklama