Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Svět kolem mě se zhroutil.“ Naomi (22) se snaží vrátit do Austrálie, 8 měsíců se to nedaří

Autor: Darina Jíchová - 
28. srpna 2020
22:36

Pandemie koronaviru uvěznila v zahraničí nespočet lidí, nejsou to jen turisté, kteří kvůli šířícímu se viru zůstali doslova „trčet“ tisíce kilometrů od domova. Stejný problém řeší řada zahraničních studentů mezi nimi i Naomi Nguyenová (22) z australského Sydney, která už je přes 8 měsíců ve Španělsku. „Dala bych všechno proto, abych mohla domů,“ vzkázala studentka. Australská vláda konečně začala něco dělat a spustila kolosální operaci, během které by měla dostat domů více než 19 tisíc svých občanů, které koronavirus uvěznil mimo domov, uvedl Daily Mail.

Nguyenová na facebookové stránce věnované Australanům uvězněným v zahraničí vypověděla, jak se Španělsko i Austrálie ze dne na den odebraly do karantény a ona ztratila možnost odjet domů. Do španělské Valencie přijela studovat letos v lednu, pobyt snů se ale rychle změnil v noční můru. Nguyenová za sebou měla teprve 3 měsíce praxe jako lektorka angličtiny na jedné ze španělských středních škol, když tamní vláda vyhlásila celonárodní karanténu.

Ze dne na den se všechno změnilo

V sobotu 14. března se jí tak rázem změnil život, během 24 hodin Španělsko omezilo leteckou dopravu a Nguyenová si nestihla sehnat letenku domů, pak se letiště uzavřela úplně. „V pátek jsem byla normálně ve škole, večer se najednou všechno zavřelo – restaurace i obchody. O půlnoci začala platit karanténa a nikdo pomalu nesměl vycházet z domu,“ popsala situaci.

„Původní zpráva zněla, že to všechno včetně karantény potrvá tak 2 týdny. To byly veškeré informace, které jsme dostali. V tu chvíli bylo v totální karanténě jen několik dalších evropských zemí. Pak přišla výzva australské vlády, aby se Australané vrátili domů, ale byla zamýšlená jen pro turisty a cestovatele, ne pro lidi, co v zahraničí studují nebo pracují nebo obojí jako já,“ vysvětlila Nguyenová.

„Nám ostatním řekli, ať zůstaneme, kde jsme, pokud máme stále bydlení, práci a zdravotní pojištění. To všechno naštěstí mám zařízené,“ dodala pak, že jak se Španělsko uzavřelo a byla omezena hromadná doprava, spoustu cizinců mělo problém dopravit se na letiště při velkoměstech a dostat se do repatriačních letů.

Naomi Nguyenová (22) z australského Sydney se zoufale touží vrátit domů. Australance nejvíce chybí matka. Naomi Nguyenová (22) z australského Sydney se zoufale touží vrátit domů. Australance nejvíce chybí matka. | Facebook/Just Trying to Get Home

„Po dvou týdnech tvrdé karantény jsem dostala zprávu, že se v květnu normálně vrátím do práce, proto jsem se rozhodla zůstat,“ uvedla Australanka. Jenže se tomu tak nestalo, místo toho školy zůstaly uzavřené, otevřely se až ke konci června, kdy už stejně končil školní rok. Nguyenová si proto koupila nejbližší možný let do Sydney, letět měla počátkem srpna, od té doby už byl její odlet dvakrát přesunut.

Letenky jen do byznys třídy

„Austrálie bojuje s druhou vlnou a v rámci restrikcí byla omezena kapacita letů, je teď skoro nemožné vrátit se domů,“ posteskla si studentka. „Omezení je 30 osob na let, takže aerolinky upřednostňují pasažéry byznys třídy, jen tak můžou vydělávat,“ uvedla Australanka. Ona stejně jako další Australané si teď dražší letenku nemůže úplně dovolit. „Je to dost krutý přístup, naše místa v ekonomické třídě nahrazují lidé ochotní si připlatit,“ vysvětlila.

Nguyenové se podařilo opustit Španělsko – dodala, že musela, protože jí došly peníze. V současnosti pobývá u svých přátel v Británii a doufá, že se brzy dostane domů. „Nemám žádný příjem, finančně nám nepomáhá ani naše vláda,“ objasnila, že Británii si vybrala kvůli zdravotnímu pojištění. Londýn a Canberra mají smlouvu o vzájemném hrazení pojištění pro své občany. „Mnoho Australanů ale takové výhody nemá,“ připomněla, že mimo ní je ve světě uvězněno na 19 tisíc Australanů.

„Svět kolem mě se hroutil“

Australanka se svěřila s tím, že na facebooku čelí drsným útokům. „Lidé mi píší, že si zasloužím zůstat v zahraničí, neuvědomují si, že mnoho z nás se prostě jen tak vrátit nemohlo. Měli jsme práci nebo nás za hranicemi držely hypotéky, studium a další povinnosti,“ vypověděla Nguyenová. „Navíc evropské země se naprosto uzavřely, nešlo prostě nasednout do letadla a odletět,“ dodala.

„Víte, trávila jsem dny stočená v posteli, brečela jsem. Přála jsem si být doma se svou mamkou. Svět kolem mě se hroutil,“ popsala počátek pandemie. „Místo toho jsem trčela na 17 tisíc kilometrů od Sydney bez naděje na návrat, nezbylo mi než pozorovat, jak se ztenčují moje finance, musela jsem se vzdát bytu, přespávat po známých. Byla jsem ztracená, fyzicky i psychicky. Zapomenutá, izolovaná a osamělá. Cítila jsem se, že na mně nezáleží, že nemám žádnou cenu,“ Nguyenová se otevřela o svých pocitech.

Australský repatriační „megaprojekt“

Australský premiér Scott Morrison nyní ohlásil velký repatriační projekt, během něhož se jeho vláda pokusí dostat domů všechny Australany, kteří zůstali v zahraničí. Na plánu spolupracují ministerstva zahraničí, vnitra a obrany, připomínají, že lidé po návratu budou muset do karantény. Prostřednictvím tisku vláda vyzývá, aby lidé založili sbírky na pomoc s návratem jejich krajanů. Vláda rovněž připravila několikamilionový finanční balíček pro lidi uvězněné v zahraničí.

Situace pro tisíce Australanů v zahraničí je skutečně kritická, mnoho z nich přišlo o víza a čekají na deportaci. Lidé jsou na jednu stranu vděční, že se je jejich vláda snaží dostat domů, na druhou je však velmi rozčílil dopis, který obdrželi od premiéra. Morrison je v něm pokáral za to, že se nevrátili včas domů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa