28. srpna 2020 • 20:55

Lewandowski, Ramos či Neymar. Van Gaal odhalil, jak chtěl hvězdné United

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavním trenérem Manchesteru United byl necelé dva roky. S mužstvem měl Louis van Gaal smělé plány. Skvostného týmu v čele s Neymarem, Robertem Lewandowskim či Sergiem Ramosem, po kterých toužil, se ale nedočkal. Přestože byl v jednom z nejbohatších fotbalových klubů. A vlastně ani nevěděl proč. Jednání vedli jiní.



Po ani ne roční štaci Davida Moyese a dvacetidenním záskoku Ryana Giggse se stal v červenci 2014 třetím koučem, který měl v Manchesteru United navázat na úspěšnou éru Sira Alexe Fergusona. Nizozemský trenér Louis van Gaal přicházel s vidinou vybudování kolosu s největšími hvězdami v sestavě, který bude vládnout nejen v Premier League, ale i v Evropě. To se mu ale nepodařilo. S klubem získal pouze v sezoně 2015/2016 FA Cup.

Před příchodem do United si představoval, že dostane prakticky kohokoliv, na koho ukáže. Jeho plány byly vskutku obrovské. Do klubu chtěl přivést plejádu hvězd!

„Chtěl jsem Roberta Lewandowskiho, ale když se ukázalo, jak je to obtížné, pokusil jsem se místo něj získat Gonzala Higuaína. Než jsem podepsal kontrakt, mluvil jsem s vedením i o Neymarovi. Když jste v United, musíte přemýšlet o těch největších – chtěl jsem rychlá křídla, zároveň by byl zajímavý z hlediska prodeje dresů,“ uvedl v rozhovoru pro FourFourTwo Van Gaal, který ze stejného důvodu toužil přivést také Sadia Maného či Rijáda Mahreze. Mezi útočnými fotbalisty byl na jeho seznamu dokonce i Thomas Müller.

Velká jména nechyběla ani mezi středopolaři. „Pokusil jsem se podepsat N´Gola Kantého a Jamese Millnera, který byť byl už v tu dobu starší, byl velmi multifunkční a měl vůdčí schopnosti,“ řekl.

„Do obrany jsem chtěl Sergia Ramose a Matse Hummelse, protože náš tým nebyl nejsilnější v budování hry odzadu. Byly to mé hlavní cíle, ale ani jednoho se nepodařilo získat. Nemám absolutně tušení proč, jelikož jsem jako manažer nebyl zapojen do žádného vyjednávání,“ nechápal Van Gaal a na to konto dodal, že po jeho odchodu od Red Devils získala Kantého Chelsea, Mahreze zase Manchester City. „To mi připadalo velmi podivné,“ podotkl.

Van Gaal o svém angažmá v Manchesteru United jednal s jeho majiteli mimo Ostrovy. Sešli se v Belgii, aby měli klid na vyjednávání. „Setkali jsme se v Bruselu. Byli tam Glazerovi (majitelé) i Ed Woodward, výkonný ředitel. Ptali se mě na všechno, včetně mé vize a jak bych chtěl věci organizovat. Říkali, že vyhoví všem mým potřebám ohledně nových hráčů,“ dal nakouknout do zákulisí schůzky.

Realita byla jiná. „Zdědil jsem starý tým, který nebyl nějakou dobu osvěžen. Chtěl jsem ho omladit hráči, kteří zároveň přinesou stejnou kvalitu. Ale dostat ty, které jsem chtěl, se ukázalo jako nesmírně složité. Překvapilo mě to, i když chápu, že kluby šponovaly ceny, protože věděly, že United patří mezi nejbohatší kluby na světě. Zároveň ale očekáváte, že když jste nejbohatší, dostanete to, co chcete. Tak se ale nestalo. Získali jsme jen hráče čtvrté, možná páté na seznamu,“ konstatoval Van Gaal, který nakonec v klubu vydržel do května 2016, kdy ho nahradil José Mourinho.

Manchester United Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud