Hlavní obsah

Už nedupu jako slůně, směje se Fernstädtová. Česká skeletonistka se připravuje na novém trenažéru

Praha

Jednou rukou tlačí skeleton po kolejnicích, na konci krátké rovinky do něj naskočí. Po zhruba 20metrové jízdě z kopce jí zabrzdí protisvah. Česká skeletonistka Anna Fernstädtová se v těchto dnech připravuje na novém tréninkovém trenažéru na pražském Olympu. Před novou sezonou má jasný cíl: zlepšit startovní rychlost, což je její alfa a omega, pokud chce proniknout na stupně vítězů při Světovém poháru nebo vozit medaile ze světových šampionátů a olympiád.

Jak zlepšit starty? Skeletonistka Anna Fernstädtová dupala jako slůně a učila se znovu běhatVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jsem tu poprvé, trenažér je vážně super. Je zkonstruovaný i na jízdu z kopce," pochvaluje si Fernstädtová. V pátek absolvovala dopoledne osm jízd, v sobotu na ni čeká stejná porce. Pak se vrací na svoji tréninkovou základnu v Šumperku, do Prahy se ale chce ještě vrátit.

Po uplynulé sezoně ji vzal pod svá křídla vyhlášený odborník na pohyb Josef Andrle. Jejich spolupráce má vyústit v podstatné vylepšení startovní rychlosti. Andrle do ní od první chvíle „hustí" jiný způsob běhu, aby byla schopná cíl splnit. Kouč se svými kolegy si z Fernstädtové utahovali, že při běhu dupe jako slůně.

„Jako slůně už neběhám, už je od kluků poznámek méně. Ze začátku jsem se ale opravdu učila běhat, což bylo náročné na hlavu, protože jsem měla odmala zafixovaný svůj pohyb. Myslím, že jsem do sebe pomalu automatismy nového běhu dostala," podotýká 23letá závodnice, která před dvěma lety přešla od německé reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skeletonistka Anna Fernstädtová se zlatou medailí z juniorského MS

Tři kila dole

„Kdybych se na startu zlepšila o jednu dvě desetiny, bylo by to fajn. Uvidíme, jaké časy budu mít na ledě," dodala Fernstädtová, která po dohodě s trenérem zapracovala také na redukci váhy. „Od konce minulé sezony jsem zhubla o tři kila. Cítím se líp. Ale dietu nedržím, prostě jím míň," culí se Fernstädtová.

Také její přípravný program nabourala pandemie koronaviru. Krátce po únorovém MS v Altenbergu chtěla odjet do Ameriky, která nakonec odpadla. Věří, že se sezona odjede kompletní včetně únorového MS?

„Za dva týdny má mezinárodní svaz bobistů a skeletonistů sezonu řešit. Je dobře, že Světový pohár začíná v Evropě. Jestli se uskuteční mistrovství světa v Americe je zatím ve hvězdách," dodává česká závodnice, která si během přípravy odskočila na adrenalinový zážitek do Sedlčan, kde s účastníkem Dakaru Martinem Macíkem absolvovala tréninkovou jízdu v kamionu. „Další adrenalin jsem od té doby nehledala, kamion mi stačil," směje se Fernstädtová.

Reklama

Související témata: