Ikonické módní přehlídky, které definují osmdesátá léta

Ikonické módní přehlídky, které definují osmdesátá léta

Divoké osmdesátky byly dekádou extravagantnosti. Zvlášť co se týče módních přehlídek. Je na čase, připomenout si ty nejpamátnější, které dokonale definují osmdesátá léta. 

Zdroj: Vogue.com

Thierry Mugler, AW84

Mugler představil vůbec poprvé v roce 1984 přehlídku pro masovou veřejnost. Učinil tak při příležitosti desátého výročí své značky. Lidem stačilo koupit si lístek jako do kina a mohli se přijít podívat na show. Taková nabídka se neobjevuje často, proto tehdy přišlo více než šest tisíc lidí. Jednalo se však o více než módní přehlídku. Bylo to jakési umělecké představení, které v sobě snoubilo módu, hudbu a divadlo. Modelky se na mole měnily v anděly a oděvy byly inspirované vesmírem a náboženstvím. 


Zdroj: Vogue.co.uk

Vivienne Westwood, AW81

Podzimní a zimní kolekce britské návrhářky Vivienne Westwood patří bezesporu k nejzajímavějším, kterou kdy vytvořila. Podílela se na ní společně s hudebníkem Malcolmem McLaurenem. Inspirací pro vznik jim byly africké textilie a bukanýři ze sedmnáctého století. Díky návrhářčinému punkovému stylu a McLaurenovu hravému přístupu vznikla bezesporu ikonická kolekce. 


Zdroj: Vogue.co.uk

Stephen Sprouse, AW84

Neonové graffiti potisky nebyly jedinou věcí, která měla co do činění s umělcem Andy Warholem. Sprousův ateliér se nacházel ve Warholově továrně na Union Square v New Yorku, možná právě proto se Stephen tolik inspiroval Warholem. Modely byly ušité z italských textilií, které byly nabarvené na zakázku. Hedvábí a kašmír poskytl italský textilní dům Agnona.  


Zdroj: Vogue.com

Maison Margiela, SS90

Zakladatel značky Martin Margiela neměl rád pěkné tištěné pozvánky nadepsané kaligrafickým písmem. Protože se rozhodl uspořádat show na dětském hřišti na kraji Paříže, vymyslel si, že nechá lokální děti, aby vytvořily vlastní pozvánky. Margiela spolu s týmem nastříhali kousky kartonu a dali je do místních škol a každé z dětí nakreslilo svou vlastní interpretaci pozvánky. Tyto ratolesti byly následně pozvány na přehlídku do první řady, což znamenalo, že všichni ostatní včetně fotografů a módních kritiků museli sedět až v dalších řadách. Samotná kolekce byla plná looků, které jsou dnes již tak typické pro tuto francouzskou značku; rozstříhané svršky, volné kalhoty, dlouhé pláště s pásky nebo třeba vrstvení.


Zdroj: Vogue.co.uk

Christian Lacroix, Couture S88

Návrhář Christian Lacroix dokázal perfektně definovat estetiku osmdesátých let - tedy zkombinovat jasné barvy s extravagantními detaily. Nová nastupující generace v osmdesátkách toužila po luxusu. Zejména po Lacroixových bohatých výšivkách, sametu, volánkách, ozdobách, špercích a tradičních prvcích. Jedním z nejoblíbenějších looků byla tzv. 'le pouf', tedy balonová sukně nošená s krátkým sakem.  


Zdroj: Vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram