Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Postiženi muzikou žijí naplno. Síbrtův dokument o kapele The Tap Tap se představuje

Kultura

  16:30
PRAHA - „I se špatně rozdanýma kartama si můžete docela dobře zahrát.“ Kapela Tap Tap složená z muzikantů s handicapem už nějaký ten čas dobývá česká pódia nejen hudbou, ale také neskutečně pozitivním náhledem na svět kolem nás. Filmař Radovan Síbrt o ni natočil dokumentární film. Do kin zamíří 24. září.

Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt. foto: HBO/AEROFILMS

Celovečerní dokument Postiženi muzikou je plný zpěvu, tance, her a dobré nálady, věcí, které nám v dnešních koronavirových časech tolik chybí. Temperamentní mluvčí kapely Láďa je věru nepřehlédnutelný, zpěvačka Jana je pro každou srandu a Jiří se v dokumentu dokonce ožení! 

Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt.
Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt.

„Od první chvíle, co jsem viděl vystupovat The Tap Tap, mě chytlo jejich obrovské nadšení a hrozně mě bavila jejich divokost. Přitom máme tendenci si postižené lidi představovat spíš jako ukňourané ‚ležáky‘, kteří se dojímají nad vlastním neštěstím a my je přicházíme politovat a pohladit. A pak jsme zaskočeni tím, že jim je celá naše lítost ukradená,“ říká režisér Radovan Síbrt.

Hudebník Šimon Ornest založil The Tap Tap přímo v Jedličkově ústavu jako hudební kroužek. Během více než dvaceti let existence si kapela vydobyla své pevné místo na české hudební scéně a mnohokrát úspěšně koncertovala v zahraničí. Skupina je známá svými melodickými rytmickými skladbami s vtipnými a trefnými texty, pravidelnou spoluprací se známými osobnostmi českého rocku a popu a také silnou fanouškovskou základnou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!