Mistrovství České republiky v jachtingu tříd RS – Crown Cup 2020

Od 20. do 24. 8. bylo na Lipně v Černé v Pošumaví rušno. Mistrovství České republiky zde odjely lodní třídy RS Feva pro mládež, dvouposádková RS500 a skify RS700. Třída RS Aero jela závod Českého poháru.

Konkurence byla ve všech třídách vysoká, ve startovním poli se objevila celá řada známých jmen – nechyběla reprezentantka v olympijské třídě 49erFX Sára Tkadlecová nebo David Křížek, osmiletý syn známého jachtaře a modelky Lucie Váchové Křížkové.

Čtvrteční zahajovací den od rána nesliboval závodnický vítr. Závodníci se ale dočkali odpoledne a vraceli se po osmé hodině se třemi rozjížďkami v kapse. Pátek byl ve znamení tropických teplot a slabého větru, a tak se vůbec nezávodilo. V sobotu se na Lipně honily bouřky, a proto se začalo závodit až odpoledne. Za větru 5–8 m/s se odjely čtyři rozjížďky. V neděli závod zakončily další tři jízdy ve větru 4–5 m/s.

Třída RS Feva

Mistry České republiky v jachtingu v lodní třídě RS Feva se pro rok 2020 se stala sourozenecká posádka Jan a Eliška Richterovi z YC Pardubice. Stříbrnou medaili vybojovali Ondřej Baštář a Petr Pelnář z Lokomotivy Plzeň a bronz získaly Adéla Pešková a Kristýna Křenková z LS Brno. V této třídě byla na Lipně silná konkurence 34 posádek s mezinárodní účastí. „Závod byl super, zúročili jsme v něm vše, co jsme se naučili v těžkém tréninku,“ radovala se mistrovská posádka.

Kategorie dívky:

  1. Adéla Pešková a Kristýna Křenková (LS Brno)
  2. Eliška Stibůrková a Madla Najvárková (OYC Praha)
  3. Nela Viščorová a Kateřina Šlechtická (LS Brno)

Kategorie junioři:

  1. Monika Křenková a Dominika Nejezchlebová
  2. Helena a Vanda Navrátilovy
  3. Štěpán Beneš a David Křížek jun.

Třída RS500

Třídu RS500 vyhráli sourozenci Jakub a Tereza Dobří z lokomotivy Plzeň, na druhém místě skončily Sára Tkadlecová a Klára Houšková (JK Toušeň/Sokol Dobřichovice) a bronz získali Michal a Petra Lojkovi z pořádajícího klubu JK Černá v Pošumaví. „ Užili jsme si krásné jachtařské dny, foukalo nádherně, soupeři byli skvělí, výborně se nám s nimi závodilo a jsem rád, že všichni přijeli,“ hodnotil Jakub Dobrý, čerstvý mistr republiky.

Třída RS700

Třídu skifů RS700 ovládl již posedmé Milan Hájek z Lokomotivy Plzeň, druhý skončil Michal Kotek (JK Staré Splavy) a třetí Jan Štantejský (ALT RS). „Podmínky byly jachtařsky přívětivé, tři dny ze čtyř se závodilo v regulérním větru, závod jsme si užili a jsme rádi, že v letošní komplikované sezoně máme odjetý aspoň jeden významný závod,“ uvedl vítěz Milan Hájek.

Třída RS Aero

Ve třídě RS Aero zvítězil německý závodník Eric Rieve, před Petrem Bryxem z klubu Bohemia Poděbrady a Jaroslavem Vernerem z JK Toušeň.

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.