Hlavní obsah

Aukce nabídne obraz Toyen s vyvolávací cenou téměř 30 milionů Kč

Foto: Getty Images

Praha

Reklama

Obraz Toyen s názvem Piková dáma bude nejvýznamnější položkou říjnové aukce pražské síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Jeho vyvolávací cena je 29,9 milionu korun.

Článek

Za téměř šest milionů půjde do dražby i obraz Děti v trávě od Josefa Čapka. V nabídce budou také díla Jakuba Schikanedera, Jana Zrzavého nebo Emila Filly. ČTK o tom dnes za pořadatele aukce informovala Aneta Kopecká.

Obraz v originále nazvaný La Dame de pique pochází ze sběratelsky velmi ceněného období Toyen. Namalovala ho krátce po svém příchodu do Paříže v roce 1926. „Olej Toyen srovnatelné galerijní kvality a významu se na českém a světovém aukčním trhu ještě nikdy dosud nedražil,“ uvedla aukční síň.

S vyvolávací cenou 5,9 milionu korun bude v nabídce Čapkův olej Děti v trávě. Ústředním motivem obrazu, který je ukázkou lyrického kubismu, je skupina hrajících si dětí. Čapek sleduje jejich hru jako ideální formu života.

Obraz Zimní květ od Jakuba Schikanedera začne dražbu na 2,7 milionu korun. V díle z roku 1887 se malíř inspiroval japonským dekorativním uměním. Od dva roky starší pak je jeho olej Zahrada, který bude mít vyvolávací cenu 1,5 milionu Kč.

Zrzavého Krásná hora jde do aukce s vyvolávací cenou 2,8 milionu korun. Fillovy obrazy budou v dražbě tři, zájemci budou moci rovněž získat například několik děl Františka Kupky, sochy Olbrama Zoubka, ale také erotický olej od Karla Gotta Milenci ve sprše, který začne na 295.000 korunách.

Loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili 1,405 miliardy korun. Bylo to o 14 milionů, tedy asi o procento méně než v rekordním roce 2017. Za více než milion korun se loni prodalo 202 uměleckých děl a starožitností, což je podobné číslo jako o rok dřív. Ke koupi deseti nejdražších obrazů loňského roku by případný zájemce potřeboval rekordních 337 milionů korun. Trojici nejúspěšnějších let z hlediska trhu s uměním tvoří roky 2016, 2017 a 2019.

Letos aukční trh negativně ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená opatření. Do května sběratelé a investoři na aukcích výtvarného umění utratili 90 milionů korun, což bylo meziročně o 470 milionů méně.

Reklama

Související témata:

Doporučované